Forum OSKKO - wątek
Konto zapomniane | 18-01-2005 21:24:54 [#01] |
---|
Kochani dyrektorzy.Rozwiązujecie tutaj tyle spraw, może i mnie będziecie mogli pomóc. Od września 2003 do 31 sierpnia 2004 przebywałam na urlopie zdrowotnym. Obecnie do końca sierpnia 2005 ze względu na sytuację rodzinną jestem na urlopie bezpłatnym. Aby pójść na wcześniejszą emeryturę muszę po urlopie przepracować jeszcze 7 miesięcy. I tu moje pytanie - czy muszę wrócić przed tablicę? Czy też może mogłabym pójść od września na urlop zdrowotny ( mam solidne podstawy). Proszę o pomoc ponieważ w związkach powiedziano mi że mogę iść na urlop, a mój dyrektor twierdzi, że niestety nie. Popytaliśmy jeszcze w kuratorium i właściwie zdania są podzielone. Może więc jakaś podpowiedź? |
Konto zapomniane | 18-01-2005 22:45:35 [#02] |
---|
witaj w klubie osób, które borykają się z rożnymi interpretacjami tego samego przepisu. Jestem dyrektorem z małym stażem, ale już się spotkałam z podobnym problemem tzn. wieloma różnymi opiniami prawnymi na ten sam temat. Jeśli nic ostatnio nie uległo zmianie w naszym prawie oświatowym to zgodnie z art.73 pkt 8 KN nauczyciel ma prawo do kolejnego urlopu dla poratowania zdrowia nie wcześniej niż po upływie roku od dnia zakończenia poprzedniego urlopu. W Twoim przypadku rok przerwy jest, solidne podstawy są, a więc ja bym Ci ten urlop dała. Warto jednak zasięgnąć porady radcy prawnego organu prowadzęcego. Powodzenia i mam nadzieję, że się uda. |
rzewa | 19-01-2005 07:27:12 [#03] |
---|
no... nie bardzo... Obecnie, niestety, nauczyciel może chorować i/lub urlopować się (z wyjątkiem urlopu wypoczynkowego i wychowawczego) max 2 lata (ciurkiem). Jeśłi ta przerwa będzie choc o jeden dzień dluższa - następije rozwiązanie stosunku pracy - podstawa art 23 KN, a art 27 w powiązaniu z art 23. Ten okres ma i tak w niedługim czasie (niecały miesiąc) ulec skróceniu do 1 roku. A co do emerytury, to zależy z jakiego tytułu chcesz na nia iść. Jeśli z art 88 KN, to musisz sprawdzić czy masz juz wymagany 20 letni okres pracy "przy tablicy". Jeśli masz i do szkoły wracać nie chcesz, a brakuje ci jeszcze 7 m-cy ogólnego stazu, to wystarczy, że teraz (w trakcie urlopu bezpłatniego - najpóżniej od 1 lutego br) zatrudnisz sie gdziekolwiek. Wtedy spokojnie będziesz mogła na emeryturę odejść 1 września. Natomiast jeśli ci brakuje tych 7 m-cy "w szczególnym charakterze" (przy tablicy), to, niestety, musisz na te 7 m-cy do szkoły wrócić (chyba, że uda ci się "zaczepić" gdzieś gdzie to sie tak samo liczy - np. w zz-tach) |
Konto zapomniane | 19-01-2005 13:42:00 [#04] |
---|
dziękuję za podpowiedzi. Tutaj też, jak widać zdania są podzielone. Takie niestety mamy przepisy. Mam nadzieję, że w niedługim czasie uda mi się ostatecznie wyjaśnić mój problem. Jeszcze raz dziękuję za szybką i rzeczową reakcję. |
rzewa | 20-01-2005 05:35:19 [#05] |
---|
michalino Okres urlopu dla poratowania zdrowia nie liczy się jako praca w szczególnym charakterze (przy tablicy) . |
herbatka | 20-01-2005 18:47:18 [#07] |
---|
Sprawdź jeszcze czy Twój pracodawca w okresie urlopu dla poratowania zdrowia dokonał korekty zgłoszenia do ZUS i poinformował, że nie świadczysz pracy - ZUS może ten rok odliczyć ze stażu pracy - podobno są takie wewnetrzne instrukcje bo podczas urlopu zdrowotnego należy wstrzymać się od pracy. |
Konto zapomniane | 20-01-2005 22:57:37 [#08] |
---|
no o tym przyznaję nie pomyślałam - dzięki | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|