Forum OSKKO - wątek

TEMAT: zapoznanie z bibliografią
strony: [ 1 ]
dorota s p14-02-2005 11:33:40   [#01]

Może czegoś nie doczytałam, podpytuję polonistow, ale nadal nie wiem.Jak formalnie ma wyglądac zapoznanie członków SZE z innych szkół, z bibliografią,  dotyczącą prezentacji z języka polskiego maturzystów z mojej szkoły? Mam ich (3)  miesiąc wcześniej zaprosić  do szkoły i przedstawić listę, czy też może wysłac ją  do ich szkół? Wiem, że w większości przypadków to formalność,gdyz nauczyciele znają wybrane przez uczniów dzieła, ale może się zdarzyć, że jest to wyjątkowo  oryginalna pozycja, trudna do zdobycia, itp.....Dzięki za pomoc.

Majka14-02-2005 11:41:19   [#02]
Nikt na to nie wpadł wczesniej :))

Jesli pytania do prezentacji zadaje 1 nauczyciel, to pewnie w takich przypadkach nie będzie to gość.
dorota s p14-02-2005 12:06:02   [#03]
Też tak myślę, ale jeśli sensowne jest zapraszanie ludzi z innych szkól to nie mogą to być "figuranci", -muszą  znać temat ,inaczej nie  podejmą  sie oceniania.  Pozdrowienia.
margocha14-02-2005 15:18:59   [#04]
Przeczytaj proszę w wymianie plików w wewnątrzszkolnej instrukcji - nie możesz im niczego wysyłać, bo to materiał tajny, a przygotować owszem muszą się niestety.Zebranko z obecnością dyrektora itp. szykany Cię czekają. A poza tym literatura może i znana ale podmiotu a nie przedmiotu, bo tu przecież zaskoczyć mogą całkowicie. W sumie - i tak niemożliwe, żeby ktoś zdołał zapoznać się z całą bibliografią.
Majka14-02-2005 15:48:36   [#05]
Niespodzianki moga być  i przy literaturze podmiotu. W tematach z pogranicza literatury i malarstwa, teatru, filmu - nie zawsze jest szansa obejrzec spektakl, o którym mowa,  czy  miec czas na film ;)

Dobrze, że mam konsultacje do ustnej- od wrzesnia nadrabiam filmy :)))
Jacek W14-02-2005 18:49:46   [#06]

Poloniści z mojej szkoły stwierdzili podobnie, jak Dorota - że skoro mają brać udział w ocenianiu, to muszą znać bibliografie. Zdopingowali mnie, i w gronie dyrektorów trzech współpracujących (czyt. wymieniających nauczycieli) szkół ustaliliśmy terminy, w których poloniści, kolejno w każdej szkole, będą mieli szansę zapoznać się z bibliografiami i ramowymi planami prezentacji.

margocha14-02-2005 18:52:51   [#07]
Tylko musicie pamiętać, żeby Wam się te terminy z procedurami zgadzały, co i tak daje mały margines czasowy na zapoznanie się z... na szczęście mam jak Majka konsultacje - mogę spokojnie poczytać.
dorota s p14-02-2005 21:50:31   [#08]
Dziękuję za odzew, myślę, że problemów "w trakcie " pojawi się więcej. Dobrze, że można na Was liczyć. Pozdrowienia
zuzek14-02-2005 22:02:05   [#09]
Właśnie kilka dni temu skończyłam kolejny kurs dla egzaminatorów / ten kóry skończyłam 2 lata temu trzeba było zmodyfikować!!!/ i muszę stwierdzić, iż wbrew wszelkim oznakom na ziemi i na niebie - najlepiej nie zadawać dodatkowych pytań bo może sie okazać , iż uczeń  JEST ZESTRESOWANY" I NIE WIE CO CZYTAŁ !!! Kiedy przez dwa dni słuchałam CO MODĘ a czego NIE MOGĘ w trakcie egzaminu to przyznaję , iż PYTAĆ O NIC NIE BĘDĘ BO MOGĘ ZESTRESOWAĆ ZDAJĄCEGO  a on się potem może odwołać !!!. Mimo , iż zapoznam się z całą , misternie wypisaną bibliografią to mogę sobie ... . Jeśli ktoś jest szczególnie zainteresowany tym problemem to mogę przesłać " spis pytań" sugerowanych przez NASZE OKE . Może tego lepiej nie komentować!!!
Majka14-02-2005 23:27:05   [#10]
Ja jestem zainteresowana.
Nasza OKE niczego nie sugerowała :))))
(A posmiac się mogę ;)
Grzegorz G15-02-2005 15:35:21   [#11]

Ja też poproszę

bardzo.

Na pewno się przyda w pracy

Pozdrawiam

maeljas15-02-2005 16:01:40   [#12]

i ja

też proszę - nie chciałabym "zestresować" uczniów - jutro robimy "próbę prezentacji - biedacy jutro mają zaprezentować ulubioną lekturę
JarTul15-02-2005 16:02:31   [#13]

Zuzek

To może lepiej nawet nie wpuszczać go na egzamin i wystawić ocenę (celującą rzecz jasna - aby nie stresować), bo jak znam życie (a chyba znam???), to sam egzamin, a szczególnie moment wejścia strasznie stresuje.
JarTul15-02-2005 16:03:12   [#14]
i ja też proszę :-)))
Grzegorz G15-02-2005 16:09:33   [#15]

to może

do wymiany plików.....

dla wszystkich :-)))

zuzek15-02-2005 16:20:57   [#16]
 "Rady dla egzaminującego" już znajdują się w " Różnościach". Postaram się w najbliższym czasie jeszcze coś przesłać.
Majka15-02-2005 18:23:34   [#17]
Dziękuję :) Doszło :))

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]