Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
kwalifkacje_a_wynagrodzenie. |
nalix | 02-02-2005 15:24:25 [#01] |
---|
Jestem magistrem historii i mam licencjat z niemieckiego. Uczę tylko niemca i dlatego mam płacone za licencjat jako poziom kwalifikacji. Czy nie powinni płacić więcej, tj. za najwyższe kwalifikacje, choć akurat tu nie uczę. Proszę o opinie. Jak to jest rozwiązywane w innych szkołach. Wojtek |
mika | 02-02-2005 15:52:03 [#02] |
---|
A jak jesteś zatrudniony (co masz napisane w umowie o pracę)? |
nalix | 02-02-2005 16:03:25 [#03] |
---|
Niestety, jako kwalifikacje do płacenia tylko licencjat. |
Konto zapomniane | 02-02-2005 16:27:03 [#04] |
---|
Powinieneś mieć płacone z magistra. Mówi o tym Rozporządzenie MEN w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagradzania zasadniczego nauczycieli ... zmiana z 22.05.2001r. |
bogna | 02-02-2005 16:27:11 [#05] |
---|
w którymś wątku rzewa wyjaśniała - poziom wykształcenia : mgr |
nalix | 03-02-2005 09:42:19 [#06] |
---|
Dziękuję za informację. Sęk w tym, że to rozporządzenie trudno znaleźć. |
AnJa | 03-02-2005 10:14:46 [#07] |
---|
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 11 maja 2000 r.
w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli, sposobu obliczania wysokości stawki wynagrodzenia zasadniczego za jedną godzinę przeliczeniową, wykazu stanowisk oraz dodatkowych zadań i zajęć uprawniających do dodatku funkcyjnego, ogólnych warunków przyznawania dodatku motywacyjnego, wykazu trudnych i uciążliwych warunków pracy stanowiących podstawę przyznania dodatku za warunki pracy oraz szczególnych przypadków zaliczania okresów zatrudnienia i innych okresów uprawniających do dodatku za wysługę lat.(Dz.U.00.39.455), ostatnia zmiana- tylko tabele płacowe: Dz.U.04.74.667
§ 2. 1. Wynagrodzenie zasadnicze nauczyciela w zależności od stopnia awansu zawodowego i posiadanych kwalifikacji ustala dyrektor przedszkola, szkoły, placówki lub innej jednostki organizacyjnej, o której mowa w art. 1 ust. 1 Karty Nauczyciela, zwanej dalej "szkołą", proporcjonalnie do realizowanego wymiaru zajęć, a w stosunku do dyrektora szkoły - organ prowadzący szkołę.
2. Ustalenia kwalifikacji nauczyciela i stopnia awansu zawodowego w celu zaszeregowania do właściwej stawki wynagrodzenia zasadniczego dokonuje dyrektor szkoły, a dla dyrektora - organ prowadzący szkołę, na podstawie oryginalnych dokumentów (aktów nadania stopnia awansu zawodowego, świadectw, dyplomów) albo uwierzytelnionych odpisów (kopii) tych dokumentów. Podstawę do ustalenia kwalifikacji nauczyciela stanowi najwyższy posiadany przez nauczyciela poziom wykształcenia. |
Chowański Krzysztof | 03-02-2005 12:42:03 [#08] |
---|
polecam link: http://www.menis.gov.pl/oswiata/projekty/rozp_310105.php Jest tam Projekt w wersji skierowanej do publikacji w Dz. U.
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU1)
z dnia 31 stycznia 2005 r. w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli, ogólnych warunków przyznawania dodatków do wynagrodzenia zasadniczego oraz wynagradzania za pracę w dniu wolnym od pracy W załaczniku do rozp. jest informacja: Podstawę do ustalenia minimalnej stawki wynagrodzenia zasadniczego nauczyciela stanowi najwyższy posiadany przez nauczyciela poziom wykształcenia. |
Tomasz Osiński | 03-02-2005 13:06:39 [#09] |
---|
To jasne, że jako magister. Z Twojej informacji nie wiadomo tylko, czy z przygotowaniem pedagogicznym, choć sądzę, że tak. |
nalix | 03-02-2005 14:06:10 [#10] |
---|
Oczywiście, że mam i przygotowanie pedagogiczne i mianowanie.Dziękuję jeszcze raz za informacje, ale przecież dyrektor może powiedzieć, że moim najwyższym wykształceniem z przedmiotu, który prowadzę, jest licencjat. A propos, wydaję mi się, że zrobiono to celowo, aby na mnie po prostu zaoszczędzić w myśli zasady, że a nuż się uda. Taką niestety mamy dziś kadrę kierowniczą. Obowiązuje zasada psa ogrodnika. |
Rycho | 03-02-2005 14:46:06 [#11] |
---|
nalix ta kadra kierownicz własnie udzieliła Ci porady o którą prosiłeś.
Tego typu uogólnianie nie jest chyba w tym przypadku na miejscu. |
nalix | 03-02-2005 15:15:06 [#12] |
---|
Przepraszam, jeśli kogoś uraziłem. Chodziło mi o niektórych przedstawicieli, którzy stanowią mniejszość. |
Rycho | 03-02-2005 16:08:03 [#13] |
---|
:-)))) |
AnJa | 03-02-2005 16:25:34 [#14] |
---|
;-) A gdzie ochrona i poszanowanie praw mniejszości???? |
Konto zapomniane | 03-02-2005 17:58:33 [#15] |
---|
Jeżeli twój dyrektor nie dotarł do rozporządzenia cytowanego wyżej przez Krzysztofa, a stanowi ono podstawę do płacenia ci z magistra z przyg. ped., to poproś go o konsultację z osobą zajmującą się prawem oświatowym w lokalnym kuratorium. Ostatnio zetknęłam się z takim przypadkiem jak twój w osobie swojej koleżanki - jej dyrektor płacił z "pozostałe kwalifikacje", bo dopiero je uzupełnia. Po konsultacji z kuratoryjnym prawnikiem od lutego ma płacone z magistra, z wyrównaniem za poprzednie przepracowane miesiące. Pozdrawiam. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|