Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
odpracować szkolenie? |
Konto zapomniane | 29-01-2005 23:34:07 [#01] |
---|
Mój kłopot polega na tym, że musiałam odpracować (lub wziąć urlop) szkolenie, na które wcześniej mój szef wyraził zgodę i które było zawarte w planie rozwoju moim i placówki. Czy to jest zgodne z prawem, bo ja juz się gubię a co najważniejsze czuję się oszukana :( |
org | 29-01-2005 23:55:34 [#02] |
---|
Wydano Ci delegację? Jeżeli tak, to racja w 100% po Twojej stronie. Wystąp na piśmie do szefa ze sprawą. Jak by co odwołaj sie do OP. |
Marek Pleśniar | 29-01-2005 23:57:02 [#03] |
---|
nie zdziwię się orgu jak kazał tak dyrektorowi zrobić własnie OP. Bo piniundze. |
org | 29-01-2005 23:59:17 [#04] |
---|
A Podstawa Prawna? |
Ella07 | 31-01-2005 19:40:47 [#05] |
---|
Dyrektor szkoły zatwierdzajac plan rozwoju zawodowego nauczycieli ma obowiązek zapewnić warunki do jego realizacji. Jeżeli zatem, w planie rozwoju zawodowego dyrektor zatwierdza formy doskonalenia proponowane przez nauczyciela, a formy te wynikają z potrzeb szkołyi, to przyjmuje na siebie odpowiedzialność zapewnienia warunków ( wtym finansowych) do ich realizacji. |
Ella07 | 31-01-2005 19:48:56 [#06] |
---|
cd. podstawa prawna
Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 1 grudnia 2004 r. w sprawie uzyskiwania stopni awansu zawodowego przez nauczycieli
§ 4.
-
Dyrektor szkoły zapewnia nauczycielowi odbywającemu staż warunki do:
1) obserwacji zajęć dydaktycznych, wychowawczych oraz innych prowadzonych w szkole, w szczególności zajęć prowadzonych przez nauczyciela tego samego przedmiotu lub rodzaju zajęć w tej samej lub innej szkole;
2) udziału w formach kształcenia ustawicznego, jeżeli wynika to z zatwierdzonego planu rozwoju zawodowego i potrzeb szkoły; 3) korzystania z pomocy merytorycznej i metodycznej poradni psychologiczno - pedagogicznej lub innych placówek i instytucji oświatowych. |
Konto zapomniane | 31-01-2005 22:20:39 [#07] |
---|
dzięki serdeczne za odzew bo ja już myślałam że czytać ze zrozumieniem nie umiem :) |
beera | 31-01-2005 22:29:46 [#08] |
---|
oj raczej nie.... Jeżeli zatem, w planie rozwoju zawodowego dyrektor zatwierdza formy doskonalenia proponowane przez nauczyciela, a formy te wynikają z potrzeb szkołyi, to przyjmuje na siebie odpowiedzialność zapewnienia warunków ( wtym finansowych) do ich realizacji Nie zgodzą się z tym w żadnym razie. Dyrektor zatwierdza plan rozwoju zawodowego, w ktorym formy doskonalenia wybiera sobie nauczyciel i nie ma w podpisaniu planu rozwoju zadnego zobowiązania finansowego dyrektora. To zobowiązanie przyjmuje na siebie dyrektor wypisując SKIEROWANIE na okresloną formą doskonalenia. Plan doskonalenia zawodowego nauczycieli, to coś innego niż wypisane w planach rozwoju pomysły nauczycieli na ich szkolenia zwiazane z procesem awansowym. |
Konto zapomniane | 31-01-2005 22:34:31 [#09] |
---|
ok ale czy jakon nie wypisał zgody i nie dał pieniędzy (pal licho te pieniądze) to czy ja musze odpracować lub wziąć URLOP ! |
beera | 31-01-2005 22:39:02 [#10] |
---|
hm... a ten dyrektor to Ci wcześniej nie powiedział na jakich warunkach bedzie Cię zwalniał na szkolenia??? To studia jakieś? Pewnie nie ma kasy na zastępstwa i dlatego Cię dopadł... Takie rzeczy powinny były być jakoś wcześniej doprecyzowywane, a nie po fakcie. Nie moge Ci powiedzieć, czy powinnas odpracować i jakie wolne- wszystko zalezy jakie tam okoliczności sprawy u was... fakt, ze jakoś niefajnie to zalatwiene jest |
Konto zapomniane | 06-02-2005 11:33:35 [#11] |
---|
ano niefajnie dowiedziałam sie jak wróciłam, bo wcześniej nie było problemu. |
beera | 06-02-2005 11:39:32 [#12] |
---|
gdy wróciłaś? to przyjemny powrót- nie ma co :-( | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|