Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Kwalifikacje po WSP
strony: [ 1 ]
gimka02-02-2005 13:05:51   [#01]
Proszę o podpowiedź - przeszukuję forum ale nie mogę znaleźć, więc z góry przepraszam jeśli temat się powtórzy - n-l ukończył Wyższą Szkołę Pedagogiczną na wydziale matemat. w zakresie zajęć praktyczno-technicznych w 1977 roku. Te kwalifikacje wystarczają w świetle nowych przepisów do nauczania techniki? I "w której części" tabeli mam go umieścić (jest kontraktowym) - tam gdzie licencjat bez pp? Czy może w "pozostałe kwalifikacje"? Będę bardzo wdzięczna za szybką odpowiedź.
beera02-02-2005 13:33:55   [#02]

nie rozumiem?

a to WSP to nie konczyło się magistrem z pp???

Czy kwalifikacje są wystarczające, czy nie, to określa dyrektor:-)

gimka02-02-2005 13:42:41   [#03]

No właśnie nie! Jest dyplom a na dyplomie tekst: Ta i Ta urodzona itd., odbyła studia wyższe zawodowe na wydziale... w zakresie... z wynikiem.. i po spełnieniu wymogów określonych obowiązującymi przepisami uzyskała niniejszy dyplom ukończenia wyższych studiów zawodowych"

Ok, to co do kwalifikacji już wiem :-)) ale co z ta tabelą? Jak to ugryźć?

Władysław Ścianek02-02-2005 13:48:31   [#04]
W 1997 roku w WSP kształcono na poziomie magisterskim. Jeżeli nauczyciel ukończył studia / zdał wszystkie egzaminy / lecz nie napisał i nie obronił pracy mgr, to w świetle obecnych przepisów posiada wykształcenie średnie i nie ma kwalifikacji zawodowych. Musi legitymować się dyplomem mgr i wówczas jego wykształcenie będzie jako magisterskie z przygotowaniem pedagogicznym. Natomiast w odniesieniu do drugiego problemu, dotyczącego zmieniającego się nazewnictwa edukacji przedmiotowych ma zastosowanie zasada, że kwalifikacje nabyte pod rządami starych przepisów nauczyciel zachowuje. W ramowym planie nauczania zajęcia praktyczno - techniczne, wychowanie techniczne oraz technika zawsze odnosiły się do tej samej edukacji przedmiotoewj. Zmianie ulegały treści programowe i nazwy. Nauczyciel ma więc kwalifikacje. Odrębnym problemem jest: co on umie w odniesieniu do wymagań programu techniki i oczekiwań Twoich / Dyrektora Szkoły /. Rozważ to, zanim zatrudnisz. Serdecznie pozdrawiam !!!
beera02-02-2005 13:55:50   [#05]

o

to bym tego nie wiedziała :-)
gimka02-02-2005 14:07:37   [#06]

O dzięki dzięki! :-))

Ale poradźcie jeszcze coś - ten n-l jest już zatrudniony (robię porządki po poprzednich kadrowych :-/) i płacą mu z przegódki "magister" od dwóch lat! Muszę to szybko zmienić (będzie musiał zwracać te różnice?) i... Własnie - zmienić na co? "Pozostałe kwalifikacje"?

rzewa02-02-2005 14:16:17   [#07]

niczego zwracac nie musi

jeśli nie oszukał.

A zmienic uposażenie możesz jedynie za 3 miesięcznym wypowiedzeniem.

Możesz przyznać mu wynagrodzenie z przedziału: wyższe zawodowe z pp, co prawda nie ma on dyplomu licencjata, ale wówczas nie było takiego tytułu, a ma dyplom ukończenia wyższych studiów zawodowych.

Jak mu dasz "inne kwalifikacje", to sie może odwołać, a wynik sprawy będzie raczej dla niego korzystny.

gimka02-02-2005 14:39:45   [#08]

A podpowiedzcie jeszcze w sprawie technicznej - jak uzasadnić zmianę uposażenia? "Z powodu błędów w dokumentacji"?

I - obiecuję - ostatnie pytanie: w której części tabelki umieścić nauczyciela "technika ekonomistę" po szkole policealnej, który później zrobił Studium Języków Obcych i uczy niemieckiego? Też jest tylko dyplom ukończenia Studium...

ewa bergtraum02-02-2005 15:11:58   [#09]

studia zawodowe

Gimka pisze o studiach w roku 1977, a Władysław o 1997 r. Nauczyciel ma ukończone wyższe studia zawodowe z przygotowaniem pedagogicznym (ukończył przecież wyższą szkołę pedagogiczną). Skieruj do uczelni pytanie, jeśli masz wątpliwości. W tabeli płac będzie więc jako licencjat z p.p. 

W 2000 r. miałam do rozstrzygnięcia podoby problem. Wówczas okazało się, że absolwenci wyższych szkół pedagogicznych, którzy nie obronili pracy magisterskiej, mają zaliczone studia wyższe (bez tytułu). Natomiast absolwenci uniwersytetów (niemający tytułu zawodowego magistra) w siatce płac znaleźli się na poziomie wykształcenia średniego. Jak jest dzisiaj, upewnij się w MENiS.

Władysław Ścianek02-02-2005 15:18:39   [#10]
Pisząc mój powyższy tekst, myślałem o roku 1977, ale napisałem 1997. Serdecznie przepraszam Ankę / gimka / oraz pozostałych forumowiczów. Pozdrawiam !!!

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]