Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Zakładam Klub Fanów OKE - zadufaństwa ciąg dalszy |
|
Małgoś | 14-01-2005 22:57:41 [#01] |
---|
Test dla gimnazjalistów z błędem?
Małgorzata Lampa, ola 12-01-2005 Dorośli nie są zgodni, jaka jest prawidłowa odpowiedź na pytanie 22 w teście dla gimnazjalistów. Skąd ma to wiedzieć dziecko?
1-->W zeszłym tygodniu gimnazjaliści z trzech województw (wielkopolskie, lubuskie i zachodnio-pomorskie) pisali próbny test na koniec nauki. Zestaw zadań wraz z prawidłowymi odpowiedziami opublikowaliśmy w "Gazecie" 6 stycznia.
Następnego dnia do redakcji zadzwonili rodzice. - Na pytanie 22 o pierwszej pomocy przedmedycznej nie ma dobrej odpowiedzi - przekonywali.
Za mało informacji
Zadanie zaczyna się tak: "Wojtek był w domu tylko z młodszym bratem. Nagle, w czasie zabawy, brat spadł ze schodów i stracił przytomność. Przerażony Wojtek nie wiedział, co najpierw zrobić". A co zrobiłby profesjonalista w tej dziedzinie? - Potrzebuję więcej informacji, aby prawidłowo udzielić pomocy - mówi Witold Draber, dyrektor Rejonowej Stacji Pogotowia w Poznaniu, lekarz, który od lat jeździ w karetce. - To, że dziecko jest nieprzytomne, nie oznacza, że nie oddycha. A taka informacja zmienia sposób udzielania pomocy. Jeśli oddycha, to nie robi mu się sztucznego oddychania, tylko unieruchamia i dzwoni po karetkę. Natomiast gdy nie oddycha, muszę wykonać sztuczne oddychanie - tłumaczy.
W dalszej części zadania czytamy: "Ustal, w jakiej kolejności powinno się wykonać podane czynności:
1. wezwać pogotowie ratunkowe, 2. odchylić głowę ku tyłowi, 3. zastosować sztuczne oddychanie, 4. powiadomić rodziców, 5. sprawdzić, czy brat nie ma nic w ustach; a w przypadku, gdyby coś miał w ustach - usunąć".
- Moim zdaniem prawidłowa kolejność to: 5-1-2-3-4 - mówi Draber.
Takiej kolejności nie ma jednak w teście. Według komisji prawidłowa jest kolejność 5-2-3-1-4.
Uczeń będzie wiedział
A co na to Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Poznaniu, która układała test? W siedzibie komisji spotkałam się z trzema osobami: dyrektor komisji, kierownik wydziału oraz panią biolog. Razem odpowiadały na pytania.
Małgorzata Lampa: Czy osobie, która oddycha, robi się sztuczne oddychanie?
Zofia Hryhorowicz, dyrektorka OKE: - Proszę przedstawić zarzuty do tego zadania.
Pytanie 22 jest nieprecyzyjne i w teście nie ma na nie dobrej odpowiedzi.
Krystyna Grykiel, kierownik wydziału: - Zadanie jest dobrze przygotowane zarówno merytorycznie, jak i pod względem reguł konstrukcyjnych.
W zadaniu nie ma informacji czy brat Wojtka oddycha czy nie. Wystarczyło przecież po słowach "jest nieprzytomny" dodać "nie oddycha". To tylko dwa słowa.
K. G: - To nie było konieczne. Gimnazjalista przeczyta wymienione czynności i będzie wiedział, jak powinien odpowiedzieć
Domyśli się, że brat Wojtka nie oddycha?
Z. H: - Nie domyśli się. Będzie to wiedział, czytając odpowiedzi.
Skąd?
K. G: - Tego uczy się na zajęciach. Zresztą, jeżeli w odpowiedzi jest sztuczne oddychanie, to wiadomo, że robi się je tylko osobie, która nie oddycha.
A kolejność udzielanej pomocy?
K. G: - Prawidłowa to 5-2-3-1-4.
Dyrektor pogotowia podał inną kolejność.
Z. H: - Jeśli pani powołuje się na eksperta, to proszę zauważyć, że OKE też korzysta z rad ekspertów.
Anna Prange, biolog: - To pytanie nie stwarzało problemów dzieciom. Nawet w słabych klasach rozwiązywalność tego zadania była na poziomie 70 proc., a to bardzo dużo.
Dopiero w liceum
Część nauczycieli jest zdziwiona, że pytanie znalazło się w teście. - W gronie nauczycieli omawialiśmy to zadanie. Byliśmy trochę zaskoczeni, bo pierwsza pomoc jest omawiana dopiero w liceum na lekcjach PO. A w gimnazjum wspomina się tylko o niej przy okazji omawiania układu oddechowego. Dzieci uczy się, że gdy się coś stanie, mają natychmiast zawiadomić dorosłego, np. pogotowie - mówi nauczycielka biologii w jednym z poznańskich gimnazjów.
A teraz cudnie prosta odpowiedć OKE ;-)
Co na to Okręgowa Komisja Egzaminacyjna?
0-->Pracownicy Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Poznaniu, która układała test:
Krystyna Grykiel, kierownik wydziału: - Zadanie jest dobrze przygotowane zarówno merytorycznie, jak i pod względem reguł konstrukcyjnych.
Anna Prange, biolog: - To pytanie nie stwarzało problemów dzieciom. Nawet w słabych klasach rozwiązywalność tego zadania była na poziomie 70 proc., a to bardzo dużo.
I czas na puentę (będzie brzydko, ale dosadnie):
JEDZMY GÓWNO!
MILIONY MUCH NIE MOGĄ SIĘ MYLIĆ! |
zgredek | 14-01-2005 23:58:58 [#02] |
---|
pozwolę sobie na małe wspomnienie: na egzaminie dojrzałości z matematyki było zadanie z geometrii dotyczące trapezu najprawdopodobniej w wyniku błedu maszynistki źle podano dane w efekcie - taki trapez nie istniał po fali skarg usłyszeliśmy wyjaśnienie pani kurator, że zadanie, które nie ma rozwiązania, też ma rozwiazanie |
Maelka | 15-01-2005 00:01:46 [#03] |
---|
Małgoś :-))))))))))))))))) Moje rozbawienie dotyczy komentarza, a nie meritum. Sytuacja, o której piszesz jest bowiem niezwykle przygnębiajace. Czy pojęcie "odwaga cywilna" jest już tylko nieczytelnym archaizmem? :-( |
gause7 | 15-01-2005 00:21:14 [#04] |
---|
Oj smrodzik i to nie wanilkowy z tą naszą przemądrzałą wszechniewiedzącą OKE |
Gaba | 15-01-2005 05:51:43 [#05] |
---|
ja się przyłączam z ćw. o futrze, pytanie: Królowa miała futro ze śniegu... z czego miała futro// jakie miała futro - no, nie śniegowe, nie tak szybko... futro jest zawsze ze skóry... wg nauczycielki matematyki z OKE. Przyłączam się do klubu także dlatego, że naszym z kolei gimnazjalsitom nie jestesmy w stanie poprawić prac, bo... nie ma klucza... klucz dopiero powstaje... - nie wolno nam robic klucza własnego. Klucz powstaje w opraciu o prace już napisane... (terefere kuku! nie zrobiono klucza, bo nie zdążyli zajęci aferami maturalnymi). Afery z maturą pozmieniały terminarz przygotowań do egzminu gimnazjalnego... - świadczy to o jakości prowadzonych prac. przyłączam sie także dlatego, że robienie próby w styczniu... jest spóźnione o conajmniej miesiąc... by byc suktecznym - potrzebujemy te wyniki na grudzień... wtedy pogaduchy z rodzicami, prezentacja wyników i nagle wzrost frekwencji niektórych, obecność słabeuszków na kółkach pomocwych i innych... |
hania | 15-01-2005 10:23:27 [#06] |
---|
o to to przyłączam się do Gaby.... |
AnJa | 15-01-2005 10:39:33 [#07] |
---|
A ja pozostaję nieustannie fanem OKe bez zadnych podtekstów.
Gra się tak jak sędzia i partner w grze pozwalają.
Sędzia czyli kolejni ministrowie i CKE pozwalali na wszystko (czytaj: nie interesowali się)- głównie z powodu braku jakiejkolwiek wyobraźni i wiedzy oraz wiary w kompetencje urzedników OKE ( urzedników, bo nauczycieli to tam juz dawno nie ma).
Partner - czyli szkoły z pokorą przyjmowały pohukiwania prezentujących kolejne raporty urzędników z OKE. |
Arwena | 15-01-2005 10:51:41 [#08] |
---|
warszawska OKE Próbna matura z fizyki. W kluczu - ewidentnie błędna odpowiedź w pytaniu zamkniętym (to tylko jeden z błędów). Koleżanka fizyczka pisze do OKE maila z pytaniem, jak ma sprawdzać. Po dwóch dniach odpowiedź - sprawdzać według klucza. :-) |
margocha | 15-01-2005 11:14:36 [#09] |
---|
Pomijam drobny fakt, że mając delikwenta, który spadł ze schodów ( a propos słynnego zadania 22) niczego mu się nie odchyla, a już tym bardziej głowy ku tyłowi, bo zakłada się skądinąd słusznie, że delikwent ma uszkodzony kręgosłup. Oto doskonały przykład pod tytułem - jak zabić kolegę. |
Tara | 15-01-2005 13:35:55 [#10] |
---|
W Opolu tez na egzaminie próbnym maturalnym z historii w kluczu były błedy.Wypowiadała sie na ten temat nauczycielka historii z 2LO w Opolu |
Zola | 15-01-2005 15:48:53 [#11] |
---|
w zackodniopomorskim błąd jest w kluczu wosu |
Majka | 15-01-2005 18:29:50 [#12] |
---|
Powinnam to napisać drukowanymi: CKE jeszcze (!) nie ustaliło , jak oceniac prace uczniów dysortograficznych!
Jestesmy wszyscy po próbnych maturach, każdy oceniał prace oznaczone "D" inaczej....
Na kilka miesięcy przed maturą, przy trwających szkoleniach egzaminatorów (podstawowych i dodatkowych) - nikt nie wie, jak oceniać :(
(Własnie wróciłam po 8 godzinach szkolenia - prowadzące przepraszały za CKE.) |
Dżoana | 15-01-2005 19:04:24 [#13] |
---|
SKANDAL to chyba jakaś paranoja!!! |
Małgoś | 15-01-2005 19:50:04 [#14] |
---|
moim zdaniem to nie paranoja - ale oznaki łamania praw człowieka do ... no właśnie jak to COŚ nazwać - tzn. fakt, że wskutek niekompetencji urzędników rośnie ryzyko uniemożliwienia młodym ludziom rzetelnej oceny ich umiejętności i co za tym idzie zablokowania im dróg dalszej edukacji w wybranych szkołach |
krasnoludek zadyszek | 15-01-2005 21:16:31 [#15] |
---|
przyłączam się Z pełnym przekonaniem wstepuję do klubu fanów. Próbne matury z polskiego w mazowieckim postarzyły mnie chyba o kilka lat... Durnota, niekompetencja, zadufanie - bylło mi okropnie przykro, kiedy nie mogłam dać punktów za madrą pracę, bo "nie było w kluczu". Wysłałam trzy strrony uwag, po kolei wypunktownaych, do OKE i czekam na odpowiedź. Rozmawiałam też z prof. Chrząstowską z "Polonistyki" - srodowisko metodyków jest równie oburzone. Ale po OKE to spływa jak woda po kaczce... |
Doris | 15-01-2005 22:45:28 [#16] |
---|
Z tego co ja się orientuję, jeżeli praca odbiega od klucza, to należy to zgłosić przewodniczącemu i układa się nowy klucz: to w obronie OKE. Ja widzę inny problem, brak pieniędzy, który uniemożliwił sprawdzenie każdej pracy maturalnej przez dwie osoby! Człowiek jest tylko człowiekiem, a przyznane punkty decydują o dalszej drodze życiowej. Moim zdaniem jedną pracę powinny sprawdzać 2 osoby, jeżeli przyznanoby różną liczbę punktów, to ci egzaminatorzy powinni wspólnie dojść do porozumienia. |
krasnoludek zadyszek | 16-01-2005 22:41:40 [#17] |
---|
do Doris >>Z tego co ja się orientuję, jeżeli praca odbiega od klucza, to należy to zgłosić przewodniczącemu i układa się >.nowy klucz
Zainteresowałaś mnie; jakiemu przewodniczącemu, przewodniczącemu czego? Czy mogę cokolwiek zrobić, jeśli klucz jest w wielu miejscach durny, przecież zobaczę go dopiero po egzaminie maturzystów?Na razie warszawski OKE powiedział (po próbnych, a więc na początku grudnia), że nic nie będzie zmieniał w sposobie ułożenia kluczy do prawdziwych matur, bo już je przygotowano - mimo monitów niemal zewsząd. |
Doris | 17-01-2005 18:47:00 [#18] |
---|
Do krasnoludka To dotyczy matematyki. Jeżeli uczeń rozwiązał inną metodą niż w kluczach ( liczba mnoga), to zgłasza się to przewodniczącemu, będzie układany nowy klucz i internetowo rozsyłany do wszystkich oczek sprawdzająxcych. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|