Forum OSKKO - wątek

TEMAT: resocjalizacja
strony: [ 1 ]
lama25-01-2005 18:53:51   [#01]

dwa pytania:

- czy istnieją, a jeżeli tak, to gdzie, placówki resocjalizacyjne dla młodzieży (nie skończone 18 lat) upośledzonej umysłowo w stopniu umiarkowany?

- czy można ukarać ucznia za złe zachowanie (wulgaryzmy, kradzieże, ucieczki) "wystawiając" go na apelu porządkowym? czy jest to naruszenie jego godności osobistej?

Slawek mow26-01-2005 09:53:32   [#02]

dla umiarkowanych nie ma, placówki resocjalizacyjne tj młodzieżowe ośrodki wychowawcze są tylko dla upoś w  stopniu lekkim

można sprawdzić na stronie ośrodka kierowania www.cmppp.edu.pl

beera26-01-2005 14:06:16   [#03]

z forum prawników:

3. Czy kara typu „nagana dyrektora szkoły na forum szkoły” jest karą naruszającą godność dziecka? Tak twierdzą - nieoficjalnie - Kuratoria Oświaty, mimo iż możliwości takie dają zatwierdzone kiedyś statuty szkół.
Co do zasady uważam, że tak. Dziecko to człowiek taki sam jak nauczyciel. Czy chciałbyś, aby dyrektor szkoły zastrzeżenia czy pretensje do Ciebie artykułował w obecności innych - i to nie tylko nauczycieli, ale także uczniów ?

Nawet upomnienie wychowawcy klasy na forum klasy uznaje się w niektórych województwach za karę "publiczną" i rzekomo naruszającą godność.

Wiele zależy od wyczucia i taktu wychowawcy. M. zd., nie będzie niczym złym, jeśli wychowawca zwróci uwagę uczniowi na forum całej klasy, że przeszkadza w lekcji przez rozmawianie z innymi uczniami. Będzie daleką przesadą, jeśli nauczyciel powie dziecku przy innych uczniach np., że jest niedomyte (a znam takie przypadki).

tu cała dyskusja:
http://mforum.biz/viewthread.php?FID=1&TID=2179&pagenumber=1

Arturr27-01-2005 21:24:26   [#04]

A ja

myślę, że potrzeba nam wyroków sądowych. Inaczej zabrniemy w ślepą uliczkę. Interpretacja prawa przez KO, dla mnie osobiście, jest zła, często nielogiczna. Pozdrawiam.
beera27-01-2005 21:29:36   [#05]

prawo stanowione przez sądy....

to jest dopiero ślepa uliczka

i degradacja autortetu państwa- kolejna- tym razem w dziedzinie stanowienia prawa...

Janusz Pawłowski27-01-2005 21:33:16   [#06]

Hm ...

a mnie zastanawia tytuł wątku, którego wyjątki, Asiu wkleiłaś (mam nadzieję, że zapytałaś o zgodę autorów wypowiedzi ;-))).

A tytuł ów brzmi: W imieniu bezradnych nauczycieli - pomocy!

Co sądzicie o takim przedstawianiu Was - nauczycieli - na forum innych grup zawodowych?
Czy na pewno tak chcecie być postrzegani?

Bo od bezradnego - do nieradzącego sobie bardzo blisko - jak od obozów koncentracyjnych na terenie Polski do polskich obozów koncentracyjnych.

Gaba27-01-2005 21:39:23   [#07]

Januszu, czy pytasz poważnie, czy na serio (tak kiedys zadał pytanie pewien uczony w pismie człowiek...).

- pytam na poważnie, bo... różnie można zinterpretować Twoje pytanie, zadajesz drugiej osobie podobnej konstrukcji pytanie. Mam spore rozterki i niedomagania energetyczne po publikacji ubiegłopiątkowej... -

- co do uwagi końcowej - podpisuję się.

Janusz Pawłowski27-01-2005 21:53:17   [#08]

Oceń sama Gabo

Sugestia, że nauczyciele nie znają odpowiedzi na stawiane pytania w przytoczonej dyskusji, a w dodatku nie znając jej, nawet nie potrafią w jej poszukiwaniu wystąpić we własnym imieniu - tylko w ich imieniu musi występować ktoś inny - prowadzi mnie do wniosku, że oni (nauczyciele) są bezradni, bo se nie radzą.
Całe szczęście, że ma kto w ich imieniu wystąpić ...

Adaa27-01-2005 22:18:30   [#09]

poczytalam prawników

Całe szczęście, że ma kto w ich imieniu wystąpić ...

to taka sztuczka Janusz...chodzi w niej o to aby  udowodnić nauczycielom niekompetencję

tam się facet dowie tu wklei (oczywiście jak bedzie to po jego mysli)
tam sie dowiaduje, bo tu niekompetencja az skrzeczy...tak jak z podaniem leku dziecku...

http://mforum.biz/viewthread.php?FID=1&TID=7006

Gaba27-01-2005 22:21:19   [#10]

- mnie intryguje pytanie inne - o tę zgodę. Co do Twoich wątpliwości, akcentów na dwuznacznosci, by pomagac tym, co nie bardzo wiedzą... - oj, jest tam racji, choc ten naród nauczycielski dość jest poczciwy - czasem nie kumaty i to z własnej winy. Tez tego nie rozumiem dlaczego - a ludzie sa po studiach... ;-)

gbo

Janusz Pawłowski27-01-2005 22:29:39   [#11]

Gabo - pytanie o zgodę było pytaniem skierowanym do Asi - żartobliwym, nawiązującym do zupełnie innego wątku - ale rozumiem, że jesteś wyczulona na tym punkcie mocno - a nie miałem akurat w tym temacie żadnych złośliwych skojarzeń.
Nie bierz tego do siebie tak Gabo.

RomanG27-01-2005 22:43:54   [#12]

Póki mam jeszcze prawo...

W sprawie leków faktycznie dotychczasowe opinie na forum prawnym nie świadczą na korzyść mojego rozumowania, choć dyskusja się jeszcze nie skończyła. Być może jednak popełniłem w swym rozumowaniu błąd - skoro macie linka, sami to sobie ocenicie, ja w swoim sumieniu też.

Bardzo nie chciałem robić demonstracji jakiejś z mojej decyzji, ale w kontekście tego wątku ta informacja Wam się należy.
Dzisiaj o godz. 16:51 skierowałem do Zarządu OSKKO prośbę następującej treści:
Niniejszym zrzekam się(...) prawa do pisania na forum
Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Kadry Kierowniczej Oświaty i proszę
o usunięcie moich danych z listy użytkowników.

Moja decyzja zapadła dużo wcześniej i nie ma żadnego związku z tym wątkiem. Związek taki ma tylko ujawnienie tej decyzji na forum.

Tak że możecie już dyskutować o problemach, o mnie już, myślę, nie ma powodu.

bogna27-01-2005 22:50:04   [#13]
Romanie - chcesz nas porzucić? :-(
Jola31-01-2005 08:43:21   [#14]

Jasne! Tu stanowiska OSKKO być nie może.

A stanowisko przyjaznego człowieka?

-------------------
Roman, dlaczego mi to zrobiłeś?
To dzięki Tobie (między innymi), uwierzyłam, że mały nauczyciel może tu nie tylko czytać,
ale także wypowiadać swoje zdanie, nawet gdy, a raczej, mimo że jest ono odmienne.
Nie czułam się osamotniona, gdy wokół cisza.

A wydawało się, że nic Cię nie złamie.

------------------
Publikowanie [#14] tylko za zgodą autorki.

Arwena31-01-2005 14:53:20   [#15]

RomanieG

A więc zabierasz swoje zabawki...szkoda.Forum potrzebuje osób o różnych poglądach, małe starcia dają wiele przemyśleń i wniosków.To oczywiście moje zdanie, Szef może mieć zupełnie inne.Pozdrowienia.
Gaba31-01-2005 15:47:34   [#16]
taaa. ;-(
ewa bergtraum31-01-2005 16:41:32   [#17]

?!!!

Roman, czyżby to kolejna prowokacja?. A może miałeś zły dzień? ;-). Mam nadzieję, że tak. Dobrnęłam do komputera, odrabiam zaległości forumowe, a Ty taki numer wykręciłeś. Jak wiele i wielu innych na tym Forum (wiem z tzw. drugiego obiegu) z zaintersowaniem czytaliśmy Twoje listy. Nie we wszystkim mamy takie same lub zbieżne poglądy. Ale przecież nie pisałeś po to, by wszyscy potakiwali, prawda?. Poziom wypowiedzi niektórych adwersarzy... :-(  Nie mnie osądzać. Decydując się na publiczne zabranie głosu, musimy liczyć się z tym, że ataki, także personalne, nie zostaną nam oszczędzone. Wracaj, mnie bardzo potrzebne jest spojrzenie na szkołę ludzi z zewnątrz, naprawdę jej problemami zainteresowanych i szukających ich rozwiązania. Pozdrawiam :-), Ewa.
Arwena31-01-2005 20:01:29   [#18]
Wydaje mi się, że na tym forum ataki personalne mogłyby być nam oszczędzone. Jesteśmy tu jakby wśród "swoich" i z przykrością czytam coraz częściej posty nie ad meritum, ale ad personam.
Rozumiem że infiltracja forum wzbudziła pewne zdenerwowanie, ale kiedy zaczynałam tu pisać, czytałam zalecenia admina tegoż pisania dotyczące.Było tam coś o ewentualnym ignorowaniu postów, które wzbudzają kontrowersje - to chyba lepsze, niż atakowanie autorów.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]