Forum OSKKO - wątek

TEMAT: podręczniki w nauczaniu zintegrowanym
strony: [ 1 ]
Vincia08-01-2005 21:24:32   [#01]

Zgodnie z KN wyboru podręcznika dokonuje nauczyciel. W nauczaniu zintegrowanym "trzyma się" go przez 3 lata.

Czy jest gdzieś powiedziane, że całe I-III lub cały poziom klas musi pracować na tym samym podręczniku?

Jak jest w Waszych szkołach?

mkardasz08-01-2005 21:28:37   [#02]

Wybierasz nie podręcznik tylko program

Musisz to ciągnąc trzy lata, bo jak inaczej zrealizujesz PP?

pozdrawiam

ps. Jaki masz podrecznik i na co chcesz zmienić?

Vincia08-01-2005 21:57:14   [#03]

Jasne, że wybieram program, napisałam skrótowo, bo podręcznik dla n-la jest bardziej namacalny.

Pracowaliśmy na "Wesołej szkole", wydawała się za bardzo przeładowana. Niektórym trudno było korzystać wybiórczo. Zmieniliśmy na Jukę. Okazała się (rzeczy "okazują się" dopiero w użyciu) bardzo uboga, ma wiele innych wad. Pożytek jest taki, że coraz lepiej wiemy, jaki ten dobry podręcznik powinien być, mamy więcej doświadczeń.

Znalazłam w szukaju artykuł cytowany przez Gabę. Spodobała mi się myśl, że n-l dokonując wyboru uwzględnia własne predyspozycje, staż itp. Tak jest u nas.

I tu zaczynają się schody. Dyrekcja jest niezbyt chętna temu, by znów zmieniać podręcznik. Jako powód podaje koszt zakupu książek dla n-la, ewentualne przenosiny uczniów z klasy do klasy (choć to rzadkość). Pewnie chciałaby stabilizacji.

Ponawiam pytanie, czy w Waszych szkołach w I-III wszyscy pracują na tym samym?

Kasia6608-01-2005 22:05:13   [#04]

u mnie

U mnie oczywiście decydują nauczyciele. Zazwyczaj jest tak, że dany poziom decyduje się na taki sam pakiet, choc raz było inaczej. W związku z tym klasy pierwsze pracuja np. na WSiP, drugie też (akurat), ale trzecie na Nowej Erze. Ciągną ten wybór przez 3 lata, choć ja osobiście nie miałabym nic przeciewko temu, żeby w trakcie etapu dokonac uzasadnionej zmiany- w końcu lepiej zmienić, niż realizować coś, co w "praniu "okazało się beznadziejne..., prawda?
BaśkaB08-01-2005 22:44:36   [#05]

podręczniki

W mojej szkole też pracujemy poziomami na tych samych programach. W tym roku do klasy pierwszej wybrałyśmy "Ja i moja szkoła" i jesteśmy średnio zadowolone. Klasy drugie mają "Ekoludka", a trzecie "Szkołę marzeń".
cynamonowa08-01-2005 22:59:35   [#06]

my na nowej erze

Alkot109-01-2005 00:35:21   [#07]

W mojej szkole jeden poziom na tym samym programie/podręczniku/, chyba że ktoś chce udać się na wojnę z dyrektorem, ale jeszcze nikt nie chciał pójść na wojnę. Coraz mniej dzieci i niestety mniej klas, więc każdy, mimo że ma prawo,  nie korzysta z niego. Kupujemy sobie podręczniki sami, chyba że już był podręcznik używany i jakieś dziecko ofiarowało go do biblioteki, to wtedy możesz sobie wypożyczyć.

Zainteresował mnie wątek, że dyrekcja kupuje podręczniki nauczycielom. Jest na to podstawa prawna?

Basia D09-01-2005 09:24:08   [#08]
u mnie nauczyciele n. zi. (jest tylko po jednym oddziale) decydują z jakiego programu korzystają, każdy kiedy "otrzymuje " w arkuszu  I klasę wybiera w maju program z oprawą z którego korzysta  i albo zostaje przy tym  z którego uczył lub zmienia i nie widzę powodu dla którego wszystkie klasy muszą uczyć z tego samego programu. na zespole mogą podyskutować o swoich programach i na wzajem się przekonywać . ja im się do wyboru nie wtrącam tylko sprawdzam czy   z dopuszczeniem i czy zawiera podstawę .
Gaba09-01-2005 11:38:31   [#09]

realizuje sie program, nie podstawe programowa, nauczyciele sa jedynie pośrednimi odbiorcami PP.

;-)

cynamonowa09-01-2005 22:07:15   [#10]

program??????????////

dałabym sobie ściąć głowę że podstawę. Przecież podstawa jest jedna dla wszystkich a programów wiele i muszą ją zawierać

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]