Forum OSKKO - wątek
Marzgl | 16-02-2005 12:27:34 [#01] |
---|
Mam pytanie? Co zrobć w sytuacji, kiedy dyrektor zatrudnia nauczyciela, potem występujeo zgodę na zatrudnienie do KO, a po namyśle stwierdza, że popełnił błąd? Czy to można jeszcze jakoś odkręcić?(pismo z KO oczywiście?) Czy trzeba czekać do rozpoczęcia kolejnego roku szkolnego i zatrudnić bez proszenia KO o zgodę? Może ktoś miał taki problem? Proszę o odpowiedź. |
Kropka | 16-02-2005 12:46:51 [#02] |
---|
Dlaczego chcesz odkręcać pismo z KO ? Co Ci w nim napisali ?
Jeżeli wyrazili zgodę to dobrze. Jeżeli nie wyrazili zgody... trudno, nauczyciel jest zatrudniony bez tej zgody. W moim KO twierdzą, że bez względu na odpowiedź zawsze lepiej o zgodę pytać. |
aga2307 | 16-02-2005 12:57:20 [#03] |
---|
Skoro dyrektor uwaza, że popełnił błąd to niech teraz naprawi. Chociaż nie wiem jak sie z tego wyplącze, ale niech próbuje, w końcu to też człowiek, który uczy sie na błędach. |
Władysław Ścianek | 16-02-2005 13:55:31 [#04] |
---|
Marzenko ! Uzyskanie zgody KO na zatrudnienie nauczyciela bez wymaganych kwalifikacji jest spełnieniem prośby dyrektora szkoły oraz wypełnieniem procedury wynikającej z treści obowiązującego prawa. Zgoda KO musi być wcześniejsza od nawiązania stosunku pracy. Odwrócenie kolejności działań dyrektora, o czym piszesz wyżej, jest niezgodne z prawem. I problem drugi. Zgoda KO jest tylko "zielonym światłem" dla działań dyrektora, nie nakazem zatrudnienia. Natomiast rozwiązanie zawartego już stosunku pracy musi być poprowadzone zgodnie z procedurami KP. Gdy chcesz rozwiązać stosunek pracy, to zgoda KO na zatrudnienie w niczym Ci nie przeszkadza. Pozdrawiam !!! |
Marzgl | 16-02-2005 18:28:27 [#05] |
---|
Dziękuję bardzo za wyjaśnienia. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|