Forum OSKKO - wątek
Bonia | 11-02-2005 21:12:52 [#01] |
---|
Czy, będąc przewodniczącą Szkolnego Zespołu Egzaminacyjnego i jednocześnie polonistką, mogę przewodniczyć egzaminowi z języka polskiego w części pisemnej? Nikt w OKE nie umiał mi odpowiedzieć na to pytanie. |
Jacek W | 11-02-2005 21:25:15 [#02] |
---|
Jeżeli jesteś polonistką to nie możesz być w Zespole Nadzorującym na języku polskim. Par. 77 ust. 6 wiadomego rozporządzenia: W skład zespołu nadzorującego nie mogą wchodzić nauczyciele danego przedmiotu oraz wychowawcy zdających. Wg interpretacji krakowskiej OKE przewodniczący SZE nie może wchodzić w skład żadnego PZE i ZN. |
Bonia | 11-02-2005 21:29:15 [#03] |
---|
Bardzo Ci dziękuję. Jacku! Nawet moja pani wizytator tego nie wiedziała na pewno. Jestem "świeżą" dyrektorką. Pozdrawiam. |
bogda4 | 11-02-2005 21:31:03 [#04] |
---|
Jestem nauczycielem w szkole podstawowej, zostałam zaproszona do komisji maturalnej, część pisemna.Mogłam? |
Jacek W | 11-02-2005 21:40:26 [#05] |
---|
Mogłaś zostać powołana, byle nie do przedmiotu, którego jesteś nauczycielką. |
Majka | 14-02-2005 11:28:57 [#06] |
---|
14 lutego 2005
Matura: Nauczyciele do koszar
Ponad 40 tysięcy nauczycieli w całym kraju na czas sprawdzania pisemnych matur zostanie "skoszarowanych" - czytamy w Gazecie Wyborczej. Zdaniem Centralnej Komisji Egzaminacyjnej ma to zapewnić bezpieczeństwo prac maturalnych. Dotychczas nauczyciele sprawdzali prace maturalne w swoich szkołach - teraz się to zmieni.
Niektórzy nauczyciele wynosili prace do domów, a nawet gubili. Nowe przepisy wprowadzone przez Centralną Komisję Egzaminacyjną mają temu zapobiec. W tym roku nauczyciele egzaminatorzy sprawdzający prace z nowej matury zostaną zwiezieni do t.zw. "regionalnych centrów" organizowanych przez każdą Okręgową Komisję Egzaminacyjną.
Stamtąd nie będą wychodzić przez wiele godzin, aż matury nie zostaną sprawdzone. Posiłki dostaną na miejscu. Jeśli sprawdzanie prac przeciągnie się dwa dni, przyjezdni mają nocować w internatach, ewentualnie u znajomych. (GAZETA WYBORCZA)
Śmiesznie to jest napisane :))))))
Jak komunikat o stanie zagrożenia lub klęski zywiołowej ;)
"Stamtąd nie będa wychodzić przez wiele godzin, aż matury nie zostaną sprawdzone...." - powiało grozą :))))) |
Majka | 14-02-2005 11:36:57 [#07] |
---|
Ja chcę mundur!!!! I menażkę !
CKE słowo "powołanie" zaczyna coraz bardziej dosłownie traktować ;) |
Majka | 14-02-2005 16:05:38 [#08] |
---|
śliczności :)))))) http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2550743.html |
hania | 15-02-2005 18:41:21 [#09] |
---|
oj tam, zaraz grozą :-)) jestem egzaminatorem- egz gimnazjalny. Od początku sprawdzam prace uczniów (co roku) w wyznaczonych "centrach" - czyli szkołach (kraków)
nie było zabierania prac do domu, sobota i niedziela - całe poświęcone na sprawdzanie , a owszem - obiad dostałam,kawę było gdzie zrobić... nocowałam w domu- kraków mam blisko.....
to nie jest złe - nic nie rozprasza: rodzina, dzieci , obiadek domowy, który trzeba by zrobić... komputer nie kusi:-))))
a i konsultacji zasięgnąć w razie - ciężkich wątpliwości można
ja wolę tak..... |
AnJa | 15-02-2005 18:55:49 [#10] |
---|
Pozwolę sobie na zgodzenie się z Hanią - co do zalet sprawdzania w tym systemie.
Wad właściwie nie widzę.
Jeśli ktoś widzi, a zwłaszcza jeśli one przeważają, to-korzystając z chwilowej przerwy w wydawaniu przez Państwo nakazów pracy, nie musi z propozycji OKE korzystać;-) |
Kropka | 15-02-2005 19:00:36 [#11] |
---|
...z klawiatury mi to haniu wyjęłaś... To tzw. skoszarowanie nie jest takie złe - właśnie ze względu na możliwość konsultacji. Kiedy sprawdzam testy egzaminacyjne mam mnóstwo obaw, kryteria nie zawsze są jaednoznaczne i tylko słuszne, nie da się przewidzieć co w pracy ucznia może się pojawić, wtedy na miejscu rozstrzygamy wątpliwości.
Myślę, że w przypadku matur stres bądzie jeszcze większy, ponieważ poniżej czy powyżej 30% to dla maturzysty sprawa bardzo istotna, a dla egzaminatora ogromna odpowiedzialność. |
Arwena | 15-02-2005 19:22:20 [#12] |
---|
Skoszarowanie nie jest złe, pod warunkiem, że nauczyciel-egzaminator nie będzie musiał za koszary płacić.
A czytam, że dojazd, wyżywienie i nocleg na koszt nauczyciela. Jak ktoś mieszka na miejscu, to jeszcze pół biedy. A co z powołanymi zamiejscowymi? |
AnJa | 15-02-2005 19:28:23 [#13] |
---|
Zarobi - to zapłaci. I nawet z 50 zł za weekend zostanie.
O ile zamieszka w internacie, przywiezie ze soba kanapki i nie będzie się obżerał ani opijał w trakcie skoszarowania.
A przy okazji refleksja taka...
Na codzień to:
1.zjadacie jakieś dietetyczne roślinki popijając zabójcą w postaci herbatki ziołowo-owocowej - w trosce o linię,
2. nie sypiacie, bo górki na piaskownicy go 3 nad ranem sypiecie,
a jak trzeba się dla sprawy i systemu (oświaty) nieco z chałupy ruszyć to dziwaczycie:-) |
Majka | 15-02-2005 19:32:47 [#14] |
---|
ludzie! :))))) Śmiałam się ze stylistyki tegoż artykułu , wojskowych okresleń - a nie z faktu wspólnego sprawdzania :))))
Te wszystkie "dowieźć, utajnić, ochroniarze, nauczyciele odcięci od świata" itd - sensacja im wyszła ;) |
AnJa | 15-02-2005 19:36:19 [#15] |
---|
:-) stylistyka jak najbardziej ok
jest sytuacja zagrożenia, trzeba środki nadzwyczajne podjąć,to i język powinien do tmosfery być dostosowany
a nawet adekwatny
zrozumiano?!
No! W tył - rozejść się! |
Arwena | 15-02-2005 19:38:25 [#16] |
---|
AnJa Zabójca to nie jest żadna herbatka owocowo-ziołowa, wypraszam sobie. Jest to prawdziwa herbata, tylko słabiej przefermentowana, niż czarna.
Sam spróbuj, może polubisz.
Z tym, że żadnego tłuszczu nie zabija, ale co tam...dobra jest.
A egzaminator w czasie sprawdzania powinien być dopieszczony, coby głód i troski nie wpływały na wyniki dzieciątek. |
AnJa | 15-02-2005 19:45:10 [#17] |
---|
dopieszczony egzaminator=obiektywny egzaminator?
ciekawe to!:-)
......
herbatka przefermentowana????
tfu!
a jest tyle porządnych przefermentowanych a nawet przedestylowanych napojów, które też mogłyby egzaminatora dopieścić! |
Arwena | 15-02-2005 21:12:25 [#18] |
---|
I poziom zdawalności matury znacznie podnieść. |
Majka | 16-02-2005 20:42:33 [#19] |
---|
Posłowie proszą o więcej pieniędzy na matury
2005.02.16, godz. 15:40
Posłowie sejmowej komisji edukacji zdecydowali, że zwrócą się do premiera o przyznanie dodatkowych środków na organizację matury. Komisja Edukacji, Nauki i Młodzieży wysłuchała informacji Ministerstwa Edukacji i Centralnej Komisji Egzaminacyjnej na temat stanu przygotowań do nowej matury. "Wszystko jest prawie gotowe do egzaminu, ale chętnie przyjmiemy dodatkowe pieniądze" - powiedziała wiceminister edukacji Anna Radziwiłł. |
Majka | 17-02-2005 13:24:02 [#20] |
---|
17 lutego 2005
Matura: MENiS o stanie przygotowań
Posłowie sejmowej komisji edukacji zdecydowali, że zwrócą się do premiera o przyznanie dodatkowych środków na organizację matury. Komisja Edukacji, Nauki i Młodzieży wysłuchała wczoraj informacji Ministerstwa Edukacji i Centralnej Komisji Egzaminacyjnej na temat stanu przygotowań do nowej matury.
Największe wątpliwości posłów budził sposób oceniania odpowiedzi z przedmiotów humanistycznych. Ich zdaniem wielu uczniów i nauczycieli skarżyło się po próbnej maturze, że odpowiedzi były zbyt sztywne i nie pozwalały na wykazanie się inwencją.
Arkusze zostały zmienione, teraz paleta prawidłowych odpowiedzi jest podobno znacznie szersza. Jeśli egzaminator będzie miał wątpliwości, jak ocenić odpowiedź ucznia, będzie mógł skonsultować się z innymi sprawdzającymi prace. Konsultacje będą możliwe, bo egzaminatorzy sprawdzający prace pisemne będą "skoszarowani". "
Arkusze zostały zmienione? Zaraz po pierwszych protestach pani Magdziarz z CKE poinformowała publicznie, że matura majowa jest wydrukowana i żadnych zmian nie będzie ...... Potem potwierdzili to szefowie OKE.
Nowa wersja -dla uspokojenia posłów? |
AnJa | 17-02-2005 13:30:59 [#21] |
---|
Oj, Majka, Majka:-)
Ty tak zawsze? Co powiedzą, to wierzysz?
......
Bo ja kiedyś tak miałem. Aż gdzieś w 1980 przeczytałem na murze: ".... (nie pomiętam dziś co, więc kropkuję;-) kłamie".
No i własnie to hasło, to ostatnia rzecz, w której prawdziwość uwierzyłem;-)
A że nie pamiętam co kłamie , no to łatwo mi nie jest...:-( |
Klemens Stróżyński | 17-02-2005 13:32:01 [#22] |
---|
dylemat Jeżeli arkusze zostały rzeczywiście zmienione w ostatnim czasie, to znaczy, że poważnie naruszono procedurę przygotowania egzaminu (i to właściwie niemożliwe, chyba że chodzi o bardzo kosmetyczne zmiany w modelach odpowiedzi); jeżeli nie zmieniono, to znaczy, że ktoś podał nieprawdę. Myślę, że nie warto słuchać tekstów o funkcji wyłącznie perswazyjnej, a to, co się mówi teraz w mediach o maturze, to tylko propaganda. |
Majka | 17-02-2005 13:47:31 [#23] |
---|
To ja idę odśnieżać :)))) |
AnJa | 17-02-2005 13:48:35 [#24] |
---|
A co? Śniegu tak dużo, że hasło na murze zasypało?:-) |
Majka | 17-02-2005 13:51:57 [#25] |
---|
No ;)
Powstrzymuję swój polonistyczny idealizm jak mogę, ale przy temacie matur ciągle mnie ponosi ;) Może pomachanie łopatą przybliży rzeczywistość ? |
Arwena | 17-02-2005 14:00:56 [#26] |
---|
Majko Albo po prostu ze zmęczenia nie będziesz mogła w ogóle myśleć.:-) |
beera | 19-02-2005 10:03:30 [#27] |
---|
z sejmu nowości ( nie takie bardzo, bo sprzed kilku dni :-) Komisja Edukacji, Nauki i Młodzieży /ENM/ rozpatrzyła kolejną informację Ministra Edukacji Narodowej i Sportu o stanie przygotowań do egzaminu maturalnego w 2005 r. Posłowie pytali przede wszystkim o kwestie finansowe, w tym dodatkowe wynagrodzenie dla nauczycieli za udział w komisjach egzaminacyjnych /w części ustnej/ w macierzystych szkołach. Reprezentująca Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu podsekretarz stanu Anna Radziwiłł poinformowała, że resort dopuszcza tylko możliwość odpłatności za egzaminowanie w przypadku nauczycieli delegowanych do innych szkół. W pozostałych przypadkach egzaminowanie jest traktowane jako obowiązek w ramach ustawowego wymiaru czasu pracy i wynagrodzenia. Posłowie wskazali na brak podstawy prawnej do oddelegowywania nauczycieli w skład komisji egzaminacyjnych w innych szkołach i konsekwencje z tym związane. Interesowali się również sprawami organizacyjnymi, w tym jakością materiałów egzaminacyjnych, technicznymi warunkami przeprowadzenia egzaminu (jakość sprzętu audiowizualnego np. do egzaminu z języków obcych), sposobem sprawdzania i oceniania prac maturalnych, ochroną materiałów egzaminacyjnych i możliwością objęcia ich w przyszłości rygorami tajemnicy państwowej. Zdaniem dyrektora Centralnej Komisji Egzaminacyjnej Marii Magdziarz (odpowiedzialnej za przeprowadzenie egzaminu) stosowanie zasad obowiązujących przy tajemnicy służbowej jest niewystarczające. Komisja przyjęła propozycję prezydium dotyczącą wystąpienia z dezyderatem do Prezesa Rady Ministrów w sprawie egzaminu maturalnego w 2005 r. uwzględniającego przede wszystkim postulat właściwego zabezpieczenia finansowego zadań związanych z przeprowadzeniem egzaminu. Do opracowania projektu dezyderatu powołano zespół redakcyjny. Jego rozpatrzenie planowane jest za dwa tygodnie. |
Majka | 19-02-2005 10:53:54 [#28] |
---|
wrrr.... Niech mnie p. Radziwiłł zastąpi : pełny etat dydaktyczny do południa, po południu i w soboty egzaminy. Ciekawe, jak z tego zrobią "ustawowy wymiar czasu pracy" :( |
Marek Pleśniar | 19-02-2005 11:07:07 [#29] |
---|
w kwestii "odcięcia od swiata" odnoszę wrażenie, że my jesteśmy już od lat odcięci od świata;-) |
beera | 19-02-2005 11:26:27 [#30] |
---|
Niech mnie p. Radziwiłł zastąpi Byloby może dobrze, Majka- nie mogłaby może w tym MENISIe;-) |
AnJa | 19-02-2005 14:45:12 [#31] |
---|
U mnie może, ale np. sąsiednie OP na zatrudnianie emerytów nie zgadzają się. |
Majka | 19-02-2005 15:08:37 [#32] |
---|
jest dolnośląskie OKE :) "Koniec z sprawdzaniem prac maturalnych w szkołach, a tym bardziej noszeniem ich do domu. Na czas oceniania pisemnych matur opolscy nauczyciele zostaną skoszarowani w specjalnych ośrodkach. W naszym województwie będzie ich 5
Dotąd matury sprawdzano w szkołach, a nawet w domach. Zdarzały się przypadki gubienia prac. By zapobiec podobnym praktykom, nauczyciele będą sprawdzać matury w regionalnych centrach. Mają tam być skoszarowani do czasu sprawdzenia wszystkich prac, które do ośrodków zostaną ze szkół dowiezione.
- To nie są więzienia, w razie potrzeby nauczyciele będą mogli je opuszczać. Uzyskają dostęp do telefonu, faksu i poczty elektronicznej, a jeżeli będą wystarczające fundusze, dostaną nawet długopisy - mówi Barbara Josiak, dyrektor Wrocławskiej Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej, której podlega organizowanie takich ośrodków na terenie województw opolskiego i dolnośląskiego.
Dokładna ich lokalizacja okryta jest najgłębszą tajemnicą. Wiadomo jedynie, że w Opolu będzie przynajmniej jeden.
- Wykorzystamy przede wszystkim szkoły, ale niewykluczone że będą to ośrodki kulturalne - ucina Josiak."
JESLI BĘDĄ FUNDUSZE, DOSTANIEMY NAWET DŁUGOPISY :)) I w razie potrzeby, będziemy mogli opuścić ośrodek :))))))
Hurra!
(Wybaczcie ten druk, ale mozilla nie pogrubia :) |
beera | 19-02-2005 16:28:49 [#33] |
---|
hm... Dokładna ich lokalizacja okryta jest najgłębszą tajemnicą. Matko Majka, kilogram ryżu weź dla oznaczania trasy " do miejsca";-))) |
zgredek | 19-02-2005 17:16:16 [#34] |
---|
w razie potrzeby to mi przypomina starą maturę;
zdający nie powinien, ale w razie potrzeby może;-))))))))))
znaczy te - sławojki, czy inne tojtoje postawią poza budynkiem i wtedy mozna będzie...
a wszystko przez to, że ci nauczyciele tacy niegramotni do tej pory byli i, kurka, te prace gubili;-) |
Mariola | 19-02-2005 18:43:59 [#35] |
---|
taki poważny wątek a ja się tak obśmiałam :-))))))))))))))))))
hi hi hi :-)
i jeszcze te świadectwa na drugim piętrze :-))))))
zgredku, czy od śmiechu się zdrowieje? |
zgredek | 19-02-2005 20:02:52 [#36] |
---|
Mariola - pewnie - to jakoś tak godziny na dni się przelicza - i albo żyjesz dłużej, albo zdrowiejesz, gdyś chora:-))))))))))))))))))))) |
AnJa | 19-02-2005 21:29:28 [#37] |
---|
Kochani.
Jako że mnie to juz wkurwiać na poważnie zaczyna...
A gdybyśmy jednak zaryzykowali obywatwelskie nieposłuszeństwo - i zakazali swoim pracownikom pracy w komisjach zlecjąc im np. w tym czasie(tzn.sprawdzania w koszarach) np. opiekę na zawodach sportowych? |
Mariola | 19-02-2005 21:33:06 [#38] |
---|
Jako że mnie to juz wkurwiać na poważnie zaczyna... AnJa!
złote usta tego forum ;-))
Asiu, tekst jak znalazł na konkurs zlotowy :-) |
Mariola | 19-02-2005 21:34:05 [#39] |
---|
A poważniej myślę, że niejeden ma taką potrzebę słowa... |
AnJa | 19-02-2005 21:44:36 [#40] |
---|
Mariolu!
Potrzeba słowa to bajka jedna.
To, co napisałem to propozycja - o niej zaczynam zupełnie powaznie mysleć. |
maeljas | 19-02-2005 21:49:56 [#41] |
---|
AnJa to jest łatwe - tylko trzeba się odważyć moja wice - otrzymawszy z OKE zawiadomienie o szkoleniu egazminatorów odesłała im papiur, gdzie zaznaczyła opcję - Nie skorzystam , proszę mnie skreślić z listy egzaminatorów - bo przypomniała sobie, że jest wolnym człowiekiem.... |
AnJa | 19-02-2005 22:04:41 [#42] |
---|
to jest łatwe .
my, jako dyrektorzy , możemy to ułatwić - zakazując naszym pracownikom. |
zgredek | 19-02-2005 23:47:07 [#43] |
---|
no, zwłaszcza w kontekście wolnego człowieka |
AnJa | 19-02-2005 23:52:03 [#44] |
---|
e, wolna rączka, ale w trybach
jak minister tak i ja...
chciejstwo to jest, ale gdyby .... |
zgredek | 19-02-2005 23:54:33 [#45] |
---|
móc też można
jakby co;-) |
zgredek | 20-02-2005 02:17:26 [#46] |
---|
ze strony OKE we Wrocławiu: Szanowni Państwo Egzaminatorzy!
Przed nami kolejna sesja egzaminacyjna. Będziemy Państwa powoływać do pracy w ośrodkach sprawdzania i tak jak w poprzednim roku liczymy na uwagi i wskazówki, które są dla nas pomocne w planowaniu rozwiązań organizacyjnych istotnych dla przeprowadzenia egzaminu.
Sądzimy, że szczególnie ci z Państwa, którzy w ostatnim okresie brali udział w szkoleniach przygotowujących do pełnienia funkcji egzaminatora, oraz egzaminatorzy, którzy z różnych przyczyn osobistych nie uczestniczyli w poprzednich sesjach, powinni przyjąć propozycje nawiązania z nami współpracy. Aktywne uczestnictwo w pracach zespołu powołanego do sprawdzania prac uczniów będzie dla Państwa jednym ze sposobów (także formalnego) doskonalenia swoich umiejętności. Umożliwi także wymianę doświadczeń związanych z kryterialnym ocenianiem.
Cenimy Państwa wiedzę oraz zaangażowanie i spodziewamy się, że uzyskamy z Państwa strony wsparcie zapewniające sprawny przebieg sesji egzaminacyjnej 2005 r.
Z wyrazami szacunku
Dyrektor Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej |
margocha | 20-02-2005 11:20:42 [#47] |
---|
Po otrzymaniu z mojego OKE "zaproszenia" do egzaminowania wysłałam oficjalne pismo z zapytaniem kto zapłaci za...itd. Ponieważ do dnia dzisiejszego odpowiedzi niet (no bo w sumie po co?) odesłałam propozycję współpracy ze stwierdzeniem "w tych warunkach nie skorzystam". Polecam rozwiązanie, jakoś mi zaraz lżej, maj mam wolny, komunię dzieciom może spokojnie zrobię albo do zlotu coś przygotuję, albo w ogóle....chyba to w ogóle najbardziej mi się podoba. Jakie to szczęście, że w wolności jakoweś żyjemy. Po prostu nie muszę i już |
Majka | 20-02-2005 11:31:39 [#48] |
---|
" i tak jak w poprzednim roku liczymy na uwagi i wskazówki,"
Od 2002 roku , na kolejnych kursach, konferencjach, spotkaniach przekazujemy "uwagi i wskazówki". I co? I nic.
Przykład: w czerwcowej "Polonistyce" ukazał się artykuł (bardzo krytyczny !) na temat jednego z zadań maturalnych, propagowanego w informatorze. Autorka zdanie po zdaniu rozebrała całość, udowadniając jednoznacznie, że nie zda matury uczeń, który napisze pracę zgodnie z wiedzą z podstawy programowej. Wykazała, że model jest absolutnie wadliwy .
Na kursie miesiąc temu jako pierwsze ćwiczenie robiliśmy własnie ten temat..... I sprawdzalismy przykładowe prace wg potępionego w czambuł modelu....
7 miesięcy po artykule, z którym wszyscy się zgodzili :( |
Arwena | 20-02-2005 13:05:49 [#49] |
---|
Niestety, nasze uwagi i wskazówki odbijają się jak groch o ścianę.
Ja również na niedawnym kursie szkoliłam się na zadaniach, które były przez nauczycieli ocenione krytycznie już w 2002 roku. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|