Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Wizja państwa (oświaty)według Kaczyńskich
strony: [ 1 ]
AnO15-02-2005 12:54:30   [#01]

Gazeta Wyborcza 15.02.2002

Ponadto lider PiS zapowiedział powrót do finansowania służby zdrowia z budżetu (minister znów będzie odpowiadać za ochronę zdrowia), wzrost wydatków na kulturę oraz modyfikację nauczania. - Nauka w szkole musi być skoncentrowana na języku polskim, historii, matematyce i fizyce. A do tego angielski i informatyka już od pierwszej klasy - mówił Kaczyński. A co np. z biologią? - pytali słuchacze. - Rok biologii wystarczy - odparł Kaczyński. Jego zdaniem należy też wrócić do starego systemu oceniania w skali 2-5, bo dzisiejsza ocena mierna służy "promowaniu ludzi, którzy nic nie umieją".

Pozdrowienia AnO

Majka15-02-2005 13:08:47   [#02]
To koniec z medycyną?
;)
Kucu15-02-2005 14:02:14   [#03]
Jest jeszcze ciekawszy pomysł na reformę oswiaty, która nastąpi w momencie wygrania wyborów przez znaną wszystkim partię, której nazwy nie wymienię. Otóż cały projekt jest bardzo ciekawy i opiera sie na tzw bonie oświatowym, który zastąpiłby dzisiejszą subwencję. Rodzice i ich dzieci mieliby prawo wyboru szkoły (brak rejonizacji), a za ich dzieckiem do szkoły podążałby bon, czyli gotówka na pokrycie kosztów edukacji dziecka. Wolny rynek w edukacji. Zniesienie karty nauczyciela i prawdopodobnie likwidacja Kuratoriów Oświaty. Pomysł jest bardzo ciekawy, ale nie sposób go przedstawić w jakimkolwiek skrócie. Niedługo prawdopodobnie ujrzy światło dzienne.
AnJa15-02-2005 15:14:17   [#04]
Nie ujrzy.

Tzn ujrzy, ale w formach tak ogólnych jak obecnie.

Warto byłoby sobie nim zawracać głowę, gdyby przełozył sie na propozycje konkretnych zapisów.

Nie przełozy się bo partie są świadome:
- utraty części elektoratu, jeśli ich konkretne propozycje ujrzą światło dzienne i poddane zostana krytyce,
- tego, ze partner koalicyjny ich rozwiązań nie poprze.

Przykład: PiS to szkoła scentralizowana, Prezes wie nawet przez ile lat się biologii będzie uczyć, PO to bon oświatowy i spora dowolność w konstruowaniu oferty edukcyjnej.

PO i PiS to na ok. 60% przyszli koalicjanci.
Ula C15-02-2005 17:23:06   [#05]
Bon oświatowy nie jest nowością. Już od dawna funkcjonuje on w wielu miejscowościach.
AnJa15-02-2005 18:12:19   [#06]
Ups...

Jedna z wymienionych tu partii jednak taki konkretny program ujawniła.

Ciekawy wcale.
Tera15-02-2005 18:17:04   [#07]

No to pan K. sobie nachlapał:-(

Przynajmniej u mnie..........
Dorsto15-02-2005 18:40:47   [#08]

Wiecie, ja to sobie tak myślę, że te wszystkie reformy reformy i nowe wizje oświaty to będzie taka jedna wielka fikcja. I nie zmieni tego żadna partia , dotąd, aż-----------> nie przestanie się oszczędzać na oświacie, aż nie zostanie przeznaczone więcej pieniędzy na sprawy oświatowe, aż nie przestanie się reformować tylko wtedy, gdy zbliżają się wybory, aż nie zacznie się słuchać mądrych głosów płynących od nauczycieli. Z pustego i Salomon nie naleje.

Tnijcie, panowie politycy, dalej po oświacie.

AnJa15-02-2005 18:50:44   [#09]
Nakłady na oświatę rosną corocznie, nakłady na ucznia nawet w niezłum tempie.

Problemem jest struktura wydatków - moim zdaniem.

Ale nie mam jakoś nastroju na reformowanie szkoły.
.....
Przeczytałem kolejny, w miarę konkretny program. Szukam dalej.Czyżby jednak?
Kucu15-02-2005 19:18:29   [#10]
Moim zdaniem zmienić coś w oświacie należy, bo chyba Was stan obecny nie zadawala. Propozycja, z która się zapoznałem ostatnio w moim odczuciu jest warta przedyskutowania. Wedle mojej wiedzy program ten jednak ujrzy niebawem swiatło dzienne. To nie tylko bon oświatowy, to całkiem inne spojrzenie na oświatę. To swoboda dyrektora w podejmowaniu wszelkich decyzji, wolny rynek oświatowy. Jak każdy pomysł ma swe mocne i słabe strony, ale według mnie warty jest przemyślenia.
Dorsto15-02-2005 19:26:06   [#11]

Kucu, masz jakiegoś linka pod ręką (jeśli jest on w internecie)?

Chętnie zobaczę, co nam nowa władza szykuje ;-).

AnJa15-02-2005 19:31:16   [#12]
Hmmm...

Ta o czym kucu to jeszcze nie ogłosiła, szykuje się dopiero.

A stronę, jak na partię o takim wizerunku to ma straszliwie nieaktualną.
Kucu15-02-2005 19:35:17   [#13]
Niestety AnJa ma rację. Nie mam nic pod reką, ale wiadomości uzyskałem z "pierwszej ręki", jeśli mogę tak to nazwać. I dlatego piszę,że niebawem powinno to zostać podane do szerszej wiadomości.
Arwena15-02-2005 19:41:03   [#14]
Dajcie linka, jak już będzie, bo mało prasy czytuję. Z góry dziękuję ( a raczej z dołu, bo nieduża wyrosłam).
Diter Kalla16-02-2005 18:35:08   [#15]
.... a kiedys pisalem: ,,oby tylko za liberalow nie bylo gorzej". No to mamy przedsmaczek .... lewicowcy przegieli w kierunku biurokracji, ci zdaje sie dokopia oswiacie bez reszty !! A potem - za 4 lata - znowu wroca do koryta ci z lewicy .... i tak w kolo Mcieja.
Majka16-02-2005 20:41:31   [#16]

a na razie to

http://samorzad.pap.com.pl/?id=12909333&tryb=sg&styl=1&klucz=GAZETA-OKLADKA-1&data=2005-02-16%2019%3A53%3A22
Marek Pleśniar17-02-2005 20:32:22   [#17]

:-)))))

"Rok biologii wystarczy - odparł Kaczyński"

Wielki Przyrodoznawca? ;-)

Dorsto17-02-2005 21:23:34   [#18]

;-)

To może lepiej by wybrali partię p. Kor-M* . W którymś z wywiadów mówił, że dziewczynki powinny uczyć się szyć, prać i gotować, nauka powyżej kilku klas podstawówki im niepotrzebna :-)))). Znacie jeszcze jakieś inne kwiatki ? ;-)
Arwena17-02-2005 21:33:30   [#19]

Dorsto

Chyba niezupełnie zrozumiałaś p.Kor-M.
Twierdził on, że nie należy dziewczynek ZMUSZAĆ do uczenia się matematyki czy fizyki, jeżeli one same i ich rodzice nie widzą takiej potrzeby.
A poza tym jest to fragment wybrany z kontekstu. Tekst dotyczył ( jak sądzę ) krytyki sterowania oświatą przez państwo doprowadzonego  ad absurdum, czego doświadczamy na własnej skórze.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]