Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Rozporządzenie dotyczące oceniania prosze o pomoc |
MMM | 09-01-2005 19:46:20 [#01] |
---|
Koleżanka zasiała we mnie niepokój. W poniedziałek konferencja klasyfikacyjna, uchwały klasyfikacyjne a co będzie jeśli rodzic uzna, że ocena wystawiona jest niezgodnie z procedurami. Ma na to tydzień. Co dalej........ |
Rycho | 09-01-2005 19:49:46 [#02] |
---|
to nie dotyczy (tzn te obawy :-))
klasyfikacji śródrocznej
Rozp. o ocenianiu
17. 1. Uczeń lub jego rodzice (prawni opiekunowie) mogą zgłosić zastrzeżenia do dyrektora szkoły, jeżeli uznają, że roczna (semestralna) ocena klasyfikacyjna z zajęć edukacyjnych lub roczna ocena klasyfikacyjna zachowania została ustalona niezgodnie z przepisami prawa dotyczącymi trybu ustalania tej oceny. Zastrzeżenia mogą być zgłoszone w terminie do 7 dni po zakończeniu zajęć dydaktyczno-wychowawczych. |
MMM | 09-01-2005 20:17:15 [#03] |
---|
dzieki, treść rozporządzenia znam ale..... koleżance chodzi o to czy można podjąć uchwałę o klasyfikowaniu uczniów w poniedziałek a rodzic przyjdzie po kilku dniach i stwierdzi że było cos nie tak i co dalej......... |
tres | 09-01-2005 20:27:43 [#04] |
---|
nie wiem, czy dobrze robie, ale w statucie mamy zapisane, że uczeń, rodzic itp jest poinformowany na tydzien przed posiedzeniem RP o ocenach jakie ma z danego przedmiotu- spotkanie z rodzicami- i ma 1 tydzień na zastrzeżenia, ale ma do wypełnienia jeszcze pare innych ważnych dla niego obowiązków - ma spełniac obowiązki ucznia w zakresie oceniania, jeżeli będzie to spełniał to wtedy będziemy ropztrywać wniosek o zmiane oceny |
zgredek | 09-01-2005 20:57:20 [#05] |
---|
wydaje mi się, że trochę nadgorliwie napisaliście ten statut
--------------------
klasyfikowanie roczne niesie za sobą określone skutki - zdał, nie zdał
w środku roku podsumowujemy tyko pewien etap wskazując na jakim poziomie znajduje się uczeń - jeśli na niedostatecznym to zobowiązani jesteśmy do pomocy
------------------
rozporządzenie zobowiązuje nas do określonego postępowania w związku z oceną roczną
dlatego myślę, że stosowanie tych zasad w klasyfikowaniu śródrocznym to nadinterpretacja |
Tomasz Osiński | 09-01-2005 23:00:04 [#06] |
---|
zgredek ma całkowitą rację ! Rozporządzenie dotyczy ocen rocznych a nie śródrocznych... |
janzg | 10-01-2005 10:52:58 [#07] |
---|
bo: ".....Zastrzeżenia mogą być zgłoszone w terminie do 7 dni po zakończeniu zajęć dydaktyczno-wychowawczych" czyli już po radzie klasyfikacyjnej, a są takie szkoły, w których promocja jest co semestr | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|