Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Sklepik w szkole
strony: [ 1 ]
Krzysztof gim01-02-2005 11:14:19   [#01]

Jak rozwiązujecie sprawy opłaty za wynajem sklepiku w szkole  /dożywianie, słodycze, zeszyty itp./.

Interesuje mnie orientacyjnie ile mozna wziąśc , jak spisać umowę i jak brać pieniądze by orgam prowadzący ich nie zabierał.

Oczekuje na dorady , ewentualny wzór umowy. Biorąc pod uwagę ,że mówi sę o pieniądzach proszę  o podpowiedz na moją pocztę lub na forum

z góry dziękuję  za pomoc

Krzysztof-gim

Gaba01-02-2005 12:11:05   [#02]

musisz spisać umowę wynajmu - nic nie rób na tzw. twarz, niczego więc nie bierz ot tak.

Pieniądze z wynajmu są zawsze własnością gminy i teraz zależy od gminy, co zezwala robić z tymi pieniędzmi - wpisz w szukaja wątek o tzw. środku specjalnym. Zapytaj się w gminie, czy już wyjaśnili/ustalili gdzie ma być i jak sie ma nazwyać dawny środek specjalny.

Jak masz obsługiwać ewentualne pieniądze z tego wynikające. Zrób dobrą kalkulację, gdyż możesz tych pieniędzy nie zobaczyć, gdy rozsądek w gminie przegra z pazernością (a są takie gminy, że zabiorą wszystko).

Budynek szkoły jest częścią gminy, więc ma prawo czerpać gmina z tego pożytki - albo gmina uznaje, że szkoła też jest gminą i zostawia te środki na potrzeby szkoły, wtedy piszesz specjalny plan finansowy na ten instrument, albo ci bierze całość lub część.

Niczego nie przyjmuj w formie darowizny celowej, która ma jakoby rekompensować czynsz, a to się niestety niekiedy zdarza, to poważne naruszenie dyscypliny.

Jacek W01-02-2005 20:17:05   [#03]

Jeśli można coś dopowiedzieć...

niektóre samorządy określają minimalne stawki wynajmu 1 m kw. powierzchni, sprawdź, byś czasem nie wynajął poniżej minimum.

Gaba01-02-2005 20:19:18   [#04]
i zrób osobą kalkulację na media - media musisz odprowadzić na specjalne konto gminne, nie wolno ci je wprowadzac na obniżkę kosztów własnych.
AnJa01-02-2005 20:26:11   [#05]
zależy - ja nic nie musiałem odprowadzać.

obniżenie kosztów własnych - to wg. mojego OP kategoria historyczna i chyba nawet z planu kont czy czegoś tam podobnego z rachunkowości wywalili to.

nie wiem co będzie tera - jeszcze uchwały nie ma.
Bas01-02-2005 20:31:10   [#06]

A może?

Załóż Spółdzielnię Uczniowską, znajdź dwóch (dwoje) nawiedzonych nauczycieli, napisz statut (prościzna) i dalej handlować! Nawiedzeni są potrzebni do transportu (z reguły przyjeżdżają dostawcy) i dopilnowania. U mnie działa, zyski interesujące, wszystko zgodne z prawem, bo Sp.U. zwalnia się z podatków. Powodzenia! Nawiedzonym możesz dać wyższy motywacyjny, zwolnienie z dyżurów, nagrody i buzi.
Gaba01-02-2005 20:50:08   [#07]

AnJa, ja nie mówię o polskiej historii rachunkowości, tylko o praktykach, np. wziął se dyrektor czynsz i wpłacił nim za media, albo wziął se za media i opłacił se media - masz obniżkę kosztów (nieważne, co jest historyczne).

Krzysztof gim04-02-2005 12:24:19   [#08]

sklepik

Dzięki za pomoc. Najbardziej podoba mi się buzi w nagrodę

Krzysztof

Chowański Krzysztof04-02-2005 15:04:59   [#09]

Zadzwoń z pytaniem do Regionalnej Izby Obrachunkowej, Państwowej Inspekcji Pracy, Inspekcji Handlowej, Sanepidu i Urzędu Skarbowego. Otrzymane odpowiedzi pozwolą Ci na zaprzestanie prowadzenia sklepiku. Wynajmiesz go więć komuś, ten będzie płacił Ci czynsz itp, i będziesz miał spokój.

bogna404-02-2005 23:09:57   [#10]

Mnie tez podoba się buzi.Muszę to wprowadzić u mnie.

Pomysł ze spółdzielnią uczniowską jest super.Czy znana jest podstawa prawna w kt. zwalnia się SU z podatku?

Mada4505-02-2005 15:27:32   [#11]

bogna

może te wcześniejsze rozmowy coś ci pomogą

http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=4724&fs=0&st=0

http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=5101&fs=0&st=0

Mordwiński05-02-2005 17:28:35   [#12]

spółdzielnia uczniowska

W Krakowie jest siedziba Fundacji Rozwoju Spółdzielczości Uczniowskiej; oni pomogą założyć zgodnie z prawem spółdzielnię uczniowską.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]