Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Subwencja 2005 czyli katastrofa finansowa |
|
Konto zapomniane | 02-02-2005 15:09:12 [#01] |
---|
Nasza gmina Stęszew otrzymała po korekcie subwencję mniejszą o ok. 1,7 mln zł. tj. ok. 22%! Szanowne koleżanki i koledzy dyrektorzy, szukam informacji z kraju, czy jest gdziekolwiek gmina, która otrzymała subwencję w takim dramatycznym stopniu zmniejszoną?! Zapowiada się u nas katastrofa finansowa, jakiej jeszcze nie było. Pieniądze nie wystarczą nawet na płace, które stanowiły w naszych budżetach 90%. Nasze miasto przekroczyło liczbę 5000 mieszkańców i stąd taka dramatyczna zmiana. Oszczędności z tytułu utraconych dodatków socjalnych: wiejskiego i mieszkaniowego dla prawie 100 nauczycieli pracujących w mieście (szkoła podstawowa, gimnazjum) to ok. 300 000 zł. Brakująca suma ok. 1, 4 mln - wg rozporządzenia MENiS w sprawie subwencji to nagłe potanienie kosztów edukacji 1200 uczniów uczęszczających do w/w szkół zlokalizowanych w mieście. Na ucznia wiejskiego (uczęszczajacego do szkoły zlokalizowanej na wsi) nalicza się 38% kosztów więcej. Owe potanienie nastąpiło między 31 grudnia 2004 a 15 stycznia 2005 i ma skutkować na cały rok 2005!. W subwencji 2004 Stęszew był liczony jako miasto do 5000 mieszkańców. Oczywiście w rzeczywistości koszty nam wcale nie zmniejszyły się, a wręcz odwrotnie zwiększyły się, np. ogrzewania gazowego. Wielu naszych uczniów z obu stęszewskich szkół jest dowożonych z okolicznych wsi, ale algorytm MENiS uwzględnia tylko lokalizację szkoły. Gminy nie stać na pokrycie aż takiej różnicy. Na apel burmistrza dyrektorzy szkół przygotowali cięcia godzin, które biją w uczniów, a pośrednio nauczycieli po kieszeni (nawet do kilkuset zł). Czekamy na jakiś ratunek, wsparcie. Protesty od Burmistrza poszły, m.in. do MENiS. Proszę o informację, czy są gdzieś szkoły, które znalazły się w podobnej sytuacji? Na stronie Związku Gmin Wiejskich (www.zgwrp.org.pl) jest kalkulator oświatowy i można łatwo policzyć subwencję oświatową na rok 2005 dla swej gminy. Pozdrawiam wszystkich Leszek Bernaczyk, Dyrektor Szkoły Podstawowej w Stęszewie |
Jacek | 02-02-2005 16:26:52 [#02] |
---|
Naszej gminie miejskiej ciachnieto ponad 600 tys.zł co może spowodować, że mój budżet może zostać zmniejszony o prawie 60 tys. zł to jest o 3,5% w stosunku do uchwalonego. Może to nie tragedia ale i tak to dużo, a odbędzie sie to głównie kosztem płac (kółka, dodatkowe zajęcia, języki, sks, itp.). Z tego co wiem Prezydent poprzez Związek Miast Polskich http://www.zmp.poznan.pl/ równiez wystapił z pismem do premiera w sprawie podziału subwencji http://www.zmp.poznan.pl/dane/grud-04/List%20do%20premiera.doc |
Tomasz Osiński | 02-02-2005 17:59:13 [#03] |
---|
W naszym mieście również rąbnięto ponad milion, w powiecie też. Z tego co wiem,starości powiatowi mieli o tym mówic na poniedziałkowym (bodajże) konwencie. Fajnie jest!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
OlaM | 02-02-2005 18:21:28 [#04] |
---|
nasz OP też wspominał, że dostanie mniej o 400 tys. To naprawdę dużo. Każdego roku do marca funkcjonowało prowizorium budżetowe, w tym roku otrzymałam pismo, że mogę wydawać pieniądze tylko na niezbędne materiały związane z utrzymaniem szkoły. Tomasz czy to fajnie, nie wiem!!!!!!!!!!!!!! |
lunani | 02-02-2005 19:31:13 [#05] |
---|
Nasze miasto liczy około 100 tyś. mieszkańców. Zasygnalizowano nam dziś, że z subwencji oświatowej ubyło na ten rok 3mln zł. Zaproponowano nam też "wzięcie pod zarząd trwały" mienie szkoły, grunty, zabudowania. Nie przeczytałam jeszcze na ten temat przepisów i nie wiem co się kryje za tą propozycją. Zasugerowano również, że wzięte zostanie pod uwagę stanowisko dyrektora w tej sprawie przy przyznawaniu dodatków motywacyjnego i funkcyjnego. Należy wystąpić z wnioskiem o przyznanie tego zarządu do władz miasta. Może ktoś wie, czy jest to z korzyścią dla społeczności szkolnej, czy nie? |
Konto zapomniane | 02-02-2005 20:09:17 [#06] |
---|
Leszku, Mosina współczuje Stęszewowi. Znaleźliście się na zakręcie historii. Niby jest powód do radości, bo miasto się rozwija, czyli niż demograficzny Wam nie straszny. Z drugiej strony strata subwencji wielka. Może Wasze władze powinny wziąć przykład z naszych i dopłacić więcej ze swoich środków. Nasze władze dbają o oświatę i mimo że radni ciągle narzekają, że zbyt dużo dopłacają do subwencji, już trzeci rok zapowiada się dobrze. Nie stać nas na "szaleństwa", ale czujemy się bezpiecznie. Myślę, że to jest bardzo ważne, bo pozwala się skupić na pracy. Wszystkim Forumowiczom życzę dobrego budżetu. |
Martuś | 02-02-2005 20:32:22 [#07] |
---|
Na stronie, którą podajesz tj. Związku Gmin Wiejskich jest też wykaz wszystkich gmin i wielkość ich subwencji oraz % wzrostu, bądź spadku subwencji w stosunku do roku ubiegłego. |
dosiek | 02-02-2005 21:59:22 [#08] |
---|
Zmniejszenie subwencji bylo do przewidzenia, gdyz MENiS musi zebrac pieniadze na stypendia socjalne. |
kawka | 03-02-2005 19:58:22 [#10] |
---|
co z tą subwencją W mojej gminie okrojono subwencję o 370 tys. zł . Dodatków motywacyjnych nie dostajemy od 3 lat, tzn. żeby było śmieszniej otrzymujemy pismo z informacją, że dostaliśmy 0% dodatku. Gwoździem do przysłowiowej trumny jest również brak finansów na zastępstwa. Nauczyciele "muszą" chodzić na zastępstwa w ramach 40 godzin pracy. Katastrofa, a ferii jak nie było tak nie ma (dopiero 14 lutego). | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|