Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Zgoda kuratorium
strony: [ 1 ]
Marzgl16-02-2005 12:27:34   [#01]

Mam pytanie? Co zrobć w sytuacji, kiedy dyrektor zatrudnia nauczyciela, potem występujeo zgodę na zatrudnienie do KO, a po namyśle stwierdza, że popełnił błąd?

Czy to można jeszcze jakoś odkręcić?(pismo z KO oczywiście?)

Czy trzeba czekać do rozpoczęcia kolejnego roku szkolnego i zatrudnić bez proszenia KO o zgodę?

Może ktoś miał taki problem? Proszę o odpowiedź.

Kropka16-02-2005 12:46:51   [#02]
Dlaczego chcesz odkręcać pismo z KO ? Co Ci w nim napisali ?
Jeżeli wyrazili zgodę to dobrze. Jeżeli nie wyrazili zgody... trudno, nauczyciel jest zatrudniony bez tej zgody. W moim KO twierdzą, że bez względu na odpowiedź zawsze lepiej o zgodę pytać.
aga230716-02-2005 12:57:20   [#03]
Skoro dyrektor uwaza, że popełnił błąd to niech teraz naprawi. Chociaż nie wiem jak sie z tego wyplącze, ale niech próbuje, w końcu to też człowiek, który uczy sie na błędach.
Władysław Ścianek16-02-2005 13:55:31   [#04]

Marzenko !

Uzyskanie zgody KO na zatrudnienie nauczyciela bez wymaganych kwalifikacji  jest spełnieniem prośby dyrektora szkoły oraz  wypełnieniem procedury wynikającej z treści obowiązującego prawa.  Zgoda KO musi być wcześniejsza od nawiązania stosunku pracy.  Odwrócenie kolejności działań dyrektora, o czym piszesz wyżej, jest niezgodne z prawem.  I problem drugi.  Zgoda KO jest tylko "zielonym światłem" dla działań dyrektora, nie nakazem zatrudnienia.  Natomiast rozwiązanie  zawartego już stosunku pracy musi być poprowadzone zgodnie z procedurami KP. Gdy chcesz rozwiązać stosunek pracy, to zgoda KO na zatrudnienie w niczym Ci nie przeszkadza.  Pozdrawiam !!!
Marzgl16-02-2005 18:28:27   [#05]

Dziękuję bardzo za wyjaśnienia.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]