Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Czasopisma i gazety w bibliotece - kiedy na makulaturę? |
MMMM | 09-01-2005 16:23:52 [#01] |
---|
Jak w tytule. Szukam przepisów prawnych, po jakim czasie mogę oddać na makulaturę niekompletne, dwudziestoletnie i starsze egzemplarze czasopism i gazet lokalnych. Czy wystarczy spakować i wywieźć do najbliższego skupu makulatury, czy potrzebne są jakieś dokumenty? Czasopisma nigdy nie były oprawiane w roczniki, nie były zapisywane do ksiąg, prowadzone były tylko zeszyty ewidencji i wypożyczeń czasopism dla nauczycieli. |
AnJa | 09-01-2005 20:40:28 [#02] |
---|
Sorki - nie tego pewnie oczekiwałaś - ale naprawdę muszę:-)
Większość prasy oddajemy na makulturę przed przeczytaniem.
..........
U mnie po roku - bibliotekarki wiedza dlaczego, coś wewnętrznego.
. |
MałgorzataJ | 09-01-2005 20:40:45 [#03] |
---|
Jeśli na pewno nie były wpisane do ksiąg inwentarzowych jako roczniki, to możesz je oddać na makulaturę w dowolnym momencie. Ze względu na prowadzone zeszyty lub karty akcesji czasopism (bo rozumiem z postu, że takie macie i przechowujecie) szkolna komisja likwidacyjna lub inna powołana przez dyrektora może spisać i podpisać protokół usunięcia ze zbiorów zdezaktualizowanych i/lub zaczytanych czasopism. |
zgredek | 09-01-2005 20:41:35 [#04] |
---|
u AnJi nie zaczytują:-) |
Marek Pleśniar | 09-01-2005 20:52:07 [#05] |
---|
o wypraszam sobie, u mnie kiedyś panie z ZZ wystąpiły o prenumeratę Tiny i Poradnika Domowego. I były zaczytane dokładnie;-) Te dwie, rzecz jasna. |
zgredek | 09-01-2005 21:36:00 [#06] |
---|
dałeś na makulaturę?
te dwie, rzecz jasna;-) |
Marek Pleśniar | 09-01-2005 21:37:47 [#07] |
---|
ZZ własną piersią broniły;-) Literatura fachowa. Bo w tej matematyce w szkole czy jak jej tam to same panie nuudy |
Janusz Pawłowski | 09-01-2005 21:45:27 [#08] |
---|
Chyba o tym pisałem, ale się mi przypomniało znów. A ja prosiłem o to, aby szkoła zaprenumerowała pieriodyk "PC Kurier". Niestety odprawiono mnie z kwitkiem - znaczy z komentarzem, że prasy partyjnej szkoła nie będzie prenumerować. ;-))) PS. 1. dla młodzieży - była kiedyś taka patria Porozumienie Centrum, 2. dla niezorientowanych w prasie - PC Kurier, to czasopismo komputerach klasy PC. |
Magosia | 09-01-2005 23:28:51 [#09] |
---|
Marek , coś Ty taki zgryźliwy -prawie jak mój Op , który rok temu kazał mi się pisemnie wytłumaczyć dlaczego Twój Styl mamy w bibliotece. W odpowiedzi dostał pismo za szczegółowym wyliczeniem typu zajęć, na których uczniowie z czasopisma korzystali(niezłe reportaże, sylwetki Polek,)choć wiadomo(mi było), że TS głównie moje Panie czytały -a że mam ich koło 50 , to co będę taka sknera. Poza tym mamy w bibliotece około 40 tytułów, więc niech i ten. Ale to pismo OP mnie tak wkurzyło,że po opisaniu przydatności, po dołączeniu pracy dyplomowej jednaj z pań, która o czasopismach w szkole pisała, zadeklarowalam, że rezygnuję z prenumeraty, jako dyrektor, a jako osoba prywatna deklaruję przekazywanie na rzecz szkoły swojego prywatnego numeru Twojego Stylu. Więcej pism z OP nie było w takiej sprawie. No, ale Tiny to bym nie zdzierżyła chyba ;-) Do pytanie na wstępie -najcenniejsze oprawiamy, reszta na makulaturę po zaczytaniu albo i przed. |
Konto zapomniane | 10-01-2005 15:09:55 [#10] |
---|
Z moich informacji wynika, że jest obowiązek przechowywania prenumerowanych gazet przez 2 lata a czasopism 5 lat. |
bogda3 | 10-01-2005 15:43:53 [#11] |
---|
magosia: ...Poza tym mamy w bibliotece około 40 tytułów, więc niech i ten.... Ludzie, my nie mamy w bibliotece ani jednego czasopisma dla dzieci a cóż dopiero dla dorosłych !!!Twój Styl czytamy w domu i za swoje. Czy tylko u mnie tak? |
Gaba | 10-01-2005 15:50:57 [#12] |
---|
uwaga1 oddanie na makulaturę obliguje cię do zabrania rachunku i wpłaty pieniędzy jako dochody gminne lub na środek specjalny!!! kiedy znajdziesz szaleńca kontrolera... |
MMMM | 10-01-2005 20:06:16 [#13] |
---|
Serdecznie dziękuję za wszystkie :-) odpowiedzi. |
Gaba | 11-01-2005 00:11:44 [#14] |
---|
aaa, ja z tym kontrolerem poważnie - mam w ciągu 12 miesięcy 6 kontrolę! | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|