Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Powierzchnia na 1 ucznia
strony: [ 1 ]
Benigna09-01-2005 12:58:42   [#01]

W różnych miejscach znajduję na temat powierzchni użytkowej do nauczania na 1 dziecko (chodzi mi o przedszkole) różne wskazówki, m. in. w sprawozdaniu S-01 do GUS-u liczymy za miejsce dla jednego dziecka 2,4 m kwadratowego, NIK pisze w swoich sprawozdaniach pokontrolnych o co najmniej 2 m kw.

Gdzie znajdę konkretny przepis?

Benigna11-01-2005 00:17:27   [#02]
Jeszcze raz: kto wie, gdzie mam szukać?
Ajcila11-01-2005 08:21:58   [#03]
Beniu ja mam to określone w orzeczeniu organizacyjnym przedszkola, zerknij tam
Macia11-01-2005 10:42:29   [#04]

też bym chciała wiedzieć

ale do orzeczenia zerknąc nie mogę bo takowego w placówce nie ma . Muszę ponowić atak na op coby mi taki dał(jeżeli go znajdzie).
Benigna11-01-2005 12:15:33   [#05]

Nie mam takiego dokumentu. Przedszkole ma niemalże 60 lat i w dokumentacji spory bałagan. Naprawiam to...

Ważne jest dlatego, że op mówi o 25 osobowj grupie, ale twierdzi, że ostatniej grupie w przedszkolu nie może być dzieci mniej niż 17 czy 18. Nie mogę dopuścić do ewentualnej likwidacji grupy. Jeżeli sala ma 35 m kw. nie mogę tam "wetknąć" 25 maluchów z leżakami (co na to panie sanepidki, jeśli chodzi o odstępy?).

Rozważam przniesienie tam 6-latków, bo nasza Rada Miasta uchwaliła, że (od 1.09.05), cytuję: "Nauczyciele przedszkoli prowadzący zajęcia w grupach mieszanych, obejmujących zarówno dzieci sześcioletnie, jak i dzieci innych grup wiekowych" mają "tygodniowy obowiązkowy wymiar godzin zegarowych - 23". Dotyczy to n-li nie wymienionych w art.42 ust.3 ustawy KN. Niech więc nauczycielki pracują 22 godziny w "czystej" wiekowo grupie. Tyle, że nie będzie to liczna grupa, dlatego i sala może być mniejsza.

Stąd potrzebuję "przepisowego" uzasadnienia dla moich ewentualnych kombinacji.

Kto już coś wie???

Ajcila12-01-2005 18:12:31   [#06]

Beniu a może by zapytać panie z Sanepidu

W poprzednim moim przedszkolu miałam w orzeczeniu 15 miejsc w grupie ze względu na powierzchnię

Spróbuje popytać u mnie ale to dopiero w przyszłym tygodniu bo terazm ma urwanie głowy:-)

Jak się czegoś dowiem to Ci napisze meila

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]