Forum OSKKO - wątek

TEMAT: religia po raz n-ty
strony: [ 1 ]
Mariola11-01-2005 20:13:32   [#01]
Proszę, rozjaśnijcie mi coś, bo ja chyba nie qumam ;-(

Dziewczyna w klasie pierwszej (pogimnazjalnej) chodziła na religię.
Teraz w drugiej, od około połowy pazdziernika przestała przychodzić na religię.
Na RP przeczytano, że  jest nieklasyfikowana z tego przedmioty (przecież nieobowiązkowego).
I jaki było moje ogromne zdziwienie kiedy okazało się, że dziewczyna powinna złoźyć podanie o egzamin klasyfikacyjny (?!?)

Mylę się czy mam rację twierdząc, że ona nie powinna zdawać żadnych egzaminów klasyfikacyjnych?
Przecież religia jest przedmiotem nieobowiązkowym.
beera11-01-2005 20:33:57   [#02]

przestaje chodzić i tyle

jesli nie chce uczęszczać na religię, to jakim prawem chcecie ją z tego przedmiotu oceniać?

Hm... ale sorki- a decyzja rodziców byla, ze nie wyrażają zgody na uczęszczanie dziecka na religię?

Mała niepełnoletnia jest, to sama nie może " nie chcieć"

Jeśli była, to jak wyżej, jesli nie- szkoła ma rację

.....

a ten.. szykuj się do chrztu;-))

Barbara Goraj12-01-2005 08:35:36   [#03]

cd

to jeśli jest oświadczenie rodziców że nie wyrażają zgody to jest zwolniona i wtedy nieklasyfikujemy - a jakiś przepis jest :)
RomanG12-01-2005 08:40:21   [#04]

jakiś przepis jest

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14486&w=8330926&a=8342913

Tomasz Osiński12-01-2005 09:34:23   [#05]

Religia jest przedmiotem nadobowiązkowym w sensie możliwości wyboru przez rodzica (pełnoletniego ucznia)- uczęszczam lub nie uczęszczam. Jednak jest przedmiotem wchodzącym w szkolny plan nauczania i w tym znaczeniu staje sie przedmiotem "obowiązkowym" do oceniania zgodnie ze wszystkimi wymogami WSO, zatem równiez możliwością egzaminów klasyfikacyjnych oraz wpisywaniem oceny na świadectwie. Podobnie jest przecież z dodatkowym, nadobowiązkowym językiem obcym np. w gimnazjum. Jesli jest ujęty w szkolnym planie nauczania (lepiej - w statucie )to... itd.

Ponieważ jednak o ocenianiu religii mówią i inne przepisy, więc katecheci w swoich kryteriach oceniania mogą zaproponować inne rozwiązania. Myślę tu np. o sytuacji, gdy uczeń  otrzymuje ocenę końcową "niedostateczny". Jak ma powtarzać rok nauki z religii, jeśli w ogóle otrzymał promocję...? U mnie - całe szczęście - są super rozsądni księża i jeśli nawet są problemy (a gdzie ich nie ma? ), dajemy sobie radę wspólnymi siłami...

beera12-01-2005 09:53:30   [#06]

przepisów radze szukać

w wiarygodniejszych źródłach- bardzo polecam IPWO.

Basiu- uczennica, o której piszesz nie jest " zwolniona z religii" . Ona na religie po prostu nie uczęszcza.

I trudno uznać, że ją nieklasyfikujecie- ten przedmiot nie istnieje dla niej.

RomanG12-01-2005 09:55:31   [#07]

Jak to nie uczęszcza? Rodzice ją zapisali i - jak zrozumiałem - decyzji nie zmienili.

Więc czemu nie uczęszcza?

beera12-01-2005 10:15:47   [#08]

tak napisała basia:

to jeśli jest oświadczenie rodziców że nie wyrażają zgody
janzg12-01-2005 10:28:21   [#09]

RomanieG     :)))))

przeczytaj z uwagą wyjaśnienia podane przez Romana Gawrona, tu:

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14486&w=8330926&a=8342913

zwracam uwagę na te cytaty z wyjaśnienia podanego w linku:

"......Rozporządzenie bardzo wyraźnie jednak akcentuje wolę rodziców, jeśli chodzi o uczęszczanie dziecka na lekcje religii/etyki, mówi także wyrażnie, że ich życzenie może zostać zmienione, nie nakładając tu dodatkowych ograniczeń czasowych, rozumieć należy więc, że może zostać zmienione w każdym momencie......"

W połowie klasy II ponadgimnazjalnej, uczeń praktycznie jest pełnoletni a jeśli formalnie brakuje parę dni czy miesięcy, to rodzica zdanie w tej kwestii nie jest inne niż takiego dziecka

ponadto:

"....§ 1. 2. Życzenie, o którym mowa w ust. 1, jest wyrażane w najprostszej formie oświadczenia, ..."

ta najprostsza forma oświadczenia jak wynika z rozporządzenia nie musi być na piśmie

----------------------

Par. 1 ust.5 najnowszego rozporządzenia mówi:

Zasady oceniania z religii i etyki określają odrębne przepisy.

.............................

Chętnie te odrębne przepisy poznam

proszę tylko nie wskazywać mi statutów czy też WSO, bo zadam kolejne w takim przypadku pytanie:

- jaki przepis, czy też "delegacja prawna" mówią WPROST o tym, że Zasady oceniania z religii można w nich umieszczać?

Mariola12-01-2005 18:18:21   [#10]

myślę podobnie jak asia i janzg

dziekuję :-))
herbatka12-01-2005 19:51:30   [#11]
Nie wiem czy to jest jeszcze aktualne ale mam takie pismo z MEN DŁW-4036-25/99/Gp z 21 XI 1999 Informacja w sprawie ocen z religii w roku szkolnym 2000/2001. omawia sposób i rolę oceny ale też odsyła do rozporzadzenia ogólnego o ocenianiu.
RomanG12-01-2005 23:24:39   [#12]

Ja się w poście #07 odniosłem do tego, co napisała Mariola:

Dziewczyna w klasie pierwszej (pogimnazjalnej) chodziła na religię.
Teraz w drugiej, od około połowy pazdziernika przestała przychodzić na religię.

Nie odczytałem z tego, że dziewczyna jest pełnoletnia lub że rodzice zmienili zdanie na temat jej uczęszczania bądź nieuczęszczania w jakiejkolwiek nawet formie oświadczenia.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]