Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Usprawiedliwienia nieobecności
strony: [ 1 ]
Jolanta Szuchta17-02-2005 12:37:34   [#01]

Szkoła podstawowa,uczeń klasy4-6 nie uczęszcza na zajęcia szkolne.Czy jest konkretny przepis kto usprawiedliwia nieobecnosci -rodzice czy lekarz?

Ile nieobecnosci mogą usprawiedliwić rodzice?czy np całe 3 miesiące?

Do kiedy usprawiedliwiac mam określone w Statucie ale kto?prosze podajcie mi podstawe prawną -:(((((((

rzewa17-02-2005 13:50:22   [#02]

nieobecności

usprawiedliwia szkoła!, a właściwie wychowawca klasy - bo takie uprawnienie mam nadzieję otrzymał.

Natomiast statut powinien określać w jakich okolicznościach nieobecność uznawana jest w szkole za usprawiedliwioną.

Zatem, kiedy o sprawie informujemy OP, który ma obowiązek zmusić rodzica do posyłania dziecka do szkoły.

Jolanta Szuchta17-02-2005 13:59:13   [#03]

No tak

ale Statut jest aktem niższego rzedu w stosunku do np.rozporządzen,a chodzi mi o to czy gdzieś jest okreslone w jakich przypadkach usprawiedliwia wychowawca jak piszesz-czy na podstawie usprawiedliwienia rodzica?i na jak dlugo czy musi być od lekarza?
rzewa17-02-2005 17:49:47   [#04]

Jolu,

poszukaj w szukaju - tu już było nieraz na ten temat.

Żadne rozporządzenie nie ogranicza w tej kwestii szkoły - rodzice mogą jedynie prosić o usprawiedliwienie - natomiast szkoła decyduje czy usprawiedliwić czy nie.

Takie same zasady dotyczą zwolnień lekarskich, ale w statucie może być napisane, że zwolnienia lekarskie uwzględnia sie obligatoryjnie, a inne podlegaja jeszcze np. jakimś warunkom itp.

Jolanta Szuchta17-02-2005 20:53:35   [#05]

Niestety

mam to nieszczęscie ,ze jeszcze niczego nigdy w szukaju nie znalazlam,jesli nie podałam tytułu wątku i nicka osoby,więc na szukaja nie mam co liczyć.

Od lat wielu jestem nauczycielem,od kilku dyrektorem ale nie wiedzialam ze szkoła może ale nie musi usprawiedliwic nieobecności.

Może jestem upie.....a ale potrzebuję na to podstawy prawnej i to bardzo pilnie.:-(((((

bogna17-02-2005 21:01:25   [#06]

a to czytałaś?

http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=3358&st=2

Kropka17-02-2005 21:03:28   [#07]

Jolu

wydaje mi się, że rodzic zawsze ma prawo prosić szkołe o usprawiedliwienie nieobecności swojego dziecka, a szkoła powinna to uwzględnić. Oczywiście w statucie można uściślić zasady usprawiedliwiania, czas, tryb itd., ale rodzic i jego prawa są chyba tutaj "podstawa prawną".
bogna17-02-2005 21:03:58   [#08]

i jeszcze:

http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=1645&fs=0&st=0

Jolanta Szuchta18-02-2005 21:08:35   [#09]

Dziękuję za

linki przydają się.Jak widze musze jeszcze raz dokładnie przejrzec swoj statut i pewne rzeczy doprecyzować.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]