Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
zapoznanie z bibliografią |
dorota s p | 14-02-2005 11:33:40 [#01] |
---|
Może czegoś nie doczytałam, podpytuję polonistow, ale nadal nie wiem.Jak formalnie ma wyglądac zapoznanie członków SZE z innych szkół, z bibliografią, dotyczącą prezentacji z języka polskiego maturzystów z mojej szkoły? Mam ich (3) miesiąc wcześniej zaprosić do szkoły i przedstawić listę, czy też może wysłac ją do ich szkół? Wiem, że w większości przypadków to formalność,gdyz nauczyciele znają wybrane przez uczniów dzieła, ale może się zdarzyć, że jest to wyjątkowo oryginalna pozycja, trudna do zdobycia, itp.....Dzięki za pomoc. |
Majka | 14-02-2005 11:41:19 [#02] |
---|
Nikt na to nie wpadł wczesniej :))
Jesli pytania do prezentacji zadaje 1 nauczyciel, to pewnie w takich przypadkach nie będzie to gość. |
dorota s p | 14-02-2005 12:06:02 [#03] |
---|
Też tak myślę, ale jeśli sensowne jest zapraszanie ludzi z innych szkól to nie mogą to być "figuranci", -muszą znać temat ,inaczej nie podejmą sie oceniania. Pozdrowienia. |
margocha | 14-02-2005 15:18:59 [#04] |
---|
Przeczytaj proszę w wymianie plików w wewnątrzszkolnej instrukcji - nie możesz im niczego wysyłać, bo to materiał tajny, a przygotować owszem muszą się niestety.Zebranko z obecnością dyrektora itp. szykany Cię czekają. A poza tym literatura może i znana ale podmiotu a nie przedmiotu, bo tu przecież zaskoczyć mogą całkowicie. W sumie - i tak niemożliwe, żeby ktoś zdołał zapoznać się z całą bibliografią. |
Majka | 14-02-2005 15:48:36 [#05] |
---|
Niespodzianki moga być i przy literaturze podmiotu. W tematach z pogranicza literatury i malarstwa, teatru, filmu - nie zawsze jest szansa obejrzec spektakl, o którym mowa, czy miec czas na film ;)
Dobrze, że mam konsultacje do ustnej- od wrzesnia nadrabiam filmy :))) |
Jacek W | 14-02-2005 18:49:46 [#06] |
---|
Poloniści z mojej szkoły stwierdzili podobnie, jak Dorota - że skoro mają brać udział w ocenianiu, to muszą znać bibliografie. Zdopingowali mnie, i w gronie dyrektorów trzech współpracujących (czyt. wymieniających nauczycieli) szkół ustaliliśmy terminy, w których poloniści, kolejno w każdej szkole, będą mieli szansę zapoznać się z bibliografiami i ramowymi planami prezentacji. |
margocha | 14-02-2005 18:52:51 [#07] |
---|
Tylko musicie pamiętać, żeby Wam się te terminy z procedurami zgadzały, co i tak daje mały margines czasowy na zapoznanie się z... na szczęście mam jak Majka konsultacje - mogę spokojnie poczytać. |
dorota s p | 14-02-2005 21:50:31 [#08] |
---|
Dziękuję za odzew, myślę, że problemów "w trakcie " pojawi się więcej. Dobrze, że można na Was liczyć. Pozdrowienia |
zuzek | 14-02-2005 22:02:05 [#09] |
---|
Właśnie kilka dni temu skończyłam kolejny kurs dla egzaminatorów / ten kóry skończyłam 2 lata temu trzeba było zmodyfikować!!!/ i muszę stwierdzić, iż wbrew wszelkim oznakom na ziemi i na niebie - najlepiej nie zadawać dodatkowych pytań bo może sie okazać , iż uczeń JEST ZESTRESOWANY" I NIE WIE CO CZYTAŁ !!! Kiedy przez dwa dni słuchałam CO MODĘ a czego NIE MOGĘ w trakcie egzaminu to przyznaję , iż PYTAĆ O NIC NIE BĘDĘ BO MOGĘ ZESTRESOWAĆ ZDAJĄCEGO a on się potem może odwołać !!!. Mimo , iż zapoznam się z całą , misternie wypisaną bibliografią to mogę sobie ... . Jeśli ktoś jest szczególnie zainteresowany tym problemem to mogę przesłać " spis pytań" sugerowanych przez NASZE OKE . Może tego lepiej nie komentować!!! |
Majka | 14-02-2005 23:27:05 [#10] |
---|
Ja jestem zainteresowana.
Nasza OKE niczego nie sugerowała :))))
(A posmiac się mogę ;) |
Grzegorz G | 15-02-2005 15:35:21 [#11] |
---|
Ja też poproszę bardzo. Na pewno się przyda w pracy Pozdrawiam |
maeljas | 15-02-2005 16:01:40 [#12] |
---|
i ja też proszę - nie chciałabym "zestresować" uczniów - jutro robimy "próbę prezentacji - biedacy jutro mają zaprezentować ulubioną lekturę |
JarTul | 15-02-2005 16:02:31 [#13] |
---|
Zuzek To może lepiej nawet nie wpuszczać go na egzamin i wystawić ocenę (celującą rzecz jasna - aby nie stresować), bo jak znam życie (a chyba znam???), to sam egzamin, a szczególnie moment wejścia strasznie stresuje. |
JarTul | 15-02-2005 16:03:12 [#14] |
---|
i ja też proszę :-))) |
Grzegorz G | 15-02-2005 16:09:33 [#15] |
---|
to może do wymiany plików..... dla wszystkich :-))) |
zuzek | 15-02-2005 16:20:57 [#16] |
---|
"Rady dla egzaminującego" już znajdują się w " Różnościach". Postaram się w najbliższym czasie jeszcze coś przesłać. |
Majka | 15-02-2005 18:23:34 [#17] |
---|
Dziękuję :) Doszło :)) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|