Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
prawie nienormalni |
justyn | 12-01-2005 12:39:14 [#01] |
---|
Dorzucam kolejny, chyba ciekawy temat. Jak w "normalnej" szkole mają funkcjonować dzieci lub młodzież o których wszyscy wiedzą, że są chore psychicznie, tylko nie ma na to żadnych papierów. Kontakt z rodzicami zerowy, no i nie wiem...policja, sąd rodzinny czy czekać aż coś się stanie. |
Janusz Pawłowski | 12-01-2005 12:53:14 [#02] |
---|
Daleki jestem od poprawności politycznej. Ale ... termin "chory psychicznie" jest tak bardzo rozległy, że nie sposób się do niego ustosunkować. Róznie dobrze można by pytać o dostosowanie pomieszczenia dla inwalidy nie podając rodzaju inwalidztwa. Równie dobrze można by w zasadzie powiedzieć "chory". |
beera | 12-01-2005 13:02:06 [#03] |
---|
Jak w "normalnej" szkole mają funkcjonować dzieci lub młodzież o których wszyscy wiedzą, że są chore psychicznie z plotek??? |
Karolina | 12-01-2005 17:14:22 [#04] |
---|
justyn - okreslenie "prawie nienormalni" nie pasuje mi do pedagoga...:-(( wrrrr i pytam podobnie jak Asia, skąd wiesz kto chory i na co??? |
Arwena | 12-01-2005 17:23:42 [#05] |
---|
Chorobę psychiczną chyba stwierdza lekarz psychiatra, a nie "wszyscy". A co na to poradnia pp? Dzieci były skierowane na badania? |
Gaba | 12-01-2005 19:08:04 [#06] |
---|
a ja mam rozdwojenie jaźni, bo są tu dwa wątki jakies takie niespójne... |
Marek Pleśniar | 12-01-2005 19:13:26 [#07] |
---|
niee gaba. Jest jeden. To to rozdwojenie;-)) |
Gaba | 12-01-2005 20:00:17 [#08] |
---|
jeden? ooo to cos nowego... a mnie jest dwie, albo trzy a może więcej... wtedy przydałby sie chyba egzorcysta! |
Mada45 | 12-01-2005 20:19:56 [#09] |
---|
gaba ja widzę trzy wątki z tym, że tylko dwa związane ze szkołą. no ale ja dzisiaj nie jestem normalna :-I |
Mada45 | 12-01-2005 20:42:58 [#10] |
---|
i to trzy w jednym ;-) |
justyn | 12-01-2005 22:21:04 [#11] |
---|
re Oczywiście, że była to pewnego rodzaju prowokacja z mojej strony. Chodziło mi o dzieci, które nigdy nie były u lekarza psychiatry bo rodzice nie chcieli zawracać sobie głowy lub sami uczniowie sobie tego nie zyczyli a rodzice nie mieli wpływu na ich decyzję. Mam taką sytuację w klasie przysposabiającej do pracy/gimnazjum/Uczą się w niej uczniowie od 15 do 19 lat z niesamowitymi problemami rodzinnymi, emocjonalnymi, również z orzeczeniami o potrzebie leczenia farmakologicznego. Czasami ich agresywne zachowania powodują potrzebę interwencji policji?kajdanki itd/Prawie wszyscy mają orzeczonych kuratorów. I co? I nic nie można zrobić chaciaż nauczyciele boją się tam pracować. Oczywiście można część z nich skreślić z listy uczniów, ale czy to jest wyjście? |
ola 13 | 13-01-2005 09:24:01 [#12] |
---|
No i tutaj bym polemizowała z Arweną i Asią. Zgadzam się z Wami, że nie nam stawiać diagnozę ale też nie ujmujmy sobie możliwości rozpoznania. Przecież są takie zachowania, które wskazują, że ... i tu poprawność polityczna nakazuje pisać nietypowe, z dzieckiem coś się dzieje i nie jest to normalne. Jeżeli ma odlot i wykleja cmentarz (autentyk) albo z plastliny wylepia szubienicę z wisielcem (autentyk) albo pisze, że jest Bogiem (autentyk) i takie inne "drobne" symptomy to przecież widać, że coś 'psychicznego' się z nim dzieje. Inną sprawą jest leczenie, bo ustawa o ochronie zdrowia psychicznego ... zabrania przymusu i takie tam (przerabiałam) jednym słowem mamy związane ręce i nawet sąd ma problemy z wyegzekwowaniem od matki pójścia do lekarza psychiatry z synem. I to by było na tyle w związku z rodwojeniem wątku. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|