Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
dodatek motywacyjny |
|
jaszczurzyca | 24-01-2005 18:55:13 [#01] |
---|
Ogromne wzburzenie wywołało (raz na 1/2 roQ powtórka z rozrywki) rozdanie na radzie "ARKUSZA PODSUMOWUJĄCEGO PRACĘ NAUCZYCIELA W I SEMESTRZE " - zwanego przeze mnie spowiedzią, a wg których dyrektor szkoły rozdziela dodatek motywacyjny (w kwotach "bajońskich" hehehe). Ujęte w nim wskaźniki bardzo często nie idą w parze z naszymi szkolnymi działaniami dydaktyczno - wychowawczymi i np. Jeden punkt można otrzymać za:wychowawstwo (poszkodowane osoby, które wychowawstwanie mają);prowadzenie koła zainteresowań (nie od nas zależy czy je dostaniemy);pełnienie funkcji opiekuna stażu (hohoho za dekadę może się na to załapię) awns zawodowy (no niestety, w tym roQ mnie ominął dzięki nowelizacji KN) absencję lub nie w pracy (już i tak jesteśmy karani za chorobę po kieszeni więc podwójna kara w tym przypadku mocno doskwiera - auć). No to już mam 5 punktów w plecy :( ale za to jaką motywację do pracy!) Jak w waszym przypadku rozwiązany jest problem rozdzielania dodatku motywującego??? Pozdro600 |
ReniaB | 25-01-2005 07:51:14 [#02] |
---|
U nas w ubiegłym roku dostałam pieniądze na dod. mot. w wysokości i z ograniczeniami tak, że można wypłacić jednemu nauczycielowi przez rok lub na pół roku i wtedy łapało się dwóch. Wysiokość 5% czyli około 90zł brutto. Regulamin dostaliśmy też z OP. Gdy poprosiłam RP o wspólną analizę regulaminu i naszej pracy zdecydowanie mi odmówiono, wobec powyższego przeanalizowałam sama, bo nie miałam siły walczyć o inną formę. |
Tarka | 25-01-2005 10:26:18 [#03] |
---|
90 zł - to bajońska suma. Ja mam 488 zł brutto na 3o nauczycieli, z czego OP "zabiera" kwotę dla mnie - dyrektora ,w myśl zasady "im gorszy dyrektor, tym lepsi nauczyciele" W pozostałej kwocie jest oczywiście dodatek motywacyjny dla wicedyrektora. Co tu dzielić? Jaka to motywacja? Ogólne wymagania są zawarte w Uchwale Płacowej OP, m. in. prowadzenie innowacji pedagogicznych - he,he! Wydanie decyzji zajmuje całą stronę, ze względu na zminy w wyżej wspomnianej uchwale, a kwoty... no cóż. Sądzę, że ośmieszyłabym się tworząc jeszcze jeden papier pt.Regulamin przyznawania dodatku motywacyjnego. |
Marek Pleśniar | 25-01-2005 10:37:02 [#04] |
---|
oczywiście że "im gorszy dyrektor, tym lepsi nauczyciele" - jak śpiewa Sienkiewicz w porównaniu;-) |
AniaZ | 25-01-2005 12:32:24 [#05] |
---|
U nas jest tylko 1% na nauczyciela, podobnie jest z dyrektorem.Kilku nauczycieli ma po 30 zł, ja 20 zł, więc jaki tu system stosować przy takich kwotach? Analizuję pracę nauczycieli i przydzielam te grosze, nikt nie ma pretensji, bo wiedzą jakie to pieniądze, wolą nagrody, bo są nieco wyższe. |
aga2307 | 25-01-2005 14:17:41 [#06] |
---|
A ja żałuję, że u nas dyrektor rozdziela dodatek. Dyplomowani nie dostają tylko stażysci bo oni mają niskie pobory. |
Marek Pleśniar | 25-01-2005 14:19:30 [#07] |
---|
"żałuję, że u nas dyrektor rozdziela dodatek" hmm, a kto miałby???? |
jaszczurzyca | 25-01-2005 16:43:30 [#08] |
---|
Jak to kto? Proponuję Panie Woźne one wiedzą wszystko! :o) |
Wioleta D | 25-01-2005 18:18:45 [#09] |
---|
Ja nie mam dodatku być może dostanę od lutego.Taką mam nadzieję.U nas rozdziela też dyrekcja ale jak dotąd nikt nie zgłaszał sprzeciwu więc chyba są zadowoleni |
Konto zapomniane | 25-01-2005 18:47:44 [#10] |
---|
U nas (śląskie) od lutego dodatek motywacyjny przyznawany będzie kwotowo, a nie %.Tylko trzeba uchwalić "Kryteria przyznawania dodatku"Jutro zapoznam się z nowym regulaminem i siadamy z koleżankami z in.przedszk. do "kryteriów" Wszystkie nauczycielki juz dały swoje propozycje, czyli nie całkiem dyrektor decyduje.nauczycielki ustalają ,za co motywacja.One decydują, co jest ważne. |
ellys | 25-01-2005 18:48:15 [#11] |
---|
AniuZ ja też mam tworzony fundusz jako 1% wynagrodzenia zasdniczego. Pewnie, że to bardzo mało ale wcale n-le nie dostaja po 20 - 30 zł. To motywacyjny, więc nie dla każdego obligatoryjnie ten 1% tylko połączony i dla najlepszych. Problem w tym ,że bardzo dobrych dużo i chciałabym dać więcej i większej liczbie ludzi. Jakoś dzielę - OP dało regulamin, my stworzyliśmy kryteria. Na szczęście nikt głośno nie narzeka i nie dochodzą mnie głosy niezadowolonych. Ja dodatku motyw. nie dostaję od 4 lat czyli od objęcia funkcji dyr. |
kasiek | 25-01-2005 18:54:31 [#12] |
---|
zmotywowana:-) A u nas w całej gminie wszyscy jednakowo motywowani, chyba określony procent od zasadniczej, mnie motywuje np. 22 zł...
Gdybym miała czuć się motywowana tym dodatkiem, to nie robiłabym większości tyego, co robię teraz, czasami tylko nachodzi mnie złość, jeśli słyszę o kolejnej "kolejce" do nagród, po co też zmieniać system wypłacania motywacyjnego, tylko problem dla dyrekcji, żeby wszystkim dogodzić:-)))
A ja? - młoda, wolna, zero obowiązków rodzinnych po pracy ( co rzadko, ale jednak zdarza mi się słyszeć)...
Tylko kto mnie zechce, jeśli całe popołudnia spędzam przy komputerze przygotowując kolejne plany, sprawozdania, tłumaczenia... ;-)))))))))))) |
Akuch | 25-01-2005 18:55:33 [#13] |
---|
Co dwa miesiące a miało być co miesiąc dzielić się ma u nas. Było co 6 i dyr z zcą nie wchodził do puli. Teraz wchodzą. Ponoć, bo do dziś reg nikt nie widział, nie uchwalony! A pracowano nad nim 2 mce jawnie, po czym podobno wyrzucono do kosza. I najlepsze. Sprzątaczki mają co miesiąc 20% premii, a nauczyciele od 1 - 7, bo na tyle wystarcza. |
Doris | 25-01-2005 18:59:44 [#14] |
---|
płaca dyrektorska Chyba to juz bylo , ale ile zarabiają dyrektorzy ? najmniej-najwiecej. |
barbaras2 | 25-01-2005 19:07:13 [#15] |
---|
Ile zarabiają?? tyle ze chyba wstyd mówić - mając odpowiedzialnośc za wszystko plus 90 pracowników i 1000 uczniów.A nasz OP juz drugi m-c nie wypłaca dyrektorom motywacyjnego ani funkcyjnego.Moja pensja za styczne 1390 zł mam 2 pozyczki to fakt ale....................... |
Doris | 25-01-2005 19:14:14 [#16] |
---|
A brutto? Zastanawiam sie czy nie wziąć udziału w konkursie na dyrektora, ale wolałabym więcej zarabiać niż teraz ( mam nadgodziny i jestem dyplomowana ). Czy pensja dyr brutto, to nie 4000zł? |
Majka | 25-01-2005 19:22:49 [#17] |
---|
z perspektywy belfra.... Żadne z dostępnych oświatowych "brutto" nie jest godną zapłatą za tę dziwną pracę....
Kierowanie firmą, w której jest kilkuset klientów wewnątrz (a połowa niechętnie;) , drugie tyle na zewnątrz, kilkudziesieciu "majstrów", administracja, niby ustalone ale nieistniejące urlopy, zmieniające się nieustannie przepisy, kilka urzędów, marzących o rozliczaniu szefa, a na dodatek produkuje to, na czym WSZYSCY SIĘ ZNAJĄ ;) i każdy umiałby lepiej.....
I dzieli nieistniejące pieniądze, motywując pracowników.... |
barbaras2 | 25-01-2005 19:26:15 [#18] |
---|
Doris pensja dyrektora to tyle ile ma nauczyciel czyli jezeli Jestes dyplomowana to 1999zł brutto plus motywacyjny i funkcyjny to jest zalezny dodatek od Twojego Op, ale jako n-l dyplomowany plus jakies nadgodziny wychodzisz o wiele lepiej.Jezeli chcesz startowac w konkursie na dyrektora tylko z pobudek finansowych to mówię NIE NIE.I to jest chyba ten absurd w polskiej rzeczywistości!! Ale czy tylko jeden?? |
Doris | 25-01-2005 19:51:19 [#19] |
---|
Konkretnie Nie tylko z pobudek finansowych. Jestem b. krytyczna wobec obecnego mojego szefa i chciałabym spróbować sama. Myślę,że będę lepsza chociaż równałoby się to większej pracy i prawdopodobnie więcej zszarpanych nerwów. Tylko za większe pieniądze. Czy możliwe jest ,żeby nie wypłacać funkcyjnego? Ile wynosi ten funkcyjny, a ile motywacyjny? |
AnJa | 25-01-2005 20:02:29 [#20] |
---|
Wg.mojej wiedzy wregulaminach na 2005:
-funkcyjny 200 - 2000
- motywacyjny - 30- ok.1000
W praktyce,w zależności od wielkości szkoły i róznych takich:
- przy ok. 30 oddziałach:
1.funkcyjny - 700-1500,
2.motywacyjny - do 700.
Jak podpadniesz ( a to nigdy nie wiadomo za co) - spadasz w pobliże minimalnych regulaminowych.
Wtedy też o zastępcy(poza statutowym, a i to nie zawsze) czy nagrodach zapomnij. |
Karolina | 25-01-2005 20:12:28 [#21] |
---|
w kwestii regulaminów u nas regulamin przyznawania dodatku motywacyjnego ..pkt któryś tam.... Dodatk przyznaje sie nauczycielowi na podstawie: - analiza dokumentacji - lustracja - uzasadnione uwagi osób trzecich ... ;-))))) a może ;-(((( |
barbaras2 | 25-01-2005 20:16:22 [#22] |
---|
U nas funkcyjny najwiekszy to 500zł przy 33 oddziałach i więcej a motywacyjny do 50% ale to tylko wybrańcy wiec chciałabym byc tam gdzie ANja:))) |
AnJa | 25-01-2005 20:17:15 [#23] |
---|
czyli lustracja polegająca na analizie dokumentacji przez osoby trzecie |
AnJa | 25-01-2005 20:19:52 [#24] |
---|
Zaraz!
To że wiem,że takie są granice, nie znaczy, że mam w górnych przedziałach.
Niestety. |
Karolina | 25-01-2005 20:21:29 [#25] |
---|
chyba się zacznę bać ;-)) potrzebuje słownika języka polskiego - co to jest lustracja, bo z tego co w mediach mówią to...;-)))) |
AnJa | 25-01-2005 20:29:25 [#26] |
---|
Moim zdaniem słownik praktycznej polszczyzny wystarczy.
czyli: bój się! |
Doris | 25-01-2005 20:41:30 [#27] |
---|
Jest nad czym myśleć Rzeczywiscie zarabiam teraz jak "średni dyrektor", tylko że godziny nadliczbowe raz są a częściej ich nie ma. Prawdą jest, że mogłabym sobie dać spokój z naprawianiem szkoły (pokorne ciele dwie matki ssie) ,nie przejmować się niczym i mieć święty spokój. Z uczniami często lepiej się porozumieć niż z dyrekcją a z tego co czytam to relacje dyrektor- Op są jeszcze gorsze. Z drugiej strony moja szkoła "może się rozlecieć" . Czyli mam dylemat. |
Doris | 25-01-2005 21:15:31 [#28] |
---|
I jeszcze głupie pytanie Czy dyrektorzy nie moga mieć nadliczbówek? |
Rycho | 25-01-2005 21:42:16 [#29] |
---|
dyrektorzy nie mogą miec nadliczbówek niestety (chyba, ze wynika to z tzw naturalnego przekroczenia pensum dyrektora)
a w Krakowie dodatek funkcyjny wynosi w zależności od wielkości szkoły 200 - 700, a motywacyjny praktycznie do 200. |
Ajcila | 25-01-2005 21:44:35 [#30] |
---|
To zależy od OP u nas dyrektor może mieć 6 godz. tygodniowo |
Grzegorz G | 25-01-2005 21:54:41 [#31] |
---|
Niepowinni, a jednak... mają...;-))) a potem jest problem, jak dzieci tracą lekcje bo p. dyrektor musiał jechać...pół biedy, jak dyrektor od wf, ale jak polonista???!!!Po to obniżą się wymiar godzin, żeby mieć tyle ile niezbędne czy konieczne... We Francji dyrektor szkoły "średnij" praktycznie nie ma godzin lekcyjnych, skupiając się na zarządzaniu i organizacji pracy nauczycieli... "Ale Polską to jest piekna kraj..." jak mówili na Złotej 25...:-))) |
Ryszard | 25-01-2005 21:55:36 [#32] |
---|
zgodnie z KN (chyba art.35) nauczyciel (dyrektor) może mieć do półtora etatu |
Rycho | 25-01-2005 22:15:43 [#33] |
---|
a co? z art.42 ust.6 KN??
Jeśli się komuś daje zniżkę godzin, to chyba nie po to by pracował (jako nauczyciel) w wymiarze pótora etatu? |
violka | 25-01-2005 23:46:48 [#34] |
---|
Doris mam wrażenie że decyzję już podjęłaś nie szukaj nowych powodów, ale miej świadomość że osoby które chcą "naprawiać świat" mają ciężko na tym stanowisku zszargane nerwy - bankowo, więcej pracy - oczywiste, mniej kasy, obniżenie motywacyjnego, brak nagród - wielce spodziewane gdzieś ostatnio mnie się rzuciło w oczy: "ludzie dzielą się na tych co pracują i tych co są doceniani" tak więc jak jesteś z tych robotnych i chcesz robić porządki, to licz się z tym że będzie trochę smrodu i bałaganu - w trakcie remontu żaden obiekt nie wygląda zachęcająco, a oceniać cię będą po tym co widzą czyli czeka cię sporo trudnych chwil, ale zawsze możesz liczyć na forumowiczów :-)) |
Marek Pleśniar | 26-01-2005 00:09:05 [#35] |
---|
dla ilustracji dwie godziny temu zadzwonił telefon i pani dyrektor z pracy poprosiła Biuro OSKKO o włączenie sygnału faksu:-) Przyjąłem i wkrótce będziemy mieli o jednego członka OSKKO więcej:-) |
Ryszard | 27-01-2005 16:24:10 [#36] |
---|
. Nauczyciel korzystający z obniżonego tygodniowego obowiązkowego wymiaru godzin zajęć nie może mieć godzin ponadwymiarowych, z wyjątkiem nauczycieli, o których mowa w art. 42 ust. 6. |
janzg | 27-01-2005 16:38:14 [#37] |
---|
Doris najlepszą informację o tym, ile - potencjalnie (czytaj:jak hojny jest OP?) - będziesz zarabiała jako przyszła Pani Dyrektor otrzymasz z oświadczeń jakie złożyli dyrektorzy w bip Twojego OP. |
ola 13 | 27-01-2005 20:01:17 [#38] |
---|
Violka ja jeszcze znam inny podział: jedni robią jak się patrzy a drudzy patrzą jak się robi. Dla sprostowania jak mniemam mówimy o kwotach brutto i jak zobaczyłam gdzieś 4000 to zawróciło misie w głowie, bo takiej kwoty na żadnym kwitku nie widziałam od wieeeelu dłuuuuugich lat :) A do 'zalet' dodałabym częsty stan frustracji, braku zrozumienia, osamotnienia. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|