Forum OSKKO - wątek
Krzysztof gim | 01-02-2005 11:14:19 [#01] |
---|
Jak rozwiązujecie sprawy opłaty za wynajem sklepiku w szkole /dożywianie, słodycze, zeszyty itp./. Interesuje mnie orientacyjnie ile mozna wziąśc , jak spisać umowę i jak brać pieniądze by orgam prowadzący ich nie zabierał. Oczekuje na dorady , ewentualny wzór umowy. Biorąc pod uwagę ,że mówi sę o pieniądzach proszę o podpowiedz na moją pocztę lub na forum z góry dziękuję za pomoc Krzysztof-gim |
Gaba | 01-02-2005 12:11:05 [#02] |
---|
musisz spisać umowę wynajmu - nic nie rób na tzw. twarz, niczego więc nie bierz ot tak. Pieniądze z wynajmu są zawsze własnością gminy i teraz zależy od gminy, co zezwala robić z tymi pieniędzmi - wpisz w szukaja wątek o tzw. środku specjalnym. Zapytaj się w gminie, czy już wyjaśnili/ustalili gdzie ma być i jak sie ma nazwyać dawny środek specjalny. Jak masz obsługiwać ewentualne pieniądze z tego wynikające. Zrób dobrą kalkulację, gdyż możesz tych pieniędzy nie zobaczyć, gdy rozsądek w gminie przegra z pazernością (a są takie gminy, że zabiorą wszystko). Budynek szkoły jest częścią gminy, więc ma prawo czerpać gmina z tego pożytki - albo gmina uznaje, że szkoła też jest gminą i zostawia te środki na potrzeby szkoły, wtedy piszesz specjalny plan finansowy na ten instrument, albo ci bierze całość lub część. Niczego nie przyjmuj w formie darowizny celowej, która ma jakoby rekompensować czynsz, a to się niestety niekiedy zdarza, to poważne naruszenie dyscypliny. |
Jacek W | 01-02-2005 20:17:05 [#03] |
---|
Jeśli można coś dopowiedzieć... niektóre samorządy określają minimalne stawki wynajmu 1 m kw. powierzchni, sprawdź, byś czasem nie wynajął poniżej minimum. |
Gaba | 01-02-2005 20:19:18 [#04] |
---|
i zrób osobą kalkulację na media - media musisz odprowadzić na specjalne konto gminne, nie wolno ci je wprowadzac na obniżkę kosztów własnych. |
AnJa | 01-02-2005 20:26:11 [#05] |
---|
zależy - ja nic nie musiałem odprowadzać.
obniżenie kosztów własnych - to wg. mojego OP kategoria historyczna i chyba nawet z planu kont czy czegoś tam podobnego z rachunkowości wywalili to.
nie wiem co będzie tera - jeszcze uchwały nie ma. |
Bas | 01-02-2005 20:31:10 [#06] |
---|
A może? Załóż Spółdzielnię Uczniowską, znajdź dwóch (dwoje) nawiedzonych nauczycieli, napisz statut (prościzna) i dalej handlować! Nawiedzeni są potrzebni do transportu (z reguły przyjeżdżają dostawcy) i dopilnowania. U mnie działa, zyski interesujące, wszystko zgodne z prawem, bo Sp.U. zwalnia się z podatków. Powodzenia! Nawiedzonym możesz dać wyższy motywacyjny, zwolnienie z dyżurów, nagrody i buzi. |
Gaba | 01-02-2005 20:50:08 [#07] |
---|
AnJa, ja nie mówię o polskiej historii rachunkowości, tylko o praktykach, np. wziął se dyrektor czynsz i wpłacił nim za media, albo wziął se za media i opłacił se media - masz obniżkę kosztów (nieważne, co jest historyczne). |
Krzysztof gim | 04-02-2005 12:24:19 [#08] |
---|
sklepik Dzięki za pomoc. Najbardziej podoba mi się buzi w nagrodę Krzysztof |
Chowański Krzysztof | 04-02-2005 15:04:59 [#09] |
---|
Zadzwoń z pytaniem do Regionalnej Izby Obrachunkowej, Państwowej Inspekcji Pracy, Inspekcji Handlowej, Sanepidu i Urzędu Skarbowego. Otrzymane odpowiedzi pozwolą Ci na zaprzestanie prowadzenia sklepiku. Wynajmiesz go więć komuś, ten będzie płacił Ci czynsz itp, i będziesz miał spokój. |
bogna4 | 04-02-2005 23:09:57 [#10] |
---|
Mnie tez podoba się buzi.Muszę to wprowadzić u mnie. Pomysł ze spółdzielnią uczniowską jest super.Czy znana jest podstawa prawna w kt. zwalnia się SU z podatku? |
Mordwiński | 05-02-2005 17:28:35 [#12] |
---|
spółdzielnia uczniowska W Krakowie jest siedziba Fundacji Rozwoju Spółdzielczości Uczniowskiej; oni pomogą założyć zgodnie z prawem spółdzielnię uczniowską. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|