Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
studniówka a odpracowywanie |
|
krasnoludek zadyszek | 13-01-2005 14:23:37 [#01] |
---|
Po pierwsze, witam. Nie jestem dyrektorem, tylko szarym nauczycielem, ale Wasze (nasze?:)) forum czytam juz dłuższy czas z zainteresowaniem i parę razy mi pomogło. Ale teraz mam pytanie, które, jak mi się wydaje, jeszcze nie padło. Postawiłam już je na innym nauczycielskim forum, ale odpowiedzi brakuje, ponieważ sprawa jest dość skomplikowana - mam nadzieję, że może Wam coś przyjdzie do głowy. Otóż jest taka sytuacja: mamy studniówkę w niedzielę (długo by pisać, dlaczego.... mamy z rady szkoły coś pokręciły, a potem nie było wolnych miejsc w soboty) i ustalono, że poniedziałek po niej będzie wolny, o ile go odpracujemy w sobotę. I właśnie: czy jest jakiś przepis, skłaniający dyrekcję do zwolnienia z tegoż odpracowywania wychowawców klas maturalnych? Oni będą przecież na studniówce stuprocentowo "w pracy", bo muszą przyjść obowiązkowo, siedzieć do rana i pilnować. Sprawa jest dość pilan, bo część ludzi się burzy, ale nie wiemy, czy da się to jakoś ugryźć.
Pozdrowienia. |
beera | 13-01-2005 14:42:07 [#02] |
---|
przepraszam - niemerytorycznie nick masz niezły :-)))) matko :-))))))))))))))))))))))))) |
krasnoludek zadyszek | 13-01-2005 14:46:24 [#03] |
---|
dzięki:) za docenienie nicka, staram się. I ukrywam przed uczniami, hyhy:) |
janzg | 13-01-2005 16:11:19 [#04] |
---|
"......Oni będą przecież na studniówce stuprocentowo "w pracy", bo muszą przyjść obowiązkowo, siedzieć do rana i pilnować......." Jeżeli Ci wychowawcy razem z młodzieżą są organizatorami tej studniówki na terenie szkoły, to z tymi procentami się zgodzę Jeżeli płatnikami za imprezę w "knajpie" są rodzice, to organizatorami studniówki są pracownicy "knajpy" i za wszystko co dzieje się na jej terenie odpowiada gospodarz analogicznie do tego jak za wszystko co się dzieje na terenie administowanym przez dyrektora szkoły odpowiada dyrektor. --------------------- wychowawcy, jeśli "siedzą do rana i pilnują" bo chcą i lubią to jest ich sprawa. Gdy byłem wychowawcą klas (kilka razy), też miałem baczenie na wszystko, bo tak mi nakazywała wewnętrzna potrzeba, gdyż na studniówki byłem zapraszany jako gość |
dorota s p | 13-01-2005 16:14:52 [#05] |
---|
W jednej ze szkól w naszym miescie za zgoda OP - odpracowano (studniówki u nas sa tylko w niedziele, ze względu na lokal organizujacy) |
krasnoludek zadyszek | 13-01-2005 16:26:13 [#06] |
---|
>Jeżeli płatnikami za imprezę w "knajpie" są rodzice, to organizatorami studniówki są pracownicy "knajpy" i za >wszystko co dzieje się na jej terenie odpowiada gospodarz analogicznie do tego jak za wszystko co się dzieje >na terenie administowanym przez dyrektora szkoły odpowiada dyrektor.
Nie tak łatwo. "Knajpa" jest wynajetym lokalem i oferuje nam salę, catering i muzykę. Natomist zachowania uczniów maja obowiązkowo (wg dyrekcji) pilnować wychowawcy w godzinach 19-6 rano. |
org | 13-01-2005 16:38:30 [#07] |
---|
Dyrektor winien zapłacić wówczaS ZA PRACĘ W GODZINACH NOCNYCH. Aby mieć wolny poniedziałek, lub odpracować go w sobotę potrzebna zgoda kuratora. Patrz rozp. w spr. organizacji roku szkolnego. Wg. mnie wychowawcy maruralnych klas w poniedziałek do pracy!!! |
janzg | 13-01-2005 16:41:07 [#08] |
---|
do wyrażania zgody OP nic nie ma, bo: Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 18 kwietnia 2002 r. w sprawie organizacji roku szkolnego.
Na podstawie art. 22 ust. 2 pkt 7 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 1996 r. Nr 67, poz. 329 i Nr 106, poz. 496, z 1997 r. Nr 28, poz. 153 i Nr 141, poz. 943, z 1998 r. Nr 117, poz. 759 i Nr 162, poz. 1126, z 2000 r. Nr 12, poz. 136, Nr 19, poz. 239, Nr 48, poz. 550, Nr 104, poz. 1104, Nr 120, poz. 1268 i Nr 122, poz. 1320 oraz z 2001 r. Nr 111, poz. 1194 i Nr 144, poz. 1615 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 362) zarządza się, co następuje: § 6. 1. W szczególnie uzasadnionych przypadkach kurator oświaty, na wniosek dyrektora szkoły, może wyrazić zgodę na udzielenie dnia wolnego od zajęć dydaktyczno-wychowawczych, pod warunkiem zrealizowania zajęć przypadających na ten dzień w wybraną sobotę. |
janzg | 13-01-2005 16:50:43 [#09] |
---|
to dyrektor szkoły wynajmuje????, tak jak lokal na przeprowadzenie egzaminu maturalnego ".....Nie tak łatwo. "Knajpa" jest wynajetym lokalem i oferuje nam salę, catering i muzykę......" to przepraszam, ale tego dyrektora podziwiam, że wziąl się za organizację takiej imprezy |
amrek | 13-01-2005 17:21:46 [#10] |
---|
ależ urzekający nick :-) pozdrawiam, krasnoludku zadyszku, hah, puchatego wieczoru Agnieszka |
AnJa | 13-01-2005 17:24:06 [#11] |
---|
Mam wrażenie, że dopiero zupełnie niedawno (chociaż w moim pierwszym roku pracy w tej szkole) udało mi sie zamanifestować rodzicom (bo przekonać to jeszcze chyba nie), że to Oni są organizatorem studniówki a nauczyciele i ja jestesmy goścmi.
Jasne, że gośćmi szczególnego rodzaju- bo jakiś obowiązek mamy(janzg o tym wyżej napisał) - ale zupełnie inny on niz organizacja.
Jeśli impreza jest w szkole - sytuacja wychowawców nie zmienia się - zmienia się moja (znowu janzg). Ale znów - administrator lokalu to nie organizator. Chociaż to juz mocno porąbane, bo oczywiście żadnej umowy z komitetem nie zawieram.
No i jak to zacząłem w życie wprowadzać, to się dopiero zaczęło: wcale reprezentatywna grupa rodziców i uczniów uznała, że dyrktor ich olewa, bo się nawet studniówką nie interesuje.
W tym roku parę głosów podobnych też słyszałem - ale już o wiele mniej, a komitet moje zachowanie przyjął bez zdziwienia.
.......
o do odpracowywania - śliska sprawa, bo raczej dyrektor o tę zgode nie wystąpił.
czyli w poniedziałek szkoła powinna pracować. |
Dżoana | 13-01-2005 18:49:32 [#12] |
---|
Po pierwsze żaden nauczyciel nie ma obowiązku być na studniówce, bo jest tam tylko gościem. Po drugie dyrektor nie ma tu nic do gadania. To nauczyciel decyduje, czy chce być na studniówce, czy nie. Z drugiej strony patrząc ten dyrektor wymusza na uczniach i ich rodzicach zaproszenie na studniówkę, za którą oni muszą zapłacić (skoro nauczyciele mają być tam obowiązkowo). Inną rzeczą jest to, że wychowawcy nie tyle z obowiązku, co z czystej przyzwoitości powinni być na tej imprezie, ale mają prawo wyjść kiedy mają na to ochotę. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|