Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Semestr - co to jest?
strony: [ 1 ][ 2 ]
zgredek29-01-2005 22:08:47   [#01]
bo w rozporządzeniu o klasyfikowaniu to pojęcie pojawia się w nawiasach

napisane jest, że ocenia się po każdym semestrze w szkołach policealnych, pomaturalnych, dla dorosłych

---------------------

pytania mam:

ile czasu trwa semestr?

rok szkolny - ropoczęcie i zakończenie określa minister w rozporządzeniu

czy gdzieś napisano coś o semestrze?
mirek29-01-2005 22:19:47   [#02]
W tych własnie szkołach klasyfikacja odbywa się co semestr, a więc należy to rozumieć jak w szkołach "młodzieżowych" końcoworoczna.
beera29-01-2005 22:34:37   [#03]

najwięcej o semestrze w tym kontekście o jaki Ci chodzi

mozna przeczytać  po prostu w ramowych planach nauczania tu fragment:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ

z dnia 21 maja 2001 r.w sprawie ramowych statutów publicznego przedszkola oraz publicznych szkół

§ 23. 1. Zajęcia ze słuchaczami w szkole dla dorosłych kształcącej w formie stacjonarnej odbywają się przez trzy lub cztery dni w tygodniu.

2. W szkole dla dorosłych kształcącej w formie zaocznej:

1) konsultacje zbiorowe dla słuchaczy odbywają się we wszystkich semestrach co dwa tygodnie przez dwa dni,
2) dopuszcza się możliwość organizowania konsultacji indywidualnych w wymiarze 20% ogólnej liczby godzin zajęć w semestrze,
3) organizuje się dwie konferencje instruktażowe w czasie jednego semestru: pierwszą - wprowadzającą do pracy w semestrze i drugą - przedegzaminacyjną.

§ 25. 1. Zajęcia ze słuchaczami w gimnazjum dla dorosłych kształcącym w formie stacjonarnej odbywają się przez trzy lub cztery dni w tygodniu.

2. W gimnazjum dla dorosłych kształcącym w formie zaocznej:

1) konsultacje zbiorowe dla słuchaczy odbywają się we wszystkich semestrach co dwa tygodnie przez dwa dni,
2) dopuszcza się możliwość organizowania konsultacji indywidualnych w wymiarze 20% ogólnej liczby godzin zajęć w semestrze,
3) organizuje się dwie konferencje instruktażowe w czasie jednego semestru: pierwszą - wprowadzającą do pracy w semestrze i drugą - przedegzaminacyjną

i tak dalej i tak dalej

beera29-01-2005 22:38:34   [#04]

semestr w rozumieniu przepisow to zamkniety klasyfikacją okres nauki

Kiedy się kończa- wiemy z organizacji :

3. W klasach (semestrach) programowo najwyższych szkół ponadgimnazjalnych: zasadniczych szkół zawodowych i szkół policealnych oraz szkół ponadpodstawowych: szkół zasadniczych, policealnych i pomaturalnych zajęcia dydaktyczno-wychowawcze kończą się w najbliższy piątek po dniu 8 stycznia lub w najbliższy piątek po dniu 11 czerwca.

4. W klasach (semestrach) programowo najwyższych szkół ponadgimnazjalnych: liceów ogólnokształcących, liceów profilowanych, techników, uzupełniających liceów ogólnokształcących i techników uzupełniających zajęcia dydaktyczno-wychowawcze kończą się w piątek w tygodniu poprzedzającym rozpoczęcie egzaminu maturalnego.

5. W klasach (semestrach) programowo najwyższych ponadpodstawowych szkół średnich dających możliwość uzyskania świadectwa dojrzałości zajęcia dydaktyczno-wychowawcze kończą się 10 dni przed terminem egzaminu dojrzałości.

Ile trwaja poszczególne semestry- nie ma tego w ramowych statutach do ustalenia przez szkoły?

bogna29-01-2005 22:39:54   [#05]

zgredku

chyba wiem o czym myślisz?

- czy można sobie tak dowolnie rok szkolny dzielić na semestry w szkole dla dorosłych?

beera29-01-2005 22:47:15   [#06]

o tu:

24. Statut liceum dla dorosłych, określając organizację nauczania w liceum,

z tego wynika, ze statut określając organizację dzieli cykl nauczania na semestry zachowując ilośc godzin określona ramowym planem nauczania dla semestru

( #3 to też statut- nie wiem skąd mi się tam ramowy plan przypałętał)

bogna29-01-2005 22:47:43   [#07]

może  na podstawie rozp. o organizacji roku szkolnego

§ 2. 1. W szkołach, z zastrzeżeniem ust. 2-4, zajęcia dydaktyczno-wychowawcze rozpoczynają się w pierwszym powszednim dniu września, z wyjątkiem soboty, a kończą w ostatni piątek czerwca.

2. W szkołach ponadgimnazjalnych dla młodzieży: zasadniczych szkołach zawodowych, uzupełniających liceach ogólnokształcących, technikach uzupełniających i szkołach policealnych oraz we wszystkich typach szkół dla dorosłych zajęcia dydaktyczno-wychowawcze mogą rozpoczynać się w pierwszym powszednim dniu lutego.

należy przyjąć, że semestr parzysty rozpoczyna się w pierwszym powszednim dniu lutego?

beera29-01-2005 22:48:49   [#08]

bogna- oczywiście, ze mozna

tak jak mozna w szkole ustalić sobie termin klasyfikacji śródrocznej dowolnie:-)

a zgredek kombinuje przez Worona :-)

bogna29-01-2005 22:50:05   [#09]

asiu

ale jeśli damy jakiegoś przedmiotu np. 3 godziny w semestrze, który trwa 20 tygodni, to nie będzie to samo co 3 godziny w semestrze trwającym 18 tygodni
bogna29-01-2005 22:51:10   [#10]
a w jakim wątku Woron zainspirował zgredka do tej kombinacji?
zgredek29-01-2005 23:09:01   [#11]
no:-)
na eduseeku;-)

kurczę - aleście napisały

zaraz przeczytam ze zrozumieniem, bo zdaje się, że do tej pory żyłam w jakiejś dziwnej nieświadomości
beera29-01-2005 23:10:12   [#12]

te kombinacje w związku z ocenianiem na eduseeku

a to 18 i 20 tygodni, to czaję różnicę ale się nie znam na tym to milczec musze :-))

zgredek29-01-2005 23:12:12   [#13]
lepiej nie milcz, bo takie mądre rzeczy napisałaś
zgredek29-01-2005 23:13:47   [#14]
bogna skąd to wzięłaś?

bo asia wkleiła inne
zgredek29-01-2005 23:17:24   [#15]
o rany!

to ja to wszystko zbiorę i jakis wniosek wpiszę

bo zaczynam rozumieć, że do tej pory jakos nie rozumiałam, ale jak tu tak dużo osób czyta, to trzeba mądrze napisać

(a dlaczego do dzisiaj to dla mnie nie było problemem, to za diabła nie wiem - Woron dzięki za inspirację:-))))))))))))))
Woron29-01-2005 23:17:28   [#16]
Jejku!!! ... jak ja lubię inspirować i zmuszać do kombinowania ... ;-)))
zgredek29-01-2005 23:18:40   [#17]
żadne kombinowanie - myslenie tu jest;-))))))))))))))
Woron29-01-2005 23:21:42   [#18]
A to nie to samo (oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu)?
zgredek29-01-2005 23:43:39   [#19]
e, tam nic nie rozumiem:-(

------------------------

bo mi wychodzi tak:

pierwszy semestr rozpoczyna się w pierwszym powszednim dniu września

drugi semestr  - nie wiem kiedy

a nie wiem, bo to, że mogą rozpoczynać się w pierwszym powszednim dniu lutego rozumiem jako rozpoczęcie ewentualne pierwszego semestru

------------------------

napiszcie proszę, kiedy rozpoczyna się drugi semestr
bogna29-01-2005 23:50:58   [#20]

nie wiem zgredku :-(

idę zobaczyć co tam żeście gadali na eduseeku

zgredek29-01-2005 23:51:54   [#21]
to inspiracja była;-)
zgredek29-01-2005 23:56:56   [#22]
kurczę - bogna - na jakiej podstawie ustalamy długość semestrów np. w szkołach dla dorosłych?

przecież to jest zupełnie inna organizacja

i 16, 18, 20 tygodni to ważne tu jest

taki semestr - to odpowiednik roku szkolnego

według mnie nie można ot, tak sobie ustalić, nawet w statucie

to jakaś głupia głupota jest
bogna30-01-2005 00:06:17   [#23]

długość semestru - ustalamy na podstawie widzimisia ;-)

zgadzam się - to głupia głupota

powinno być jednoznacznie określone w rozp. o organizacji roku szk.

zgredek30-01-2005 00:19:59   [#24]
dzięki Bogna, bo też zainspirowałaś mnie do tego co napiszę teraz:

zanim napiszę, to oświadczam, że są to moje przemyślenia, które niekoniecznie muszą być prawdziwe

i napiszę co myślę:

otóż - uważam za wielkie zaniedbanie to, że szkoły rozliczane semestralnie zostały wrzucone do jednego worka ze szkołami rozliczanymi rocznie

a dlaczego?

1.  szkoły semestralne są w zasadzie dla dorosłych, więc może wypadałoby oddzielić je od szkół młodzieżowych, nawet w rozporządzeniu o klasyfikowaniu (teoretycznie rozdzielone są, ale praktycznie....)

2.  organizacja semestrów powinna być odgórnie okreslona - tak jak organizacja roku szkolnego

--------------------------------

szkoły podstawowe, gimnazja, ponadgimnazjalne - raz (i tu można szkoły dla dorosłych)

szkoły poponadgimnazjalnych - czyli policealne, pomaturalne, pozasadnicze - dwa

----------------------

przecież tu jakiś bałagan jest
zgredek30-01-2005 00:30:17   [#25]
no bo to tak, jakby każda szkoła mogła sobie określać długość roku szkolnego według swojego widzimisie

może?

to dlaczego możemy sobie określać długość semestru według swojego widzimisia?

możemy?
zgredek30-01-2005 00:32:07   [#26]
a z rozporządzenia o organizacji roku to wiem tylko:

kiedy rozpoczyna się pierwszy semestr

i kiedy kończy ostatni
zgredek30-01-2005 00:48:07   [#27]
a jeszcze te ferie zimowe - to jakoś tak ni przypiął ni przyłatł w tych dorosłych szkołach

jakoś tak mi brak czegoś mądrego (znaczy rozporządzenia może?)

czepiam się?
zgredek30-01-2005 01:03:09   [#28]
dobra - ferie wycofuję;-)
jerzyk30-01-2005 01:12:56   [#29]

aha;-)

Karol6630-01-2005 11:08:50   [#30]

o semestrze

Witam serdecznie    (pierwszy raz na forum :-) )

czy gdzieś napisano coś o semestrze?

nowe zasady przyznawania pomocy materialnej dla uczących się dzieci i młodzieży

stypendium za wyniki w nauce lub za osiągnięcia sportowe  przyznawane jest raz w semestrze, zaś jego wysokość nie może przekroczyć kwoty 112 zł. Stypendium za wyniki w nauce może być przyznane uczniowi, który uzyskał wysoką średnią ocen w okresie (semestrze) poprzedzającym okres (semestr), w którym przyznaje się to stypendium...

---------

gdyby były  trzy semestry, to.................. ;-)

podrawiam

Arwena30-01-2005 11:18:15   [#31]

Witaj, Karolu

Niestety, w temacie wątku nie mam nic do powiedzenia - ja z młodzieżowej.
bogna430-01-2005 11:30:34   [#32]

gratuluję

super dyskusja
zgredek30-01-2005 12:40:16   [#33]

:-)

bogna - chyba jednak się nie czepiamy?
beera30-01-2005 12:40:51   [#34]

zgredek?

no przeciez zobacz:

W szkołach- tych, w ktorych jest podział na semestry, zajęcia zaczynają się w 1 dniu września, z zastrzeżeniem,ze mogą się też zaczynać  w pierwszym powszednim dniu lutego.

Wiemy też kiedy się kończą- w ostatni piatek czerwca.

Wiemy więc kiedy mają się zajęcia zacząć, kiedy skończyć.

Nie znamy podziału zajęc na poszczególne semestry, czyli  czasu trwania semestru- to na pewno powinno być okreslone w statucie szkoły( tak stanowi rozporządzenie o ramowych statutach) i jest dowolne.

Nawet sytuacja gdy sa przewidziane 3 semestry i ten ostatni semestr konczy się jakby wpól roku jest przewidziana przepisem
.
W klasach (semestrach) programowo najwyższych szkół ponadgimnazjalnych: zasadniczych szkół zawodowych i szkół policealnych oraz szkół ponadpodstawowych: szkół zasadniczych, policealnych i pomaturalnych zajęcia dydaktyczno-wychowawcze kończą się w najbliższy piątek po dniu 8 stycznia lub w najbliższy piątek po dniu 11 czerwca.

Więc jak dla mnie to jest OK

nawet zastrzeżenie Bogny w tym kontekście nie musi mieć wielkiego znaczenia, bo czy I semestr trwa 18, czy 20 tygodni, czy drugi, nie ma to znaczenia, bo ogólny czas trwania zajęć jest wiadomy.

zgredek30-01-2005 12:41:19   [#35]
Arweno - chyba jednak to co wkleił Karol, to młodiezowych dotyczy;-)))))
beera30-01-2005 12:42:21   [#36]

więc..ten...

czepiacie się ;-))

ale dobrze- nikt mnie nie zagnie z semestrow teraz;-))

zgredek30-01-2005 12:46:15   [#37]
asiu - ja pozostanę przy swoim

semestr=rok szkolny

a ta dowolność w statutach nie bardzo mi odpowiada, zwłaszcza, gdy przyjmuję słuchaczy na parzyste semestry (z innych szkół oczywiście)
Arwena30-01-2005 12:47:46   [#38]

Zgredku

A czy to, co wkleił Karol jest spójne z wrześniowym rozporządzeniem o ocenianiu? Tam chyba nie ma pojęcia "okres".
Jak Ty je rozumiesz?
zgredek30-01-2005 12:50:04   [#39]
tam nie ma żadnego pojęcia

jest śródroczne

i jak słusznie zauważył Karol - jak to będzie wyglądało w szkołach o większej ilości klasyfikowań śródrocznych

Małgoś tak ma zdaje się, może zajrzy?
Jolanta Szuchta30-01-2005 12:51:57   [#40]

W tym roku

szkolnym w związku z tym ze ferie mamy dopiero od 14 lutego KO ustalilo ze pierwsze półrocze,dla mnie jednoznaczne z semestrem,czy okresem kończy się 31 stycznia.

Nigdy sie nad tym nie zastanawialam dopiero Wy swoja dyskusją wzbudziliście we mnie niepokój.Jakos tak przeciez utarło się ze pierwszy semestr do ferii,a drugi po.Z tym że teraz mam watpliwości no bo jesli liczycie tygodnie to chyba macie rację,ze ilośc godzin z przedmiotów nie będzie równa.Z tym ze w szkołach podstawowych nie ma to znaczenia,bo przedmioty nie kończa się w polowie roku,przynajmniej ja tak mam.

beera30-01-2005 12:56:33   [#41]

Jolu

to o czym rozmwaiamy- nie ma znaczenia dla szkoły, ktora zarządzasz, więc spoko :-)

.....

Zgredku- chyba jest tak- przepisy stanowią tak jak napisalam,

jednak możesz mieć rację z sytuacją przechodzenia ludzi ze szkoły do szkoły, w szkołach gdzie okres nauki prowadzony jest semestralnie.
Moze się zdarzyć "mijanka" w semestrach pomiedzy szkołami- nawet dwutygodniowa- trzytygodniowa.

I ten aspekt rzeczywiście jakby w przepisach nie istniał.

Jolanta Szuchta30-01-2005 13:01:01   [#42]

No to

kamień mi z serca spadł-booo ja z podstawówki ;-))))
Arwena30-01-2005 13:05:58   [#43]
W niektórych szkołach ocenianie śródroczne przeprowadzono przed Bożym Narodzeniem, w innych są dwa terminy - inny dla maturzystów, inny dla młodszych klas.
Przy zmianie szkoły, jeżeli brak klasyfikacji śródrocznej, pewnie przekazuje się oceny cząstkowe.
zgredek30-01-2005 13:14:37   [#44]
Arwena - tu już kiedyś było o tym dzieleniu w szkołach młodziezowych i przynajmniej ja doszłam do wniosku, że nie ma sensu inaczej dzielić śródrocza w klasach maturalnych

poszukaj w szukaju (zanalazłabym, ale mi dzisiaj net szwankuje - co chwilę go nie mam:-()
Majka30-01-2005 13:42:24   [#45]

:))))))

Gdyby w liceach II semestr zacząć tradycyjnie, po feriach,  to musiałabym chyba sklasyfikowac uczniów na podstawie 2 ocen :)

Zaraz na początku marca sa rekolekcje (podobno), czyli wracają do szkoły na 2,5 tygodnia. Potem święta . Po 2 tygodniach zaczyna się ustna matura - wszelkie "języki" odpytują. Potem długi weekend, przedłuzony o wolne z okazji matur pisemnych totalnych (polski i obce).   Na " udręczenie" młodszych klas zostają 3 tygodnie maja i kawałek czerwca.....

Jesli w tych kawałkach tygodni między wolnym poukładac klasówki z wszystkich przedmiotów, to nie wytrzyma tego żadne WSO.
zgredek30-01-2005 13:48:09   [#46]
Majka - ocena roczna jest oceną za cały rok szkolny - bieżesz pod uwagę wszystkie oceny otrzymane w ciągu roku!

śródroczna ocena jest tylko informacją - będzie tak lub lepiej
zgredek30-01-2005 13:51:40   [#47]
przez te dziadowskie problemy z netem, nie mogę pisać teraz

ale postaram się wieczorkiem moje przemyślenia;-) wkleic

-------------

rany jak się pisze bierzesz-bieżesz?????????

co to za słowo jest tak w ogóle?
Gaba30-01-2005 14:01:09   [#48]

ponawiam - to są pseudojęzykowe rozróżnienia semestrów, lat na okresy i półrocza...

- dla mnie te dywagacje i superczułe wskazówki językowe ministerstwa w poszczególnych aktach prawnych są okropne i nie maja nic z prawdy, tumani sie ludzi i tyle.

semestris - znaczy szcześciomiesięczny - proszę więc  wskazać taki semestr, który ma 6 miesięcy, bo są to semestry, ktore nie mają 6 miesięcy, bo w odniesieniu mają "rok szkolny".

okres - to część roku, może mieć nawet i 8 miesięcy (i zmienia się, kiedy odadej się "szkolny")

półrocze to pół roku czyli 6 miesięcy... + jw.

- w Polsce nie ma szans, by półrocze i semestr zaistniały... nawet na studiach, nawet na UJ, choć jakoby nazwa semestr wzięła się od odpowiednika ze studiów...

i tak - wrzesień do stycznia - 5 miesięcy

luty - do sierpnia -  7 miesięcy...

nijak nie wychodzi ani półrocze, ani semestr, ani nic.

Te rozróżnienia ministerialne są chybione i po prostu...

napiszcie do Miodka, bo tego sie po prostu nie da dłużej czytać, a pawik prawny wprowadza zamęt zupełnie niepotrzebnie, kto ma mejla do prof. Miodka niech mi przyśle... bardzo prosze, jeszcze raz usłysze o semestrach, ktore nie sa okresami, bo tak sobie wymyślił Najwyższy Językoznawca MENiS

bogna30-01-2005 20:26:10   [#49]

pomijając chwilowo sprawę semestrów

chciałam serdecznie powitać moja imienniczkę,

która pojawiła się w tym wątku :-)))

fredi05-02-2005 17:28:04   [#50]
jak was rozróznić ?
strony: [ 1 ][ 2 ]