Nie mam takiego dokumentu. Przedszkole ma niemalże 60 lat i w dokumentacji spory bałagan. Naprawiam to... Ważne jest dlatego, że op mówi o 25 osobowj grupie, ale twierdzi, że ostatniej grupie w przedszkolu nie może być dzieci mniej niż 17 czy 18. Nie mogę dopuścić do ewentualnej likwidacji grupy. Jeżeli sala ma 35 m kw. nie mogę tam "wetknąć" 25 maluchów z leżakami (co na to panie sanepidki, jeśli chodzi o odstępy?). Rozważam przniesienie tam 6-latków, bo nasza Rada Miasta uchwaliła, że (od 1.09.05), cytuję: "Nauczyciele przedszkoli prowadzący zajęcia w grupach mieszanych, obejmujących zarówno dzieci sześcioletnie, jak i dzieci innych grup wiekowych" mają "tygodniowy obowiązkowy wymiar godzin zegarowych - 23". Dotyczy to n-li nie wymienionych w art.42 ust.3 ustawy KN. Niech więc nauczycielki pracują 22 godziny w "czystej" wiekowo grupie. Tyle, że nie będzie to liczna grupa, dlatego i sala może być mniejsza. Stąd potrzebuję "przepisowego" uzasadnienia dla moich ewentualnych kombinacji. Kto już coś wie??? |