Forum OSKKO - wątek

TEMAT: 13 a opieka nad dzieckiem
strony: [ 1 ]
Nela 112-01-2005 12:22:08   [#01]
W dyskusji na temat 13 na forum była adnotacja ,że opieka nad dzieckiem nie będzie wliczana do 13 .Jesli zanjdziecie podstawę prawną to mi ją podajcie bo ja nie mogę znależć . A co zrobić z takimi nieobecnościami typu oddelegowanie do pracy związkowej, do pracy samorządowej ?????.....czy też nie będą wliczane do 13?????
Janusz z W12-01-2005 16:04:13   [#02]

Janusz z W

Wykładnia Ustawy o dodatkowym wynagrodzeniu rocznym ... mówi o o tym, że podstawą naliczenia "13" jest wynagrodzenie za pracę czyli wypłacone za te okresy kiedy świadczyło się pracę na rzecz pracodawcy:

Art. 4. 1. Wynagrodzenie roczne ustala się w wysokości 8,5% sumy wynagrodzenia za pracę otrzymanego przez pracownika w ciągu roku kalendarzowego, za który przysługuje to wynagrodzenie, uwzględniając wynagrodzenie i inne świadczenia ze stosunku pracy przyjmowane do obliczenia ekwiwalentu pieniężnego za urlop wypoczynkowy, a także wynagrodzenie za urlop wypoczynkowy oraz wynagrodzenie za czas pozostawania bez pracy przysługujące pracownikowi, który podjął pracę w wyniku przywrócenia do pracy. [USTAWA z dnia 12 grudnia 1997 r. o dodatkowym wynagrodzeniu rocznym dla pracowników jednostek sfery budżetowej]

Teksty jednolite aktów prawnych można odczytać (i pobrać)na stronie  sejmowej: www.sejm.gov.pl/prawo/prawo.html

koperek13-01-2005 18:42:11   [#03]

Cytuję za VULCANEM "Doradca" nr 36 luty 2004 co następuje:

...Wyłączeniu z podstawy obliczenia "trzynastki" podlegają wynagrodzenia:

- za dwa dni w ciągu roku kalendarzowego sprawowania opieki nad dzieckim do lat 14,

- za dwa dni usprawiedliwionej nieobecności w pracy z powodu ślubu pracownika, urodzenia się pracownikowi dziecka, zgonu i pogrzebu małżonka pracownika lub jego dziecka, ojca, matki itd.,

- za jeden dzień usprawiedliwionej nieobecności z powodu ślubu dziecka pracownika, zgonu i pogrzebu siostry, brata teściowej, teścia itd., za czas zwolnienia od pracy w celu wzięcia udziału w sprawie sądowej,

Nie wspomnę o zwolnieniach lekarskich nawet tych na zagrożoną ciążę.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]