Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Regulamin dodatków... |
|
Slaw | 07-02-2005 21:50:34 [#01] |
---|
Zostałem zobowiązany do wyrażenia opinii na temat propozycji regulaminu przyznawania nauczycielom dodatków.
Szczególnie zaniepokoił mnie paragraf dotyczący tzw. zajęć „dodatkowych”
1. Za prowadzenie wycieczki szkolnej lub biwaku w obowiązującym nauczyciela 5-dniowym tygodniem pracy nie przysługuje dodatkowe wynagrodzenie. Przysługuje mu natomiast wynagrodzenie za dni nieobecności (nieobecność usprawiedliwiona) (podkreślenie moje) w takiej wysokości, jaką by otrzymał, gdyby w tym czasie pracował w szkole – a więc i za godziny ponadwymiarowe.
2. Nauczycielom, którzy w dniu wolnym od pracy sprawują opiekę nad uczniami wyjeżdżającymi na pozaszkolne konkursy, olimpiady, zawody sportowe itp. Nie przysługuje wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe, a jedynie rozliczenie delegacją służbową.
3. Nauczycielom, którzy w dniu wolnym od pracy lub poza obowiązującym wymiarem godzin prowadzą zajęcia pozalekcyjne uwzględniające potrzeby i zainteresowania uczniów nie przysługuje odrębne wynagrodzenie. Zajęcia te wchodzą do wymiaru 40 godzinnego tygodnia pracy, zgodnie z art. 42 ust. 1 i ust. 2 pkt. 2 Karty Nauczyciela.
Muszę na czwartek napisać opinię, ale złości mnie taka nieznajomość realiów szkolnych szczególnie, że „władza” to były nauczyciel.
Uważam, że pkt 1 i 2 pozostaje w sprzeczności z §10 wchodzącego w życie rozporządzenia w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli..., natomiast trudno mi w oparciu o prawo uzasadnić niesłuszność punktu 3. Oczywiste, że uderza on w nauczycieli, którzy pracują dodatkowo, ale to nie jest w tym wypadku argumentem. Teraz nauczyciele prowadzą koła bezpłatnie, jednak to zupełnie, co innego pracować, bo się ma na to ochotę i lubi pracę z dzieciakami, a zupełnie, co innego być do tego obligowanym. Czy według Was mam jakieś podstawy prawne by podważyć te trzy punkty? |
Majka | 07-02-2005 23:19:19 [#02] |
---|
Iludniowy tydzien pracy obowiązuje nauczycieli? Pięciodniowy czy nielimitowane to jest? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|