Forum OSKKO - wątek
joanka | 08-01-2005 14:01:30 [#01] |
---|
Witam. Wiem, że są jakieś potrącenia potrącenia z pensji w wypadku L4. Jak to wygląda na dzień dzisiejszy? Czy jest jakaś róznica, gdy zwolnienie trwa np.3 czy 6 dni czy dłużej? Jak można samemu takie potrącenia obliczyć? Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc. |
Janusz z W | 08-01-2005 15:32:30 [#02] |
---|
Podziwiam Twoją odwagę, ale... Nie ma znaczenia jak długo trwa choroba. Wynagrodzenie za okres choroby (lub zasiłek chorobowy) wypłaca się od pierwszego dnia. Są jedynie górne granice. Do wyliczenia dniówki chorobowego należy znać aktualną wysokość wynagrodzenia (jego poszczególnych składników); wiedzieć, które z nich są wypłacane w pełnej wysokości w czasie choroby (może być wysługa, dodatki funkcyjne - zależy to od obowiązującego regulaminu wynagradzania); wiedzieć, które składniki były wypłacane w ciągu 6 miesięcy poprzedzających okres choroby, a jakie są obecnie. Mając tą wiedzę (popartą oczywiście informacją o poszczególnych kwotach) można przystąpić do obliczeń. W uproszczeniu: Joanko zakładając, że wszystkie składniki wynagrodzeń nie uległy u Ciebie zmianie przez poprzednie 6 miesięcy i żaden z nich nie jest wypłacany w pełnej wysokości w czasie choroby oraz to, że nie otrzymywałaś wynagrodzenia za nadgodziny, to po prostu: do swojego wynagrodzenia dodaj 1/12 trzynastki i od tak otrzymanej sumy odejmij 18,71% (to składki na ubezpieczenie społeczne potrącane z Twoich wynagrodzeń, a nie potrącane z zasiłku chorobowego) i otrzymaną kwotę podziel przez 30 - otrzymasz dniówkę chorobowego. Podejrzewam, że jest to początek choroby, dlatego też otrzymasz 80% tej kwoty... |
joanka | 08-01-2005 17:55:28 [#03] |
---|
dziekuję Dziękuję, nie miałam pojęcia, że to takie skomplikowane:). Pozdrawiam |
Gaba | 09-01-2005 11:48:03 [#04] |
---|
hihihi - ty to masz w głowie?czy spisałeś z jakiejśc instrkcji, bo ja mam Kasię... Kasia ma kompa i kiedy chcę wdzieć to, co Joanka, otwiera Kasia kompa, nasiska klawisz OPTIVUM i program generuje takie informacje... ;-) |
Janusz z W | 10-01-2005 07:34:33 [#05] |
---|
Gabo... ...z racji zajmowanego stanowiska wypadałoby bym to znał. ;-) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|