Forum OSKKO - wątek

TEMAT: tym razem - wysokośc bramy - wejścia
strony: [ 1 ]
Gaba31-01-2005 19:08:25   [#01]

było już o wysokości płotu... a teraz inne pytanie - wy naprawdę wszytsko wiecie:

jaką musi mieć wysokość przejście, tj. otwór drzwiowy w szkole - muszę na nowo zabudować i wymontować starą niesprawną kratę, mam parę pomysłów (np. krata rolowana), ale... wys. to 2,5 - czy 2,30... - przygotowuje kalkulację...

będę wdzięczna za przepisy...

G.O.

AnJa31-01-2005 19:16:29   [#02]
A dlaczego nie jak normalne drzwi - czyli ok.2,05-2,10?

Rolowana krata? Co to za dziwoląg?
AnJa31-01-2005 19:36:40   [#03]
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURYz dnia 12 kwietnia 2002 r.w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.(Dz.U.02.75.690)

§ 62. 1. Drzwi wejściowe do budynku i ogólnodostępnych pomieszczeń użytkowych oraz do mieszkań powinny mieć w świetle ościeżnicy co najmniej: szerokość 0,9 m i wysokość 2 m. W przypadku zastosowania drzwi zewnętrznych dwuskrzydłowych szerokość skrzydła głównego nie może być mniejsza niż 0,9 m.
Gaba31-01-2005 19:57:34   [#04]

aaa... i to jest główny ciąg komunikacyjny w budynku użytecznosci publicznej

mam wejście na I piętro zabezpieczone zniszczoną/oberwana i powyrywaną ze ściany kratą - musi być takie coś, bo mamy lokatorkę i... muszę zabezpieczać majątek...

- krata ma dwa skrzydła, i jest zabudowana stałym elementem od góry, ale i stale się na niej wieszają dzieciaki u góry, obrywają też te skrzydła, albo na przemian dostają nimi w twarz... martwię sie o te zeby i nosy...

ponieważ jest to ostrołuk, więc mi obojętnie, na jakiej wysokości zamontuję kratę roletę, bo nad nią chcę witraż z Mickiewiczem... w tym łuku (jest bowiem wielka rocznica 150 lat... i rok Mickiewiczowski) - jakby pozbyć się kraty ze skrzydłami, zabudować też ładnie górę...

dałam se 2.30 - bo te "maupy" moje się mi wieszają... albo się podwieszają i skaczą... roleta byłaby na pilota...

myślę i namyślam się - kalkuluję i robię drobne przymiarki, bo mnie jeszcze czekają robótki przy ew. pracowni w czytelni, ale jakoś nie słychać...

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]