Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
korupcyjne prowokacje dziennikarskie wobec dyrektorów |
Marek Pleśniar | 02-02-2005 10:07:32 [#01] |
---|
z tego co słyszę, w pewnym województwie dokonano kilku prowokacji, polegający na składaniu dyrektorom szkół korupcyjnych propozycji. Znaleźć one miały niestety "pozytywny" odbiór wśród niektórych. Niestety przegapiłem a miał to pokazywać Polsat. Polegać one miały na zaproponowaniu dyrektorowi, że na terenie jego szkoły odbędą się kursy, zajęcia popołudniowe - płatne itp. W rozmowach z ukrytą kamera sfilmowano ustalenie i wręczenie łapówki z tym związanej. Zapowiada się dalszy ciąg takich działań. Czy może ktoś coś więcej o tym wie? No i ciekaw jestem jaka jest, Waszym zdaniem, skala ...zarówno prasowo-telewizyjnych akcji jak i korupcji tego typu. |
Gaba | 02-02-2005 10:18:29 [#02] |
---|
mnie zasugerowano parę razy, a to prezent a to zniżkę - raz wyprosiłam rodzica, który "już szedł wpłacać na konto szkoły", a raz powiedziałam dziękuję na ofertę badań w zamian za przyjęcie. W tym względzie są zapobiegliwi rodzice. Kursy to jedno, a przyjęcia do szkól to drugie - są dwa podstawowe obszary, a trzeci obszar to przetargi i kupowanie sprzętu podkupowanie dyrektora, by wybrał jakąś ofertę. - nie wiem, jaka skala - zależy od szkoły, od jej położenia, do atrakcyjności. znam sama jednak przypadek bulwersujący - pobierania haraczu. Czlowiek ten nie jest już dyrektorem. Reszta wyłącznie do Twojej wiadomości. |
Marek Pleśniar | 02-02-2005 14:57:47 [#03] |
---|
chodziło właśnie o "prowizje" ok 600zł za wpuszczenie kursu na teren szkoły. Dyrektorzy zgodzili się na nią. No i nie widziałem programu a mnie interesuje. |
beera | 02-02-2005 15:00:05 [#04] |
---|
raz powiedziałam dziękuję na ofertę badań w zamian za przyjęcie ano:-) ja też nie robię sobie zdjęć- na wszelki wypadek. raz mi zaproponowano..50 zlotych :-( to świadczy o opinii na temat naszej kondycji finasowej- nie? ;-) |
nalix | 02-02-2005 15:09:35 [#05] |
---|
prowokacja_dziennikarska To było w Warmińsko -Mazurskim i chyba te hieny dziennikarskie były z TVN. Dyrektorzy, trzeba pecha brali sumy, jakieś 200 -300 PLN i to chyba bez pokwitowań. Potem te ścierwojady poleciały do kuratora, który ma zamiar nieszczęsnych dyrektorów tych 2 gimnazjów postawić przed Komisją Dyscyplinarną. Sam nie przepadam za dyrekcjami, ale to już chyba za dużo, to ciągłe żerowanie na szkołach i nauczycielach. Wojtek |
Marek Pleśniar | 02-02-2005 15:17:55 [#06] |
---|
hieny to jedno, ale dyrektorzy biorący te pieniądze to drugie. Jako osoby lepiej od zwykłych nauczycieli znające prawo spotykają się z wyższymi wymaganiami. Krótko mówiąc - byli świadomi odpowiedzialności i ją poniosą. Uważam, że dyscyplinarka to łaska... Bo kłania się prokurator. |
amrek | 02-02-2005 15:28:25 [#07] |
---|
nalix... kurde, jeśli się używa słów: hieny, ścierwojady, to dobrze pomyśleć, czym się te stworzenia odżywiają :P, czego im do życia potrzeba. Jeśli samo nazwanie dziennikarza hieną ma automatem wybielić jego ofiarę, to wynika z tego, że akurat ta jedna hiena, na którą nafukałeś, nalix, postanowiła się tym razem dla kaprysu uraczyć kremem sułtańskim, czy jak? pozdrawiam Ag |
Marek Pleśniar | 02-02-2005 15:41:45 [#08] |
---|
:-))))))))))))) czyli nakreślił nam się cykl żywieniowy;-) hiena, ścierwojad żywi się czym?? ;-))) |
amrek | 02-02-2005 15:43:30 [#09] |
---|
resztkami... sił ;-) |
jzzg | 02-02-2005 17:46:07 [#10] |
---|
Wiele, wiele lat temu za podciągnięcie oceny matka przyniosła mi kurę. Nie wziąłem, bo była stara. |
beera | 02-02-2005 17:47:14 [#11] |
---|
:-)))) jak rozumiem kura? ;-))))) |
Benigna | 02-02-2005 17:49:01 [#12] |
---|
No!! :)))))) |
jzzg | 02-02-2005 17:57:15 [#13] |
---|
Obie! |
Jola | 02-02-2005 18:04:37 [#14] |
---|
;-))) A gdyby obie były młode? |
AnJa | 02-02-2005 18:07:09 [#15] |
---|
Kury pewnie i tak pewnie by nie wziął.
........
cicho bądź, ty miziocośtam jeden (to do siebie) |
Gaba | 02-02-2005 18:13:43 [#16] |
---|
a tam nie wziął... ty świntuchu, ty jeden, skojarzeniowcze! |
AnJa | 02-02-2005 18:18:32 [#17] |
---|
;-) Te prowokacje to faktycznie, tylko głupota sprowokowanych.
Bo i jak to? - przyłazi taki nie wiadomo skąd, 200 w łapę wciska, a gupol bierze.
Ryba od nieznajomego wędkarza ( czyli takiego, co na tym akwenie pierwszy raz)nawet robala nie weźmie - a gupol bierze.
I się jeszcze pewnie za grubą rybę uważa. |
OlaM | 02-02-2005 18:23:40 [#18] |
---|
AnJa z tą rybą to chyba coś nie tak. W Polsce to tylko ryba nie bierze. |
OlaM | 02-02-2005 19:52:11 [#20] |
---|
acha - ryba daje;-)))))))) |
jurkoz | 02-02-2005 20:03:58 [#21] |
---|
Może to była ich pierwsza propozycja i bali sie przegapić okazję? Cóż wszyscy biorą, to czemu nie dyrektor szkoły, przecież nawet jak nie bierze to go podejrzewają. Przykre to, ale tak jest...faktycznie jak mówią wędkarze tylko ryba nie bierze (i ja!). Krytyka powszechna takich zachowań jest, a jak przyjdzie co do czego, to nie ma zmiłuj... Dramatem jest, że krytykując innych nie dostrzegamy własnych słabości. Tak jest w wielu domach, co budzi opór dorastających dzieci. Dla nich uczciwość jest w człowieku nie zaś we wzbudzającym zaufanie garniturze taty dyrektora. Z tąd fryzury w artystycznym nieładzie, dredy, skóry i co tam jeszcze, byle szokować i krzyknąć: wyglądam na śmiecia, ale jestem lepszy od tych w garniturach. Jak dorośniesz to zrozumiesz... tak często mówi się do dzieci, gdy brak innej moralnie dopuszczalnej interpretacji drobnych machlojek, których nieopacznym stali się świadkiem. I tak się kręci od lat i niewiele się zmienia. Hipokryzja! I tyle. Sam kilka razy degustowałem trunki z wdzięcznymi, ale też staram się mieć coś do degustacji. |
Gaba | 02-02-2005 21:21:34 [#22] |
---|
Łapówkarski cennik |
Cennik medyczny
L4 – 100-200 zł zwolnienie ze służby wojskowej – od 800 zł do 5 tys. zł renta – 2-10 tys. zł odroczenie wyroku z powodu leczenia – 10-30 tys. zł przyjęcie do szpitala, przeskoczenie na początek kolejki, otrzymanie lepszej protezy – najczęściej powyżej 1 tys. zł; tańsze jest przyjęcie na oddział chorób wewnętrznych (200 zł), potem kardiologię (500 zł) i chirurgię – 1,5 tys. zł przeprowadzenie operacji (decyduje trudność i nazwisko lekarza) – od 500 zł do 30 tys. zł za zapisywanie leku konkretnej firmy farmaceutycznej – kilka złotych od recepty lub zapłata skumulowana np. w atrakcyjnym wyjeździe
Cennik edukacyjny
egzamin na studiach dziennych (wymuszanie na studentach, by kupowali książkę egzaminatora, którą trzeba przynieść na sprawdzian) – ok. 50 zł egzamin ustny na studiach zaocznych – 200-500 zł testy egzaminacyjne – najczęściej od kilkuset złotych do 15 tys. zł; 1 tys. zł kosztowały w zeszłym roku pytania maturalne w Opolskiem indeks na oblegane prawo na jednym z renomowanych uniwersytetów – 50 tys. zł
Cennik urzędniczo-samorządowy
decyzja budowlana u gminnych architektów w gminie Mogilian – 1-6,5 tys. zł poparcie zarządu podczas głosowania nad odwołaniem wiceburmistrza – 5 tys. zł plus stanowisko w zarządzie gminy i pomoc w znalezieniu pracy dla męża (tyle zaoferował jednej z radnych wiceburmistrz Głuchołaz, Stanisław S.) zgoda na rozebranie zabytkowego budynku – 50 tys. zł (tyle miał wziąć były konserwator zabytków w Toruniu)
Cennik policyjno-prokuratorski
przekazanie informacji na temat poszukiwanego przestępcy – obietnica zatrudnienia po służbie u znanego detektywa przekazanie informacji na temat ustaleń policji dotyczących porwanego biznesmena – 20 zł (tyle zapłacił jeden ze znanych detektywów) odstąpienie od mandatu za przekroczenie prędkości o 21-30 km/h – 50-100 zł (wedle „przelicznika drogówki”, w którym oficjalne taryfy najczęściej dzieli się przez dwa) umorzenie postępowania w sprawie znieważenia i napaści na policjanta – serwis obiadowy warty 550 zł (miał go otrzymać prokurator z Inowrocławia)
Inne
Przejazd z Warszawy do Milanówka bez biletu – 2 zł dla konduktora (podróż w przedziale służbowym; normalny bilet – ponaddwuipółkrotnie droższy) egzamin na prawo jazdy – od 700 zł do 2,5 tys. zł umorzenie podatku w wysokości kilkudziesięciu tysięcy złotych – 10 tys. zł (tyle miała żądać urzędniczka skarbowa z Warszawy) „odstąpienie od kontroli granicznej sprzętu RTV o wartości 1 mln zł” – 10 tys. zł plus telewizor
| |
florek | 03-02-2005 18:11:06 [#23] |
---|
podczas sprawdzania obecności w klasie pytam ucznia: Grzesiu, dlaczego nie było cię wczoraj w szkole? - a pani, świnie biłem.... - no i co dobra kiełbasa? zapytałam drążąc dalej temat - jak tata uwędzi to przyniese.... No i jest następny dzień, no i jest pęto kiełbasy w reklamówce, a aromat na całą szkołę i biesiada w pokoju nauczycielskim.....mniam, mniam... |
ola 13 | 03-02-2005 18:34:39 [#24] |
---|
Dobra, dobra można się śmać ale powiedzcie co ma zrobić dyrektor, gdy rodzic przynosi mu takie wziątko ;) A dyskusja że nie biorę :) nie wchodzi w rachubę. Bić się z gościem nikt nie będzie. Pozostaje tylko biesiada o jakiej pisze florek, no ale to przecież jest przyjęcie korzyści :) |
Gaba | 03-02-2005 18:39:48 [#25] |
---|
to są sytaucje wkurzające - ktos ci coś pcha, a jak chce coś zrobić dla szkoły to niech robi, bylebym ja nie była informowana ani przed, ani po. Jest polowanie na czarownice... teraz jest to szkoła - za chwilę będzie komisariat, lekarze, sędziowie... i może nawet wkrótce będą sami dziennikarze na siebie napadać... - jest taka mentalność i to bardzo polska, czytałałm niedawno artykuł. Trzeba dac, bo bez dawania nie jest ważne. |
ola 13 | 03-02-2005 18:47:04 [#26] |
---|
Gaba to jest Twój enter (te wzątka oczywiście) :) |
Barla | 04-02-2005 11:10:21 [#27] |
---|
wziął i wpłacił na Komitet Rodzicielski? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|