Forum OSKKO - wątek

TEMAT: no tak, kolejny bubel?
strony: [ 1 ]
Gaba19-01-2005 03:40:01   [#01]

§ 8.

1. Dyrektor szkoły zwalnia ucznia z zajęć z wychowania fizycznego, informatyki lub technologii informacyjnej na podstawie opinii o ograniczonych możliwościach uczestniczenia ucznia w tych zajęciach, wydanej przez lekarza, oraz na czas określony w tej opinii.

A. uczeń ma zwolnienie od 15 września 2004 - 15 grudnia 2004r. - mama domaga się zwolnienia na czas choroby, nie ma sprawy - wydam, a co z resztą semestru-okresu-półrocza. Obecność dziecka... w styczniu... - to, co ja mam z tym z robić. Nie będę z mamą rozmawiać i namawiać na jedno długie całościowe, bo nalezy do gatunku... (och, gdyby to do mnie należało).

B jeżeli więc zesumujemy zwolnienie lekarskie po tygodniu... wydawane przez cały semestr... to piszę serię decyzji czy jedną łączną... (tu główka, tu paluszek, tam brzuszek...) tu dał jeden zwolnienie, tam ciocia wypisała, itp.

beera19-01-2005 08:43:25   [#02]

bubel

ale dlatego, ze kolejny ( nie pamiętam ktory)  par rozporządzenia mówi, ze wobec ucznia zwolnionego z w-fu decyzją dyrektora- piszemy na swiadectwie " zwolniony.

I się zaczyna problem- kiedy piszemy to" zwolniony" czy jeśli dziecko zwolnione na rok, czy pół- z rozporządzenia wynika tylko, ze piszemy tak gdy decyzją dyrektora go zwalniamy...

Gaba19-01-2005 09:00:49   [#03]

asiu, dziecko na wf jest juz w styczniau, jak go mogę zwolnić przez styczeń, skoro zwolnienie jest wydane do 15 grudnia, dziecko ma 50% nieobecności...

- a może zwalniam decyzją do 15 grudnia, i dla niego półrocze trwa jedynie styczeń i twedy zdobywa te oceny...

beera19-01-2005 09:22:11   [#04]

gaba:-)

Uczeń zwolniony decyzją dyrektora ma wpis " zwolniony"

§ 8. 1. Dyrektor szkoły zwalnia ucznia z zajęć z wychowania fizycznego, informatyki lub technologii informacyjnej na podstawie opinii o ograniczonych możliwościach uczestniczenia ucznia w tych zajęciach, wydanej przez lekarza, oraz na czas określony w tej opinii.

2. W przypadku zwolnienia ucznia z zajęć z wychowania fizycznego, informatyki lub technologii informacyjnej w dokumentacji przebiegu nauczania zamiast oceny klasyfikacyjnej wpisuje się „zwolniony”.

to jest durnowte- bo nie powinien tak obligatoryjnie brzmieć zapis- Powinien brzmieć- w przypdaku zwolnienia ucznia na czas uniemożliwiający wystawienie oceny klasyfikacyjnej zamiast oceny wpisuje się " zwolniony"

Ten problem tu podnosił kiedyś jartul...

Nie mowię już o tym, ze decyzja dyrektora powinna dotyczyć tylko takich przypdaków zwalniania z w-fu, które są na czas uniemożliwiający klasyfikację, a nie na przykład na tydzień- co przecież się zdarza

i chyba w praktyce tak to wlaśnie stosujemy...

Gaba19-01-2005 10:51:31   [#05]

dobra Asiu, ale mój uczen wrócił do szkoły, - zwalniam go do 15 grudnia, bo na czas określony w opinii, a co ze styczniem...? u nas klasyfikacja jest 25 stycznia... przeciez nie mogę go zwolnić na okres niewskazany przez lekarza...

i co dalej... - ma byc sklasyfikowany przez te 25 dni stycznia, tak?

beera19-01-2005 11:12:51   [#06]

ano widzisz :-)

nie wiem :-)))

w zasadzie zgodnie z rozporządzeniem- skoro dyrektor zwolnił, to powinien być "zwolniony"

zapis nieprecyzuje, czy ma być zwolniony na tydzień, miesiąc, czy pół roku- napisane "dyrektor zwolnił"= zwolniony

Zwolnij ucznia więc :-)
lub oceń- jeśli dacie radę :-)

Co  nie zrobisz,zawsze  bedzie się można lekko przyczepić :-)

Gaba19-01-2005 13:02:32   [#07]
dyrektor zwalnia na czas określony w opinii...
Rycho19-01-2005 13:13:16   [#08]
no właśnie gaba :-)

zwolnić masz na czas określony w opinii ...

a przy klasyfikacji, niezależnie od tego jak długie było to zwolnienie, masz uczniowi napisać "zwolniony". Ten punk 2 jest tak skonstruowany, że nie masz właściwie innego wyjścia ... I to jest działanie zgodne z prawem (niekoniecznie mądrym w tym przypadku).

Natomiast ja przychylam się tu do sugestii Asi, ze jęsli dacie radę, by ucznia ocenić. Zawsze można sie tłumaczyć, że to w interesie dziecka było. :-)
Dorsto19-01-2005 14:57:11   [#09]
Gaba, powiem Ci , jak jest u nas. Jeśli dzieciak jest  chętny do ćwiczenia, a zwolnienie jest wynikiem wypadku/choroby itd. oceniamy go, nawet jeśli cwiczył tylko 3 razy w semestrze. Jeśli jest to typowy lawirant (rzadko, ale zdarza się - zwolnienie wstecz, zwolnienia na tydzień-dwa, raz ćwiczy, znów zwolnienie itd.) rozmawiamy z rodzicami, zaraz po tym, jak dostarczy zwolnienie. Najczęściej argumentacja n-la pomaga i dziecko, mimo czasami niższej, niż mogłoby mieć, oceny na półrocze -ćwiczy w drugim semestrze, by dostać lepszą ocenę na koniec roku. Raz na kilka lat, w przypadku wybitnie ambitnych rodziców ;-), jesteśmy zmuszeni do rozmowy w obecności dyrektora (właśnie w przypadku takich zwolnień tygodniowych od rodzica), który posiłkując się paragrafami tłumaczy rodzicowi, dlaczego dziecko powinno ćwiczyć lub w przypadku zwolnienia - uczestniczyć w lekcji. Ale ja pracuję w szkole podstawowej.
janzg19-01-2005 15:40:42   [#10]

"..Dyrektor szkoły zwalnia ucznia z zajęć z wychowania fizycznego, informatyki lub technologii informacyjnej .."

O tym, że ten przepis jest chory na tym forum było wielokrotnie

mało tego, ta choroba się rozszerzyła na TI i Inform

--------------------

w przypadku wychowania fizycznego - moim zdaniem - jedynym lekarstwem jest wprowadzenie zasad oceniania z wf podobnych jak za zachowanie i to wszystkich uczniów

wówczas wielu uczniów - tych niepełnosprawnych i "chorych", można byłoby zaangażować - "zagospodarować" w zajęcia, na których ocenianoby zaangażowanie, włożony wysiłek, stosowanie się do higienicznych i "zdrowych" zasad życia, "kodowania" potrzeby ruszania się

z wychowania fizycznego wyeliminowałoby to wyczyn sportowy, który mógłby być poza zajęciami lekcyjnymi czy też poza szkołą np. w klubach

Gaba19-01-2005 16:34:27   [#11]

... mnie akurat chodziłó o dobre przeczytanie tego złego przepisu i rady praktyczne. Asiu, zaglądnęłam w dziennik - ma dzicina dwie 4 - więc mam nadzieje, że jest podstawa do wystawienia dzieciakowi czwóry, na okres zwolnienia zwalniam i tyle.

- dzieciak jest dziwny, ale mu sie nie dziwię, mamę ma trochę...

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]