Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Wiedza kosztuje i SIO też |
panda | 25-01-2005 17:22:14 [#01] |
---|
W sąsiednim wątku w treściach przewinął się temat szkolenia z SIO (zresztą na tle kosztów szkoleń). Czy ktoś był na takim szkoleniu? Dostaliśmy ofertę: cena za osobą od 160 zł, czas 6-godzin, cena za grupę 3600 zł !!! I to mnie ruszyło. Ktoś wprowadza SIO i nie wiem kto robi na tym kasę? Czy ten sam co wprowadza? czy taki co się przyuczył? Czy waszym zdaniem takie szkolenie jest potrzebne? czy bez niego nie da się realizować SIO? Czy jeśli dzisiaj wyślę sekretarkę (odpowiada za kadry), a za 3 lata zatrudnię nową - to też trzeba ją przeszkolić? Ewikany i inne sprawozdania różnego asortymentu robiliśmy bez drogich szkoleń. Kto potrafi coś na ten temat powiedzieć: szkolić się z SIO czy nie? |
karina | 25-01-2005 17:26:58 [#02] |
---|
Moim zdaniem póki nie ma programu nie ma co się szkolić.Dopiero na etapie wprowadzania danych wyjdą problemy.Teraz na szkoleniu cóż mogą powiedzieć? Przeczytasz trzy razy ustawę i roporzadzenie i wiesz więcej jak szkolący. Pytanie tylko czy nie będzie wtedy za późno. Mimo wszystko uważam że szkolenie bez porgramu to jak wysłuchanie referatu z ustawy. Byłam na takim szkoleniu w kuratorium.Naprawdę niewiele to dało. |
AnJa | 25-01-2005 17:30:22 [#03] |
---|
Nie gorączkuj się sasiadko:-)
Ktoś to zorganizował.
A nawet z pretensjami wystąpi, jak sie nie zapłaci.
Komisja sejmowa to sprawdzi.
........
Ani nie wypełnię żadnego papióra, ani grosza nie zapłacę za SIO, dopóki wydelegowany przeze mnie pracownik nie zaliczy kompletu szkoleń nieodpłatnych. |
panda | 25-01-2005 17:36:30 [#04] |
---|
Witaj AnJa, myślę tak jak Ty i Karina, czyli nie oczekuję niczego od proponowanego szkolenia. Ale może się mylę? Na stronach MENiSu była informacja o szkoleniu dla przedstawicieli KO. Oni nie płacili. Dlaczego my mamy płacić? (pomijam, wątek czy do SIO należy mieć specjalne przeszkolenie). Czasami tak mnie porywa na naprawianie świata. |
AnJa | 25-01-2005 17:48:31 [#05] |
---|
Poczepiam się.
Dlaczego mamy płacić? - mogę zrozumieć- bo nie wiemy jak jak to SIO wypełnić.
Komu powinno sie płacic ? Na logikę : Nam - i OP , za wdrożenie - od firmy albo MENiS.
Kto? Ba.
Komu płacic bedziemy? Pracownikom np.KO, którzy bezpłatnie szkolenia odbędą, a potem za posrednictwem różnych Centrów Demokracji Lokalnej bedą za circa 200 zł od łebka szkolenia organizować?
Ten znak zapytania zabezpiecza mnie przed procesem o zniesławienie (wide: Przewodniczący) |
tomsztu | 25-01-2005 21:13:50 [#06] |
---|
Oprócz szkoleń otrzymałem opis parametrów kompa na którym będzie chodzić SIO.Pewnie taki sprzęt podeśle nam MENiS(ha,ha,ha).Do tego oferty szkoleń za straszną kasę czy to nie zwykłe naciąganie ? A może by wystawić rachunki ......... (Wy wiecie komu) , za przygotowanie sprzętowe i wdrożenie SIO w praktyce. |
Ajcila | 25-01-2005 21:17:32 [#07] |
---|
Litości nie dosyć, że mamy wdrażać to jeszcze mamy za to płacić?? Toż to istne szaleństwo |
karina | 25-01-2005 21:57:32 [#08] |
---|
Jakie szaleństwo sama radość haha. Bo czy jest coś zabawniejszego niż dyrektor biegajacy po szkole i mierzacy metrówką klasę? Niestety zagodnie z rozporządzeniem takie drobiazgowe dane m.in. na temat powierzchni sal lekcyjnych trzeba będzie umieszczeć w SIO. |
Ajcila | 25-01-2005 22:00:34 [#09] |
---|
I tu jest sens....MENiS dba o sprawność fizyczną dyrektorów:-) Jak sobie pobiegamy od razu będziemy bardziej efektywni:-))) |
Małgoś | 26-01-2005 00:02:57 [#10] |
---|
rynek jest czuły na niepewność, a co dopiero gdy zanosi się na panikę ;-) i w handlu nie chodzi o zaspakajnie potrzeb klienta, a tworzenie nowych potrzeb ;-) nie mamy jeszcze potrzeby, że umieć wklepywać w SIO co nalezy, a już spryciarze od wymyslania potrzeb chca nam wmówić, że do tego trzeba się b.intensywnie szkolić nie dajmy się zwariować :-) jeśli poradzilismy sobie z papierowo-elektronicznym EWIKANEM, to damy radę z SIO |
Gaba | 26-01-2005 06:18:43 [#11] |
---|
a sio wy mi no, ładne mnie czekają wywaczasy |
nn | 26-01-2005 08:43:11 [#12] |
---|
to nie wszystko.. Witam. Kasę mozna zarobić na wszelkie sposoby. A więc także na nieświadowej niczego oświacie. Bo przecież SIO jeszcze w powijakach. Program opracowuje MENiS. A jesli ktoś chce wysłuchać (nie przeczytać samemu) ustawy i rozporządzenia w tej sprawie za powiedzmy 300zł to jego prywatny interes. Nie musi a chce. dziwię się zatem, że jeszcze ktoś do tej pory nie zechciał robić szkoleń w zakresie wypełniania wniosków przydzielania zasiłku socjalnego. Przeciez zostało jeszcze kilka dni do ich składania. Później zaś..... Pamiętajcie zatem. Nikt nie zmusza, jedynie chce zarobić. także na nas. |
Jacek | 26-01-2005 09:23:02 [#13] |
---|
Łatwiej z SIO będzie tym, którzy mają Vulcanowski Arkusz Organizacyjny bo będzie można dzięki jednemu kliknięciu przerzucić potrzebne dane do SIO (choc oczywiscie to nie wszystko bo SIO ma wiecej danych, które nie są wprowadzane do Arkusza Organizacji), tak przynajmniej usłyszałam od pracownika Vulcana na spotkaniu w sprawie organizacji elektronicznego naboru do szkoł ponadgimnazjalnych. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|