Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
ciekawostka z Niemieckich szkół |
OlaM | 05-02-2005 12:33:33 [#01] |
---|
W tym roku obchodzimy X - lecie wymiany zagranicznej ze szkołą w Soest (kontynuacja ze SP w gim). Dwóch n-li gim. było uzgadniać program obchdów i przywiozło parę ciekawostek: 1. W 2007 r. w niemieckich szkołach wchodzą egzaminy zewnętrzne (tak jak u nas) też z podziałem na 2 części: hum. i mat-przyr. 2. Partnerska szkoła zamierza się u nas uczyć jak analizować wyniki badań zewnętrznych - to miłe. 3. Niemieccy n-ciele nie mogą otrząsnąć się po badaniach PISA z 2003 r. Cały czas zadawali pytania typu: jak to zrobiliśmy, że tak poprawił się nasz wynik? |
Fred | 05-02-2005 12:38:39 [#02] |
---|
jak się Niemcy nauczą j.polskiego to też lepiej wypadną w badaniach PISA, a już na pewno w naszych oczach;-) |
OlaM | 05-02-2005 12:41:57 [#03] |
---|
Fred nic z tego - Oni się nie nauczą. Przeszkadza i sz, cz, trzy itp. Moje nazwisko jest barzdo proste i też je przekręcają!!!! |
rzewa | 05-02-2005 12:50:46 [#04] |
---|
aaa... Steffen Mőller? :-)) |
Maryśka2 | 06-02-2005 13:03:54 [#05] |
---|
Mogliby się nauczyć... :-) U nas jest nauczycielka niemieckiego, która jest rodowitą Niemką i bardzo dobrze opanowała nasz język. Nawet głoski szumiąco-szeleszczące... ;-))) |
Renata | 06-02-2005 15:27:26 [#06] |
---|
potwierdzam:) Znajoma Niemka przez kilka lat mieszkała ze swoją rodziną w Polsce i prowadziła u nas lektorat języka niemieckiego dla słuchaczy studium językowego. Jej córki przez sześć lat uczyły się w polskiej szkole. Z jedną z nich zaprzyjaźniła się bardzo moja córka - przez okres podstawówki były w jednej klasie. W czasie wakacji i ferii rodzina ta wracała do Niemiec, by w tym okresie dziewczyny mogły kontynuować naukę jeszcze w niemieckiej szkole. W tej chwili wrócili na stałe do kraju zabierając ze sobą świetne umiejętności językowe, "nawet szumiąco-szeleszczących głosek", zostawiając wielu z biegłym językiem niemieckim tu. Wszytko w ramach przyjaźni i wymiany.;)) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|