Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
blokada_wczesnej_emerytury |
nalix | 02-02-2005 15:17:56 [#01] |
---|
Pomocy !!! Mam już prawo do wczesnej emerytury, ale niestety moja umowa o pracę (do 31.08.2005 r.) jest okresowa bez klauzuli o wypowiedzeniu. Prawdę mówiąc zrobiłem gruby błąd, taką podpisując, ale byłem dopiero w trakcie wypisywania się z OFE i jeszcze niedokładnie czytałem art. 88 KN. Na wczesną emeryturę można przejść tylko pod warunkiem, że pracownik na swój wniosek rozwiąże umowę o pracę. Nie wystarczy, że ona wygaśnie.Nie wiadomo, czy potem znajdę znowu pracę, a poza tym chciałbym już na tę emeryturę przejść. Co zrobić, jeśli dyrekcja ( u której zresztą nie jestem wysoko notowany) nie zgodzi się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron(a poza tym musieliby wypłacić odprawę emerytalną, chyba 3-miesięczną, co ich nie urządza). Czy są jakieś możliwości prawne dla mnie. Proszę o radę. Wojtek |
bogna | 02-02-2005 16:02:24 [#02] |
---|
z uzasadnienia wyroku SN I PK 223/2002 z dnia 06.05. 2003r.: Nie bez wpływu na zmianę stanowiska Sądu Najwyższego miało wprowadzenie do Kodeksu pracy uregulowania mającego charakter powszechny, tj. art. 92[1] § 1 kp, zakładającego, że każdy pracownik, który przestaje być pracownikiem w związku z tym, że przechodzi na emeryturę lub rentę, przynajmniej raz w życiu powinien otrzymać odprawę z tego tytułu. Pozbawienie pracownika powyższego świadczenia mogłoby nastąpić w razie zaistnienia przeszkody określonej wyraźnie w przepisach prawa pracy. Odprawa jest bowiem świadczeniem, które podlega takim regułom, jak inne uprawnienia płacowe pracownika. Oceniając sens unormowania zawartego w art. 92[1] § 1 kp, Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 6 czerwca 2000 r. I PKN 700/2000 (OSNAPiUS 2001/15 poz. 486) podkreślił, że dla prawa do odprawy istotne znaczenie ma definitywne ustanie stosunku pracy. Ono bowiem sprawia, że pracownik staje się wyłącznie emerytem. |
nalix | 03-02-2005 14:12:00 [#03] |
---|
Nie chodzi mi o odprawę. Z chęcią bym jej nie brał, aby tylko przejść na wcześniejszą emeryturę. Po co mam szukać kolejnej pracy z odpowiednią umową po 01.09.2005 r., aby tylko na nią przejść. Nie byłoby to uczciwe wobec kolejnego pracodawcy, który pewnie mnie nigdy by nie zatrudnił, gdyby wiedział, że chodzi mi tylko o emeryturę. Chcę tylko jak najszybciej rozwiązać na swój wniosek umowę o pracę, ale widzę, że jest to chyba niemożliwe, a jak następnej umowy nie będę miał, to tylko usiąść i płakać, albo kupić mocne kajdanki, żeby protestować przed ZUS-em, albo siedzibą MENiS-u. |
jotef | 03-02-2005 21:01:05 [#04] |
---|
;( A może warto rozwiązać umowę o prace wcześniej.
np. piszesz teraz podanie o rozwiązanie umowy o pracę z dniem 30 czerwca br.
Powodzenia |
Wertykal | 03-02-2005 23:54:11 [#05] |
---|
Skoro w umowie nie ma klauzuli trzeba się posiłkować przepisami wyższej rangi. Spróbuj za porozumieniem stron. W dzisiejszej sytuacji na rynku pracy nie powinno być trudno przekonać do tego dyra. Marek |
inka2 | 16-02-2005 09:53:34 [#06] |
---|
Nalix! O ile dobrze zrozumiałam, piszesz o procesie wycofania się z OFE. Czy możesz udzielić mi informacji jak to przebiegało, ile trwało, jakie warunki musialy być spełnione, czy OFE stwarzał duże trudności, itp. Będę wdzięczna za szczegółowe instrukcje, gdyż popełniłam niestety ten fałszywy krok i chciałabym się z tego pasztetu wycofać. |
nalix | 16-02-2005 14:13:08 [#07] |
---|
Odpowiedź_dla_Inki2 Musisz napisać podanie do OFE, aby ci unieważniono umowę przystąpienia do niego . Musisz powołać się na błąd oświadczenia woli (art. jest w Kodeksie Cywilnym), że nie zdawałaś sobie sprawę, że przystąpienie do OFE uniemożliwi ci nabycie prawa do wczesnej emerytury. Jednak wcześniej musisz mieć 30 letni okres zatrudnienia (przy tablicy co najmniej 20 lat, nieskładkowe okresy i uzupełniające -jeśli przy tablicy mniej niż 30, mogą być studia dzienne-uczelnia wystawi zaświadczenie, albo praca w gospodarstwie rodziców -tu potrzebne przed wszystkim zeznania świadków w Urzędzie Gminy, okresy nieskładkowe najwyżej 1/3 składkowych). Należy pozbierać świadectwa pracy, druki Rp-7 o wynagrodzeniu, gdzie byłaś zatrudniona (albo zaświadczenia z obecnego zakładu pracy) - z tym do właściwego ZUS, tam złożyć wniosek o przyznanie wczesnej emerytury na podstawie art. 88 Karty Nauczyciela i otrzymać decyzję odmowną ze względu na to, że jeszcze pracujesz(ale to mały problem) i należysz do OFE. W decyzji ZUS musi być wyraźnie napisane, że to uczestnictwo w OFE uniemożliwia ci nabycie praw do wczesnej emerytury. Z tym (decyzją ZUS) i podaniem (o którym ci pisałem na początku ) wysłać pismo do właściwego OFE i czekać. Obecnie wypisują (a raczej unieważniają umowy na tych podstawach ), więc trzeba cierpliwie czekać. Chwałą OFE, że idą takim nauczycielom na rękę. O więcej informacji pisz do mnie. Pozdrowienia i życzę otrzymania wczesnej emerytury. |
Mada45 | 16-02-2005 20:02:46 [#08] |
---|
nalix ja otrzymałam z OFE odpowiedz (maila), że nie mogę zrezygnować z przynależnośći a jedynie przenieść do innego??? |
nalix | 17-02-2005 10:00:09 [#09] |
---|
Masz wystąpić o unieważnienie umowy o przystąpieniu, a nie rezygnację z przynależności. Przyślę ci wzór podania. |
Mada45 | 17-02-2005 18:45:03 [#10] |
---|
nalix Będę wdzięczna :))) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|