Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Dawna kronika
strony: [ 1 ]
Akuch09-01-2005 13:30:57   [#01]

Wszystkim, którzy są zestresowani oraz miłośnikom przeszłości na pociechę:)))

Tak przy okazji. Może ktoś ma jakieś informacje o Romanie Jaszczaku, który po roku 1950 (około) wrócił do Warszawy i chyba dalej tam pracował, wraz z żoną, w szkole?

„Dnia 27 listopada 1945 r. między ob. MW, burmistrzem, a nauczycielstwem zaszedł przykry dla nauczycielstwa i obrażający go wypadek – incydent. Zarząd gminy w osobie burmistrza przydzielił podwody dla nauczycielstwa do S. na szczepienia przeciwtyfusowe. Przed samym wyjazdem nauczycielstwa burmistrz, bez żadnych podstaw, podenerwowany, kazał nauczycielstwu zejść z bryczek, a furmanom jechać do domu”.

Władze szkolne, mimo najszczerszych chęci nic pomóc nie mogły tak szkole, jak i nauczycielstwu. Władze administracji ogólnej do szkoły odniosły się biernie. Ob. Starosta powiedział dużo pięknych słów, dużo obiecał, nic nie dał. Zarząd Gminy w osobie ob. MW, burmistrza, do szkoły i nauczycielstwa odniósł się niechętnie, a nawet wrogo. Na żądanie p.o. kier. szk., by przydzielił woźnego do szkoły odpowiedział:”Kierownik sam może sprzątać, bo teraz jest Polska demokratyczna i wszyscy muszą pracować”, jakby praca nauczyciela nie była pracą.

Warunki żywnościowe nauczycielstwa, mimo tego, że jest po żniwach, bardzo ciężkie. Żyją z tego, co dostają na kartki, t.j. 12 kg chleba, 0,5 kg cukru, proszek do prania i 1 kg marmolady. Za całomoesięczne pobory mogą kupić sobie 3 kg masła lub 300 papierosów. Brak jest wszystkiego (mąki, ziemniaków, tłuszczów) – nauczyciele cierpią głód. Brak jest też opału, brak ubrań i nie ma za co tego wszystkiego kupić.

Gminne Przedszkole10-01-2005 19:01:04   [#02]

dawna kronika

akuch wszystko rozumiem...lata mijają a głupi nadal sami się rodzą. Dokąd zaszliśmy przez te lata "nauczycielstwo nadal postrzegane jest "niechętnie", pieniędzy mało a wójtowie są panami...Oj 36 lat "wyrównuję start dzieci wiejskich i też wyrównać nie idzie, bo wieś daleko a władza sobie...
Akuch10-01-2005 21:10:46   [#03]

Właśnie

z tym, że to nie jedyne wnioski, ale musiałabyś widzieć większy fragment. To jest fantastyczna lektura dla ludzi o mocnych nerwach, bo doszłam w jej trakcie do wniosku, ze historia nie tylko lubi, ale, niestety się powtarza. Smutne, prawdziwe, śmieszne, tragiczne. Przetrzymali nasi poprzednicy, spróbujmy i my.

A do sądu idź koniecznie nawet jak nie da pisma. trzymam kciuki.

Dorsto10-01-2005 21:16:59   [#04]
Moi rodzice, oboje nauczyciele (zaczynali pracę w 1957 roku na Pomorzu) zdecydowanie odradzali mi pracę w tym zawodzie. Argumenty przyziemne - wiadomo, jakie - nie poskutkowały. Tak więc niektórzy znają podobne historie "z zeznań naocznych świadków". Niemniej jednak należy podkreślić, że w tamtych latach, u zwykłych śmiertelników, nauczyciel miał ogromny prestiż.
jzzg11-01-2005 18:54:34   [#05]

Opinia sołtysa sprzed wojny na temat nauczycielki:

"Co do niemoralności, to zadowoliła całą wieś".

Akuch11-01-2005 22:56:28   [#06]

jzzg

ciekawe, gdzie to mozna znaleźć. Tą opinie sołtysa i przyczyne wypowiedzi.

Dorsto! Znam to z autopsji. Na szczęście (lub nie) wobec własnej córki byłam bardziej przekonująca.

Jeśli zaś chodzi o kronikę to im dłużej ja opracowuje, tym więcej analogii widze do czasów współczesnych i nie rozumiem, czy my się uwsteczniamy, czy też ktoś z władz przeczytał to wcześniej i stosuje w praktyce.

Służę kolejnym fragmencikiem ku pociech lub rozpaczy. Wybór należy do czytającego

Dnia 10 marca 1946 r. Zjednoczenie Przemysłu Budowlanego w Katowicach wręczyło tutejszej szkole 1300 zeszytów, 1000 stalówek, 40 elementarzy Falskiego dla wsi, 9 kg cukierków, 20 kawałków mydła, 6,5 l atramentu i 3,5 kg kredy. Wręczenie odbyło się bardzo uroczyście w obecności naczelnego dyrektora Zjedn. Przem. Budowl., przedstawicieli władz powiatowych, ob. Inspektora Szkolnego i przedstawicieli prasy.

Szkoła gościła tego dnia około 60 osób. Program uroczystości i sprawozdanie prasowe załączam do kroniki.”

Zbiórkę funduszy na bibliotekę z prawdziwego zdarzenia połączono ze „Świętem Oświaty”, które odbyło się w dniach 1 – 3 maja 1946 r. oraz z Tygodniem Szkoły Powszechnej w dniach 16 do 23 czerwca 1946 r. W Kronice, obok opisu, kierownik zamieścił kopię sprawozdania przygotowanego dla władz. Wcześniej, bo 27 i 28 kwietnia odbyło się „Święto tutejszej szkoły” w rocznicę otwarcia nauki w języku polskim.

„Dnia 27 i 28 kwietnia odbyło się „Święto tutejszej szkoły” w rocznicę otwarcia nauki w języku polskim. Dnia 27 dla dzieci, a 28 dla dorosłych. Uroczystość udała się. W święcie wzięły też udział dzieci szkolne  i grono nauczycielskie. Zebrano na bibliotekę 688 zł”.

Mamy i sponsora i festyn, i co kto tam jeszcze wypatrzy. Wzorce bardzo dobre.

Przy okazji zagadka: Ilu uczniów przypadało na jednego nauczyciela?

Nie odpowiem publicznie, bo nie daj Boże ktoś weźmie z tego wzór do kolejnej reformy.

jzzg13-01-2005 18:52:14   [#07]
Wypowiedź tę znam z ustnych przekazów i nie dałbym głowy, czy jest to kawał. Ale inne wydarzenie jest prawdziwe, niestety nie mogę teraz podać źródła, bo nie pamiętam. Po prostu po kolejnych przeprowadzkach zawsze giną skrzętnie wycinane z gazet różne ciekawostki. Otóż proszę sobie wyobrazić sąd nad nauczycielką oskarżoną o sianie zgorszenia: W sali siedzą m. in. kierownik szkoły, sołtys i persona najważniejsza - proboszcz. Przed nimi na stole leży dowód rzeczowy i przyczyna zgorszenia, czyli sukienka nauczycielki ze zbyt dużym jakoby dekoltem. To też działo się grubo przed wojną, ale biorąc pod uwagę wzrost popularności LPR-u, to...
jzzg13-01-2005 18:55:38   [#08]
PS. Wiem, ilu uczniów bywało wtedy w klasach, ale też nie chcę pisać, bo może czytają to agenci o.p?
Dorsto13-01-2005 19:56:16   [#09]
Ja też wiem. No i teraz wreszcie zrozumiałam, co mieli na myśli mówiąc o zmniejszeniu liczby uczniów w klasach ;-))))))).

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]