Forum OSKKO - wątek
|
Akuch | 30-01-2005 22:27:24 [#01] |
---|
dostałam taką informację. Wklejam jak umiem. Uważajcie "UWAGA Uwaga, cytuję e-maila, którego dostaliśmy jako ostrzeżenie. Ktoś rozsyła mily wygaszacz ekranu- TH - "superman.zip". Jeśli go rozpakujecie w swoim komputerze, to stracicie wszystko! Wasz twardy dysk zostanie zniszczony, a ten "ktoś" uzyska Wasze nazwisko i haslo (password) przez Internet. Nie rozpakowujcie w żadnym wypadku tego wygaszacza ekranu! O ile wiadomo, wirus został puszczony w obieg od wczoraj. Ta informacja zostala opublikowana wczoraj rano przez Microsoft. Wirus tworzy plik tekstowy w c: /windows/thaurus/jest/super/gosc.txt i tam przetrzymuje dane ktore nastepnie zostaja wyslane przez internet. Prosimy Was o rozpowszechnienie tej informacji do wszystkich. Waszych znajomych, ktorzy mają dostep do Internetu. Prosze skopiujcie i wyślijcie te informacje do kogokolwiek aby ten wirus mogł zostać zablokowany. Poinformujcie wszystkich ktorych macie na liście znajomych GG i innych przyjacioł Tomasz CzajkaReferat Informatyki jak ktos dostanie ten wygaszacz nich wysle na adres ufo-istnieje@o2.pl |
Janusz Pawłowski | 30-01-2005 22:31:06 [#03] |
---|
Link nie działa, więc ze strony MKS: Fałszywy alarm - Wygaszacz ekranu "superman.zip"
10 stycznia 2005 Fałszywe alarmy to listy elektroniczne, pisane głównie przez różnej maści dowcipnisiów, ostrzegające przed pojawieniem się rzekomych nowych, bardzo groźnych wirusów. Tego typu listy wywołują zwykle zamieszanie i generują niepotrzebny ruch w sieci, gdy użytkownicy starają się rozesłać to "ostrzeżenie" do wszystkich znajomych. Prosimy o nie przekazywanie tego typu listów dalej - o to właśnie chodzi ich autorom-dowcipnisiom.
Ktoś rozsyła mily wygaszacz ekranu- TH - "superman.zip".
Jeśli go rozpakujecie w swoim komputerze, to stracicie
wszystko! Wasz twardy dysk zostanie zniszczony, a ten
"ktoś" uzyska Wasze nazwisko i haslo (password) przez
Internet. Nie rozpakowujcie w żadnym wypadku tego
wygaszacza ekranu!
O ile wiadomo, wirus został puszczony w obieg od wczoraj.
Ta informacja zostala opublikowana wczoraj rano przez
Microsoft. Wirus tworzy plik tekstowy w
c: /windows/thaurus/jest/super/gosc.txt i tam przetrzymuje
dane ktore nastepnie zostaja wyslane przez internet.
Prosimy Was o rozpowszechnienie tej informacji do wszystkich.
Waszych znajomych, ktorzy mają dostep do Internetu.
Prosze skopiujcie i wyślijcie te informacje do kogokolwiek
aby ten wirus mogł zostać zablokowany.
|
Dorsto | 30-01-2005 22:34:06 [#04] |
---|
A mój kolega, wspaniały informatyk na ten alert mi odpowiedział, że codziennie sie pojawia >>50 wirusów i nikt sie z tego powodu nie wiesza (poza kompami...). I że to się nazywa "hocaust" i jest typowym sianiem paniki. |
Karolina | 31-01-2005 08:32:07 [#05] |
---|
a ja własnie miałam jakieś świnstwo. komputer zyje ale jest totalnie pusty a ja jestem totalnie załamana :-( |
Karolina | 31-01-2005 08:47:39 [#07] |
---|
co mi może pomoć jak ja już mam pusty komputer i wgrany system od początku, mam dziewiczy komputer;-) co sobie dołozyć aby mi się już nic nie stało? Mam nortona i tak mnie właśnie uchronił:-( |
MonikaM | 31-01-2005 12:12:20 [#08] |
---|
polecam zone alarm, odkąd go mam skończyło się formatowanie kompa co chwilę :) |
aga2307 | 31-01-2005 21:26:53 [#09] |
---|
MonikoM Co to jest zone alarm bo ja ciągle mam wirusa i odchodzę od rozumu bo komp się zawiesza |
Marek Pleśniar | 31-01-2005 21:28:04 [#10] |
---|
no ale to jest chyba firewall tez ZA norton firewall też jest no i zapora windows xp |
aga2307 | 31-01-2005 21:45:11 [#11] |
---|
Marku czy to o czym piszesz to zapory wirusowe. Poproszę jaśniej. Dzięki. |
zgredek | 31-01-2005 21:53:50 [#12] |
---|
z wirusami można żyć:-( |
MonikaM | 31-01-2005 22:01:57 [#13] |
---|
Pełna wersja zone alarma jest z antywirusem. A w ogóle znam się na tym niewiele, widzę natomiast, że działa. W przeciwieństwie do antywirusa nortona wyłapuje też trojany, jest blokada reklam i pop-upów. A generalnie, zgadza się - to firewall. Zapory xp nie używam, ZA wystarcza jak do tej pory (tfu, tfu) :). Tylko spowalnia kompa, ale to już wszystkie chyba tego typu programy mają. |
Akuch | 01-02-2005 00:52:50 [#14] |
---|
Janusz zrozumiałam. Nie będę panikować, ani nabijać kabzy TPSA. Przyznam jednak, że kiedyś taka informacja uratowała mi życie mojego komputera. Od tego czasu traktuję takie informacje poważnie, pewnie zbyt. Jestem w słusznym wieku i trochę nie rozumiem zasad działania tego "mechanizmu". Stąd wolę dmuchać na zimne. |
Woron | 01-02-2005 07:12:15 [#15] |
---|
Działać - działa. Ciakawe jak długo bo ZA z antywirusem jest płatny a wersja testowa jest na 30 dni. Jest Zone Alarm bezpłatny dla domu ale bez antywiruska. Z Firewalli polecam jednak Sygate Personal i antywirusa oddzielnie np. Avast na szybsze komputerki lub AVG na wolniejsze. Oczywiście wszystko za darmo dla prywatnego, domowego użytku. |
camelot | 01-02-2005 09:29:23 [#16] |
---|
mks W ostatnim komputer świat była płytka a niej trzymiesięczna pełna wersja mks vira. Polecam. Co do Zone Alarma to z antywirem co za problem aby działał? |
Woron | 01-02-2005 15:22:48 [#18] |
---|
camelot: Z Zone Alarmem to nie problem aby działał zapłacić albo ukraść. Skoro jak sądzę chodzi o komputer domowy - można skorzystać z trzeciego wyjścia: - niezłe bezpłatne oprogramowanie. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|