Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Kiedy uchwała o zatwierdzeniu wyników klasyfikacji
strony: [ 1 ]
ulas10-01-2005 20:37:28   [#01]
Błagam pomóżcie. Kiedy należy zatwierdzić wyniki klasyfikacji np. śródrocznej i podjąć stosowną uchwałe, zaraz na konferencji klasyfikacyjnej czy dopiero podsumować i uchwała na plenarce. Czy są jakieś przepisy regulujące.
violka10-01-2005 21:56:39   [#02]
dyskutujemy nad problemami na zespole nauczycieli uczących w danym oddziale (u nas to jeden zespół klas starszych) - najwięcej nad zachowaniem

na drugi dzień wychowawcy składają karty klasyfikacyjne, gdzie są wszystkie dane, na trzeci dzień rada kalsyfikacyjna, gdzie już podliczone są wyniki zbiorcze i zatwierdzamy wyniki (uchwała)

na tej radzie nie ma już co dyskutować, przecież decyzję podejmuje nauczyciel przedmiotu i wychowawca - nie ma głosowania jaką ocenę wystawić, a wszelkie pytania i argumenty padają na zespole, więc wychowawca ma praktycznie komplet informacji na bieżąco

violka10-01-2005 21:59:26   [#03]

oczywiście :-)

na radzie klasyfikacyjnej każdy wychowawca przedstawia wyniki oraz dwa słowa o  klasie, dopiero potem wice przedstawia zbiorówkę i zatwierdzamy
ulas10-01-2005 22:27:23   [#04]
Wielkie dzięki za odpowiedz ale w moim mieście w wielu szkołach zatwierdzają po podsumowaniu wyni8ki dopiero na plenarnej a ja nie wiem jak ma być prawidlowo czy na klasyfikacyjnej czy na plenarnej uchwala
violka10-01-2005 22:39:17   [#05]

ja też nie wiem

przecież oceny klasyfikacyjne ustala n-l, rada zatwierdza - więc się wszystko zgadza

u nas kiedyś była dodatkowa krótka rada - najczęściej na przerwie - tylko w celu zatwierdzenia klasyfikacji

na pytanie czy nie można od razu, po co ludzi zganiać, otrzymałam odpowiedź, że trzeba podliczyć i podsumować (na klasyfikacji n-le czytali, wicek skrobał w tabelce, czasem trzeba było powtarzać, bo nie dosłyszał - w sumie długo to trwało)

a tak jest efektywniej, krócej, wicek spokojnie z papierów w zaciszu gabinetu spisuje dane i liczy, ja "wklepywam" do kompa i mamy gotową tabelkę do protokołu (kiedyś protokolant długopis i linijka - ech te dawne czasy, ale trzeba iść z postępem)

justyn10-01-2005 22:57:44   [#06]
Zastanawiam się czy wyniki klasyfikacji śródrocznej trzeba w ogóle zatwierdzać. Naczytałem się na forum, że ta klasyfikacja nie ma żadnego znaczenia - no to po co?
Uśka10-01-2005 23:04:13   [#07]

Tak było na forum: zgodnie z zapisem uoso RP podejmuje uchwałę w sprawie klasyfikacji

Art. 41. 1. Do kompetencji stanowiących rady pedagogicznej należy:

1) zatwierdzanie planów pracy szkoły lub placówki po zaopiniowaniu przez radę szkoły lub placówki;
2) podejmowanie uchwał w sprawie wyników klasyfikacji i promocji uczniów;
3) podejmowanie uchwał w sprawie innowacji i eksperymentów pedagogicznych w szkole lub placówce, po zaopiniowaniu ich projektów przez radę szkoły lub placówki;
4) ustalanie organizacji doskonalenia zawodowego nauczycieli szkoły lub placówki;
5) podejmowanie uchwał w sprawach skreślenia z listy uczniów.

Gaba11-01-2005 00:09:31   [#08]

no dobra, ale czy to aby jest klasyfikacja... no, to nauczyciel wystawił oceny... wpisalismy, nie jest to końcówka. W mojej opinii gdyby dobrze zmienić stattut - to posiedzenia w styczniu są niepotrzebne, aż mnie świerzbi klawiatura, by to dopisać...

- szkoda czasu na takie jakies  - ani sie tego nie zapisuje, ani to nikgomu niepotrzebne, egzaminu nie ma... szkoda czasu...

- to jest jeden wieczór z rodzina więcej...

CO WY NA TO? RADA PEDAGOGICZNA KLASYFIKACYJNA W STYCZNIU JEST ZBĘDNA... (mam rację, czy nie...)

krystyna11-01-2005 01:13:24   [#09]
  • skoro mamy klasyfikację śródroczną, roczną i końcową
  • to mamy również jakieś wyniki klasyfikacji śródrocznej, rocznej i końcowej, 
  • i podejmujemy uchwały w sprawie wyników klasyfikacji śródrocznej, rocznej i końcowej,
  • a robimy to podczas śródrocznego klasyfikacyjnego zebrania RP i rocznego klasyfikacyjnego zebrania RP.

ale jak nazwać np. takie zebranie podczas którego podejmuje się uchwałę w sprawie klasyfikacji i ukończenia szkoły uczniów klas programowo najwyższych ??????

Gaba11-01-2005 06:28:25   [#10]

czyli co osobno dla kl. programowo najwyższych...

a dla młodych naukowców z sierpnia... tez na dwie raty... jedna dla poprawkowiczów normalnych, a druga dla programowo najwyższych =końcowych...

Tadek12-01-2005 11:47:12   [#11]
Czyli w styczniu podejmujemy uchwałę zatwierdzającą wyniki klasyfikacji za I półrocze. (dot. szkół podsta.) ?!

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]