Forum OSKKO - wątek

TEMAT: abonament tv w placówkach oświatowych
strony: [ 1 ]
Macia11-01-2005 09:41:18   [#01]

słyszałam że placówki oswiatowe nie muszą opłacać abonamentu za tv. Czy cos wiecie na ten temat?

AnJa11-01-2005 11:13:23   [#02]
Ani w ustawie o radifonii i tv, ani w rozporządzeniu o wysokości abonamentu (poza kwotami) nic się nie zmieniło.

Więc chyba trzeba płacić.
janzg11-01-2005 11:31:51   [#03]
za jedną sztukę rtv
Marek Pleśniar11-01-2005 12:17:12   [#04]

coś tu kiedyś było. W szukajce znalezłem - Woron wklejał:

Rozdział 7

Opłaty abonamentowe

Art. 48. 1. Za używanie odbiorników radiofonicznych oraz telewizyjnych pobiera się opłaty abonamentowe.

2. Domniemywa się, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa tego odbiornika.

3. Krajowa Rada określa, w drodze rozporządzenia, wysokość opłaty abonamentowej za używanie odbiornika radiofonicznego oraz opłaty abonamentowej za używanie odbiornika telewizyjnego albo odbiornika radiofonicznego i telewizyjnego, sposób i tryb wnoszenia tych opłat, a także może określić przypadki, w których umarza lub rozkłada na raty zaległości w płatności opłat abonamentowych. Krajowa Rada może, ze względów społecznych, przyznać niektórym kategoriom osób zniżki lub zwolnienia od opłat abonamentowych.

4. Opłatę abonamentową uiszcza się za każdy odbiornik radiofoniczny i telewizyjny, z zastrzeżeniem ust. 5.

5. Niezależnie od liczby odbiorników radiofonicznych i telewizyjnych używanych przez:

1) osoby fizyczne w tym samym gospodarstwie domowym lub w samochodzie stanowiącym ich własność,

2) publiczne zakłady opieki zdrowotnej, sanatoria, żłobki, publiczne jednostki organizacyjne systemu oświaty, państwowe szkoły wyższe i domy pomocy społecznej - w tym samym budynku, zespole budynków lub w samochodach będących w używaniu tych instytucji

- uiszcza się tylko jedną z opłat, o której mowa w ust. 3.

6. Przepisy ust. 3-5 nie naruszają uprawnień w zakresie zwolnień od opłat abonamentowych wynikających z odrębnych ustaw.

Macia11-01-2005 13:10:03   [#05]

szkoda

to były więc tylko pobożne życzenia rozsiewających tę plotkę
Marek Pleśniar11-01-2005 16:06:08   [#06]

no ale nie musisz płacić za każdy TV

tylko za jeden

Macia11-01-2005 17:10:40   [#07]

no tak

niewielkie to dla mnie pocieszenie bo właśnie mam 1
AnJa11-01-2005 17:22:10   [#08]
To dokup drugi - zobaczysz, jak Cię powstała oszczędnośc z przepisów wynikająca ucieszy;-)
Mada4511-01-2005 18:32:56   [#09]

AnJa

:-))))))))))
Woron11-01-2005 20:27:35   [#10]

Wklejałem i nie pamiętam ... hmmm ...

Ciekawe czy nic się nie zmieniło jak Trybunał zastopował ustawę.....?

Dziwne jest to stwierdzenie "odbiornik radiofoniczny lub telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu". Znaczy się jak mam w piwnicy sprawny TV choć nie podłączony (ale gniazdko jest) - to on jest w tym stanie czy nie ....

Tak zupełnie przypadkiem się zastanawiałem niedawno - mam TUNER TV w komputerze (z monitorem komputerowym a nie TV), radio w samochodzie, radio w telefonie komórkowym - podlega czy nie to opłacie.... .

Ciekawe jak jest interpretowane pojęcie "odbiornik telewizyjny" - czy jako telewizor czy jako urządzenie zdolne do odbioru sygnału telewizyjnego (np magnetowid + projektor).

Nie podobają mi się te przepisy i tyle. Lubię jasne i precyzyjne.

Marek Pleśniar11-01-2005 20:28:56   [#11]

wtedy wkleiłes link:-)

tuner tv każdego rodzaju powinien się łapać - tyle ze kto to zbada:-))

AnJa11-01-2005 21:04:16   [#12]
"tyle ze kto to zbada:-))"

a ktoś to bada?
Marek Pleśniar11-01-2005 21:05:57   [#13]

yhm - OP nakazujące uporządkować sprawy, bo nie może być takiego czegoś nieprawnego w "podległych szkołach"

to samo w kwestii licencji na oprogramowanie itp

Woron11-01-2005 21:07:15   [#14]
Tak - sumienie...
Woron11-01-2005 21:10:42   [#15]

Pisze sumienie bo komorka prywatna i tuner też i OPy nic do tego nie mają.

W pracowni mam natomiast TV podpięty do komputera (obraz wyświetlałem dzieciakom, bo nie mam pojektora, mała sala więc jakoś widać - ostatnio nawet nie wyświetlam, bo nie mogę wyjścia TV na Linuxie skonfigurować), żadnej anteny nie podłączałem i znów trzeba czy nie trzeba.... .

Ponawiam co pisałem:

Nie podobają mi się te przepisy i tyle. Lubię jasne i precyzyjne.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]