Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
nauczyciel mianowany |
beata290 | 31-01-2005 12:21:42 [#01] |
---|
nauczyciele mianowani, którzy mają staż ponad 20 lat upominają się o nowe umowy, w których zapisane jest że są zatrudnieni przez mianowanie. np. nauczyciel zatrudniony w szkole w 1979 mianowanie otrzymała 1982 r. akt mianowania wydany w 2000 r. nie zmieniał miejsca pracy. Ma pytanie czy nalezy im takie umowy sporządzić i od kiedy data |
Kucu | 31-01-2005 21:14:43 [#02] |
---|
Nie musisz wydawać nowych umów o pracę tylko potwierdzić na piśmie zmianę stosunku pracy ze stosunku zawartego na podstawie umowy o pracę na stosunek zawarty na podstawie mianowania. Jest o tym mowa w KN. |
rzewa | 31-01-2005 21:59:59 [#03] |
---|
ani nawet tego nie trzeba Ci nauczyciele maja juz mianowanie (piszesz, że otrzymali je w 1982 roku), a to jest własnie akt o który chodzi - akt powodujacy przekształcenie stosunku pracy (bo takie były wowczas przepisy i to sie nie zmieniło) W 2000 roku do KN zostalo wprowadzone m.in nowe pojęcie: stopień awansu o nazwie nauczyciel mianowany, a poprzednie mianowanie zyskalo nowa nazwe (dla odróznienia) - zatrudnienie na podstawie mianowani. |
Macia | 01-02-2005 11:14:02 [#04] |
---|
a co ze spełnianiem warunków chodzi mi głównie o art.5ust. 3i4. Potrzebne jest chyba zaświadczenie o niekaralności a to kosztuje. Ja nie mam na to kasy a n-el moze sam nie chciec tego finansować. Pisze na ten temat w nr2/2005 Głos Nauczycielski |
Władysław Ścianek | 02-02-2005 14:24:36 [#05] |
---|
Wymóg dot. potwierdzenia m.in. niekaralności pojawia się także wśród dokumentów składanych do konkursu wyłaniającego kandydata na stanowisko dyrektora szkoły / placówki /. Tu przyjęto, że wystarczające jest oświadczenie z własnoręcznym podpisem osoby potwierdzającej brak kolizji z prawem. W cytowanej ustawie / Pomyliłaś maciu nr artykułu. / ustawodawca nie napisał, że mają to być oryginalne zaświadczenia z centralnego rejestru / Te kosztują. /, lecz uważam, że wystarczy oświadczenie nauczyciela. Dajmy temu wiarę i nie narażajmy go na koszty. Serdecznie pozdrawiam !!! | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|