Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Proszę o odpowiedź
strony: [ 1 ]
Renia 5930-01-2005 15:03:27   [#01]
:-(  Proszę tych, ktorzy wiedzą coś na temat nowego rozporządzenia dotyczącego awansu zawodowego. W tym roku szkolnym kończę staż na nauczyciela dyplomowanego. Zaczynając staż napisałam plan rozwoju zawodowego w/g paragrafów obowiązujących w/g rozporządzenia z sierpnia 2000r. W tymze planie mam taki punkt: potwierdzenie realizacji, np. zdjęcia, regulaminy, potwierdzenia. Okazuje się, że to wszystko jest zbędne, zdjęcia gromadzone w ciągu ponad dwóch lat mogę wyrzucić do kosza lub wytapetowac nimi ściany. W obecnym rozporządzeniu jest napisane tak, że dołączam dokumentację potwierdzającą tylko te zadania, które nie były przewidziane w planie rozwoju. Oczywiście były takie działania. Jak napisać aneks do planu? Przecież nie wpiszę aneksu do poszczególnych paragrafów, które obowiązywały wcześniej. Co zrobić z zalącznikami wymienionymi w planie? Nie chciałabym, żeby ktoś z komisji zarzucił mi niezgodnosć teczki z planem?
nn30-01-2005 15:54:32   [#02]

nie rozumiem...

Mie bardzo widzę związku z tym o czym piszesz. Przecież Twój osobisty PLAN ROZWOJU nie ma związku z WNIOSKIEM, który złozysz po zakończeniu stażu. To jedynie dyrektor szkoły po otrzymaniu od Ciebie SPRAWOZDANIA, czyli tego co i jak robiłaś w okresie stażu wręczy Tobie OCENĘ (pozytywną lub negatywną). Po tym dopiero składasz WNIOSEK do KO o postępowanie kwalifikacyjne na stopień dyplomowanego, wg nowego rozporządzenia MENiS. Przecież żadne PARAGRAFY nie wiązały Twojego PLANU rozwoju, który nie ma żadnego przełożenia do składanego WNIOSKU przez Ciebie po zakończeniu stażu. To jest po otrzymaniu oceny dorobku zawodowego.

nn30-01-2005 15:59:28   [#03]

jeszcze raz...

Ani poprzednie ani nowe rozporządzenie MENiS nie w sprawie awansu zawodowego nauczycieli nie wnosiło żadnych "paragrafów" jak piszesz, które miałyby być użyte w PLANIE ROZWOJU ZAWODOWEGO. Po prostu jeszcze raz dokładnie przeczytaj ustawę KARTA NAUCZYCIELA oraz rozporządzenie MENiS w powyższej sprawie. Pozdrawiam. Roman.
Mawo30-01-2005 16:21:29   [#04]
Romanie, Renia oparła swój plan rozwoju na  poprzednim rozporządzeniu, tzn. poszczególne działania przyporzadkowała kolejnym ustępom i punktom, nie wprowadzając podziału na sfery.
Nie ma to jednak większego znaczenia, ponieważ wg tego planu piszesz sprawozdanie dla dyrektora szkoły. Masz na to miesiąc.
Dokumentację do KO składasz wg nowego rozporządzenia. Możesz w niej opisać także działania nieujęte w planie i sprawozdaniu.
Renia 5930-01-2005 17:03:28   [#05]
Dzięki za wyjaśnienie. Właśnie myślałam tak jak MAWO. Sprawozdanie z realizacji planu rozwoju zawodowego nie jest tylko dla dyrektora, musi znaleźć sie w teczce.
Martuś30-01-2005 17:16:48   [#06]
 "Jak napisać aneks do planu? " Nie należy pisać żadnego aneksu do planu, który już zrealizowałaś.
Renia 5930-01-2005 17:27:04   [#07]

Nic już nie wiem

Właśnie na szkoleniu dowiedziałam sie, że powinien być napisany aneks do planu, ponieważ nie mogłam przewidzieć wszystkiego, co będę robiła przez prawie 3 lata.
Małysz30-01-2005 17:28:30   [#08]

Roman ma rację. Rozporządzenie, które zostało znowelizowane nie wprowadza nic nowego w to co powinnaś zrobić w okresie stażu. Sprawdż par.8.1. nowego rozporządzenia i par. 5.1 starego. Nigdzie również nie jest "napisane", że PLAN ROZWOJU ma być przyporządkowany według "paragrafów". Jest to wasza autorska propozycja. Mogą to być sfery, kompetencje... etc. Ale prawo jest jedno. Dyrekcja ocenia pozytywnie lub negatywnie realizację planu rozwoju w okresie stażu. A dokumenty możesz spokojnei wykorzystać jako załączniki do sprawozdanie z planu.. i mniej dokumentów wykorzystać w pozostałych materiałach w myśl par.9.4.5, gdzie zwrócono uwagę, że dołączamy dokumenty... jeżeli nie wynika to z planu rozwoju zawodowego i sprawiozdania z jego realizacji. Proponuję opisać dokłandnie działania podjęte w okresie stażu w sprawozdaniu, wraz z załącznikami a następnie już w konkretnym WNIOSKU do KO w opisach i analizach, sprawoizdaniach powoływać się na sprawozdanie z PR i ocenę dorobku za okres stażu (bardzo ważnmy dokument, powinien być dokładnie uzasadniony.

Pozdrówka :)))))))

beera30-01-2005 17:49:14   [#09]

reniu

Fragment dpowiedzi z MENISu na nasze pismo:

Dokonując analizy porównawczej odpowiednich przepisów obu rozporządzeń należy podkreślić, co następuje:

1) Regulacje dotyczące sposobu odbywania stażu na stopień nauczyciela dyplomowanego s pod względem merytorycznym identyczne.

2) Zakres merytoryczny wymagań niezbędnych do uzyskania stopnia nauczyciela dyplomowanego jest również identyczny; wprowadzone zmiany mają wyłącznie charakter redakcyjny, bądź doprecyzowujący, z jednym wyjątkiem: wprowadzono jeden nowy wymóg. dotyczący uzyskania umiejętności posługiwania się językiem obcym na poziomie zaawansowanym. Należy jednak zauważyć, iż jest to wymóg alternatywny, a jego spełnienie możliwe jest zarówno w okresie stażu na stopień nauczyciela dyplomowanego, jak i przed jego rozpoczęciem lub po zakończeniu. Wprowadzenie tego wymogu dla nauczycieli ubiegających się o najwyższy stopień awansu zawodowego z pewnością jest w pełni uzasadnione w sytuacji, gdy już nawet absolwenci szkół średnich coraz częściej legitymują się znajomością języka obcego na poziomie zaawansowanym.

3) Forma przedstawienia dokumentacji potwierdzającej spełnienie wymagań niezbędnych do uzyskania stopnia nauczyciela dyplomowanego jest tożsama: obejmuje odpowiednio opisy i analizy realizacji wymagań na stopień nauczyciela dyplomowanego oraz sprawozdania ź realizacji wybranych zadań. W rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia grudnia 2004 r. doprecyzowano, że w tych opisach i sprawozdaniach wskazać należy uzyskiwane efekty, co nie oznacza, że w dotychczasowym stanie prawnym było dopuszczalne, by awans zawodowy nauczyciela nie przekładał się na podniesienie jakości pracy szkoły.

To powinno wyjaśnić twoje watpliwości- całośc pisma jest tu

I powodzenia podczas komisji:-)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]