Forum OSKKO - wątek

TEMAT: orzeczenie o niepełnosprawności
strony: [ 1 ]
ewika04-02-2005 23:27:02   [#01]
Mam do szanownych forumowiczów małe zapytanie- czy w waszych szkołach rodzice, których dzieci posiadają takie orzeczenie muszą to zgłosić/ ksero dokumentu/. Mieliśmy przekazać tę informację na wywiadówkach. I właśnie mama takiego dziecka zapytała, do czego to szkole potrzebne. No właśnie, do czego?
OlaM04-02-2005 23:28:04   [#02]

odpowiedź jest prosta

do niczego:-))))))))))
ewika04-02-2005 23:31:36   [#03]
To po co rodzice mają dostarczać ksero? Może jest w tym jakiś haczyk?
zgredek04-02-2005 23:33:47   [#04]
o trafiłam;-)

---------------------

a może dlatego, że... tak zawsze było?
Karolina04-02-2005 23:34:11   [#05]

Mnie też poproszono - zaniosam a co mi tam - ponoć do statystyk jakis?

Ale tak naprawdę - po co?;-)

ewika04-02-2005 23:38:06   [#06]
Od zawsze chyba nie. A może, aby troskliwiej zająć się niepełnosprawnymi?
Jasiek04-02-2005 23:52:07   [#07]

Orzeczenie

Potrzebne może być np. w poniższych sytuacjach (cyt. rozp. o ocenianiu)

"§ 34. 1. Uczniowie (słuchacze) ze specyficznymi trudnościami w uczeniu się mają prawo przystąpić do sprawdzianu lub egzaminu gimnazjalnego w warunkach i formie dostosowanych do indywidualnych potrzeb psychofizycznych i edukacyjnych ucznia (słuchacza), na podstawie opinii publicznej poradni psychologiczno-pedagogicznej, w tym publicznej poradni specjalistycznej, albo niepublicznej poradni psychologiczno-pedagogicznej, w tym niepublicznej poradni specjalistycznej, spełniającej warunki, o których mowa w art. 71b ust. 3b ustawy, z zastrzeżeniem ust. 2.

2. W przypadku uczniów posiadających orzeczenie o potrzebie indywidualnego nauczania dostosowanie warunków i formy przeprowadzania sprawdzianu lub egzaminu gimnazjalnego do indywidualnych potrzeb psychofizycznych i edukacyjnych ucznia może nastąpić na podstawie tego orzeczenia.

3. Opinia, o której mowa w ust. 1, powinna być wydana przez poradnię psychologiczno-pedagogiczną, w tym poradnię specjalistyczną, nie później niż do końca września roku szkolnego, w którym jest przeprowadzany sprawdzian lub egzamin gimnazjalny, z tym że:

1) w przypadku uczniów (słuchaczy) przystępujących do sprawdzianu - nie wcześniej niż po ukończeniu klasy III szkoły podstawowej;
2) w przypadku uczniów (słuchaczy) przystępujących do egzaminu gimnazjalnego - nie wcześniej niż po ukończeniu szkoły podstawowej.

4. Opinię, o której mowa w ust. 1, rodzice (prawni opiekunowie) ucznia albo słuchacz przedkładają dyrektorowi szkoły, w terminie do dnia 15 października roku szkolnego, w którym jest przeprowadzany sprawdzian lub egzamin gimnazjalny".

Pozdrawiam :)

ewika04-02-2005 23:59:15   [#08]

jaśku

To wiem, ale chodzi o takie orzeczenie wydane np. przez powiatowy zespół do spraw niepełnosprawnych. To ci , co mają dodatek pielęgnacyjny.
OlaM05-02-2005 00:02:37   [#09]

no i co

Ty masz zrobić z tym orzeczeniem?
ewika05-02-2005 00:07:01   [#10]
Wychowawca odbiera ksero od rodzica i ma dostarczyć do sekretariatu . A do czego to nie wiem. Ale jako rodzic rozumiem, że nie wszyscy muszą wiedzieć o chorobie, niepełnosprawności mojego dziecka- jeżeli to nie jest związane z nauką, szkołą bezpośrednio.
zgredek05-02-2005 00:10:03   [#11]
zapytaj osobę, która to zleciła - to chyba najprostsze
Jasiek05-02-2005 00:10:42   [#12]

W takim razie,potrzebne do sprawozdawczości

W mojej szkole (ponadgimnazjalna) "przypadki" uczniów z orzeczonymi niepełnosprawnościami  wykazujemy w  sprawozdaniach (ciągle coś sprawozdajemy) i organ prowadzący dostaje "dodatkową kasę".

Pozdrawiam :)

Akuch05-02-2005 00:13:28   [#13]

Jeżeli

szkoła musi płacić na fundusz niepełnosprawnych - PEFRON-to takie orzeczenia (odpowiednia ilość do liczby pracowników) zwalnia z tego obowiązku. Takie orzeczenie czasami uprawnia także do zorganizowania zajęć rewalidacyjnych (zależy co jest w treści).

Jeżeli są grupy lub klasy integracyjne to by je stworzyć lub utrzymać też potrzebne jest orzeczenie. Przy sprawozdaniu również wpisujemy liczbę dzieci niepełnosprawnych. To chyba (pewna nie jestem) wykorzystuje się do obliczania subwencji.

To tak od ręki, jak funkcjonuje ta sprawa u mnie.

ewika05-02-2005 00:14:37   [#14]
Powiedziano, podobnie jak Karolina do jakiejś tam statystyki. I tak po prostu mam powiedzieć rodzicowi do jakiejś? A jak rodzic marudny i ja też?
zgredek05-02-2005 00:16:23   [#15]
ewika - proszę Cię - zapytaj osobę, która to zleciła

dlaczego tu pytasz?
ewika05-02-2005 00:16:58   [#16]

akuch

I tu jest ten haczyk, cóś podejrzewałam.
Wioleta D05-02-2005 00:18:04   [#17]
Moja córka posiada orzeczenie o niepełnosprawności i objęta jest nauczaniem specjalnym w OREW. Ja także dostarczyłam do szkoły orzecznie o niepełnosprawności a wytłumaczono mi to tak : ponieważ nie realizuje obowiązku szkolnego w szkole podstawowej a musi go realizować orzeczenie jest potrzebne do udokumentowania dlaczego realizuje obowiązek szkolny gdzie indzej. Szkoła dostaje zawiadomienie na koniec każdego roku szkolnego o ukończeniu przez nią kolejnego etapu nauczania.
dosiek05-02-2005 01:50:25   [#18]

orzeczenie

Orzeczenie o niepelnosprawnosci jest bardzo ważnym dokumentem, gdy| na ucznia niepelnosprawnego organ prowadzcy otrzymuje większą subwencje, która w końcu wydają szkoły. Na podstawie tych orzeczeń wpisuje się uczniów niepełnosprawnych w sprawozdaniu SO-2 20 września każdego roku (szkoły podstawowe i gimnazja, SO-1 przedszkola, SO-5 szkoły ponadgimnazjalne). Jak dorad jest to sprawozdanie, na podstawie którego naliczana jest subwencja.
danusik05-02-2005 08:07:05   [#19]
Orzeczenie o niepełnosprawności potrzebne jest do PFRON. Szkoły co miesiąc są zobowiązane wykazać ilość niepełnosprawnych uczniów i pracowników. Jeżeli takich nie ma w placówce to płaci się na rzecz PFRON składki, które wcale nie są małe.
ewika05-02-2005 10:22:11   [#20]
Dziękuję bardzo za wyjaśnienie
herbatka05-02-2005 12:52:55   [#21]

Teraz jeszcze dojdzie jako załącznik przy ubieganiu się rodzica o stypendium szkolne zgodnie z grudniową nowelizacją ustawy o systemie oświaty, niepełnosprawność dziecka jest w niej wymieniona jako przesłanka do przyznania pomocy materialnej rodzicom o niskich dochodach.

A może ktoś już dostał od własnego samorządu terytorialnego jakiś regulamin przyznawania tej pomocy?

Akuch05-02-2005 17:06:56   [#22]

Haczyk?

Nie widzę go, ale jeszcze jedno wazne. Na podstawie orzeczenia nauczyciel jest zobowiązany do dostosowania procesu dydaktycznego do potrzeb takiego ucznia.

Pozdrawiam

Akuch05-02-2005 17:09:55   [#23]

Przepraszam

oczywiście chodzi mi o orzeczenia typu niedosłuch, przewlekła choroba np. cukrzyca, epilepsja. U dzieci w normie intelektualnej. Lub nadpobudliwość. No, i dodatkowe zajęcia jeśli jest taka potrzeba a rodzic o to występuje.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]