Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Czasopisma i gazety w bibliotece - kiedy na makulaturę?
strony: [ 1 ]
MMMM09-01-2005 16:23:52   [#01]
Jak w tytule. Szukam przepisów prawnych, po jakim czasie mogę oddać na makulaturę niekompletne, dwudziestoletnie i starsze egzemplarze czasopism i gazet lokalnych. Czy wystarczy spakować i wywieźć do najbliższego skupu makulatury, czy potrzebne są jakieś dokumenty? Czasopisma nigdy nie były oprawiane w roczniki, nie były zapisywane do ksiąg, prowadzone były tylko zeszyty ewidencji i wypożyczeń czasopism dla nauczycieli.
AnJa09-01-2005 20:40:28   [#02]
Sorki - nie tego pewnie oczekiwałaś - ale naprawdę muszę:-)

Większość prasy oddajemy na makulturę przed przeczytaniem.
..........
U mnie po roku - bibliotekarki wiedza dlaczego, coś wewnętrznego.
.
MałgorzataJ09-01-2005 20:40:45   [#03]

Jeśli na pewno nie były wpisane do ksiąg inwentarzowych jako roczniki, to możesz je oddać na makulaturę w dowolnym momencie.

Ze względu na prowadzone zeszyty lub karty akcesji czasopism (bo rozumiem z postu, że takie macie i przechowujecie) szkolna komisja likwidacyjna lub inna powołana przez dyrektora może spisać i podpisać protokół usunięcia ze zbiorów zdezaktualizowanych i/lub zaczytanych czasopism.

zgredek09-01-2005 20:41:35   [#04]
u AnJi nie zaczytują:-)
Marek Pleśniar09-01-2005 20:52:07   [#05]

o wypraszam sobie, u mnie kiedyś panie z ZZ wystąpiły o prenumeratę Tiny i Poradnika Domowego. I były zaczytane dokładnie;-)

Te dwie, rzecz jasna.

zgredek09-01-2005 21:36:00   [#06]
dałeś na makulaturę?

te dwie, rzecz jasna;-)
Marek Pleśniar09-01-2005 21:37:47   [#07]

ZZ własną piersią broniły;-) Literatura fachowa.

Bo w tej matematyce w szkole czy jak jej tam to same panie nuudy

Janusz Pawłowski09-01-2005 21:45:27   [#08]

Chyba o tym pisałem, ale się mi przypomniało znów.

A ja prosiłem o to, aby szkoła zaprenumerowała pieriodyk "PC Kurier".
Niestety odprawiono mnie z kwitkiem - znaczy z komentarzem, że prasy partyjnej szkoła nie będzie prenumerować. ;-)))

PS.
1. dla młodzieży - była kiedyś taka patria Porozumienie Centrum,
2. dla niezorientowanych w prasie - PC Kurier, to czasopismo komputerach klasy PC.

Magosia09-01-2005 23:28:51   [#09]

Marek , coś Ty taki zgryźliwy

-prawie jak mój Op , który rok temu kazał mi się pisemnie wytłumaczyć dlaczego Twój Styl mamy w bibliotece.

W odpowiedzi dostał pismo za szczegółowym wyliczeniem typu zajęć, na których uczniowie z czasopisma korzystali(niezłe reportaże, sylwetki Polek,)choć wiadomo(mi było), że TS głównie moje Panie czytały -a że mam ich koło 50 , to co będę taka sknera. Poza tym mamy w bibliotece około 40 tytułów, więc niech i ten. Ale to pismo OP mnie tak wkurzyło,że po opisaniu przydatności, po dołączeniu pracy dyplomowej jednaj z pań, która  o czasopismach w szkole pisała, zadeklarowalam, że rezygnuję z prenumeraty, jako dyrektor, a jako osoba prywatna deklaruję przekazywanie na rzecz szkoły swojego prywatnego numeru Twojego Stylu. Więcej pism z OP nie było w takiej sprawie.

No, ale Tiny to bym nie zdzierżyła chyba ;-) 

Do pytanie na wstępie -najcenniejsze oprawiamy, reszta na makulaturę po zaczytaniu albo i przed.

Konto zapomniane10-01-2005 15:09:55   [#10]
Z moich informacji wynika, że jest obowiązek przechowywania prenumerowanych gazet przez 2 lata a czasopism 5 lat.
bogda310-01-2005 15:43:53   [#11]

magosia:

...Poza tym mamy w bibliotece około 40 tytułów, więc niech i ten....

Ludzie, my nie mamy w bibliotece ani jednego czasopisma dla dzieci a cóż dopiero dla dorosłych !!!Twój Styl czytamy w domu i za swoje.

Czy tylko u mnie tak?

Gaba10-01-2005 15:50:57   [#12]

uwaga1 oddanie na makulaturę obliguje cię do zabrania rachunku i wpłaty pieniędzy jako dochody gminne lub na środek specjalny!!!

kiedy znajdziesz szaleńca kontrolera...

MMMM10-01-2005 20:06:16   [#13]
Serdecznie dziękuję za wszystkie :-) odpowiedzi.
Gaba11-01-2005 00:11:44   [#14]
aaa, ja z tym kontrolerem poważnie - mam w ciągu 12 miesięcy 6 kontrolę!

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]