Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Rozporządzenie dotyczące oceniania prosze o pomoc
strony: [ 1 ]
MMM09-01-2005 19:46:20   [#01]
Koleżanka zasiała we mnie niepokój. W poniedziałek konferencja klasyfikacyjna, uchwały klasyfikacyjne a co będzie jeśli  rodzic uzna, że ocena wystawiona jest niezgodnie z procedurami. Ma na to tydzień. Co dalej........
Rycho09-01-2005 19:49:46   [#02]

to nie dotyczy

(tzn te obawy :-))

klasyfikacji śródrocznej
Rozp. o ocenianiu
 17. 1. Uczeń lub jego rodzice (prawni opiekunowie) mogą zgłosić zastrzeżenia do dyrektora szkoły, jeżeli uznają, że roczna (semestralna) ocena klasyfikacyjna z zajęć edukacyjnych lub roczna ocena klasyfikacyjna zachowania została ustalona niezgodnie z przepisami prawa dotyczącymi trybu ustalania tej oceny. Zastrzeżenia mogą być zgłoszone w terminie do 7 dni po zakończeniu zajęć dydaktyczno-wychowawczych.
MMM09-01-2005 20:17:15   [#03]

dzieki, treść rozporządzenia znam ale.....

koleżance chodzi o to czy można podjąć uchwałę o klasyfikowaniu uczniów w poniedziałek a rodzic przyjdzie po kilku dniach i stwierdzi że było cos nie tak i co dalej.........
tres09-01-2005 20:27:43   [#04]
nie wiem, czy dobrze robie, ale w statucie mamy zapisane, że uczeń, rodzic itp jest poinformowany na tydzien przed posiedzeniem RP o ocenach jakie ma z danego przedmiotu- spotkanie z rodzicami- i ma 1 tydzień na zastrzeżenia, ale ma do wypełnienia jeszcze pare innych ważnych dla niego obowiązków - ma spełniac obowiązki ucznia w zakresie oceniania, jeżeli będzie to spełniał to wtedy będziemy ropztrywać wniosek o zmiane oceny
zgredek09-01-2005 20:57:20   [#05]
wydaje mi się, że trochę nadgorliwie napisaliście ten statut

--------------------

klasyfikowanie roczne niesie za sobą określone skutki - zdał, nie zdał

w środku roku podsumowujemy tyko pewien etap wskazując na jakim poziomie znajduje się uczeń - jeśli na niedostatecznym to zobowiązani jesteśmy do pomocy

------------------

rozporządzenie zobowiązuje nas do określonego postępowania w związku z oceną roczną

dlatego myślę, że stosowanie tych zasad w klasyfikowaniu śródrocznym to nadinterpretacja
Tomasz Osiński09-01-2005 23:00:04   [#06]
zgredek ma całkowitą rację ! Rozporządzenie dotyczy ocen rocznych a nie śródrocznych...
janzg10-01-2005 10:52:58   [#07]

bo:

".....Zastrzeżenia mogą być zgłoszone w terminie do 7 dni po zakończeniu zajęć dydaktyczno-wychowawczych"

czyli już po radzie klasyfikacyjnej, a są takie szkoły, w których promocja jest co semestr

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]