Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Program rządowy... jakieś jaskółki... czy?
strony: [ 1 ]
Karolina07-01-2005 23:42:17   [#01]

"WCZESNA, WIELOSPECJALISTYCZNA, KOMPLEKSOWA, SKOORDYNOWANA I CIĄGŁA POMOC DZIECKU ZAGROŻONEMU NIEPEŁNOSPRAWNOŚCIĄ lub NIEPEŁNOSPRAWNEMU oraz JEGO RODZINIE"

PROGRAM RZĄDOWY - Pilotaż 2005-2007

Odwołując się do art. 30 Konstytucji RP należy podkreślić, że przedstawiany tu dokument jest potwierdzeniem zasady nienaruszalności przyrodzonej i niezbywalnej godności człowieka, która jest źródłem jego praw i wolności. Jej poszanowanie i ochrona jest obowiązkiem władz publicznych

Wrzesień 2004.

Spis treści:

1. Wprowadzenie - uzasadnienie potrzeby wczesnej pomocy

2. Identyfikacja problemu

2.1. Niektóre dane epidemiologiczne

2.2. Wybrane dane statystyczne

2.3. Czynniki charakteryzujące sytuację

2.3.1. Spóźniona diagnoza

2.3.2. Podziały resortowe (bariery formalne)

2.3.3. Inne bariery

3. Proces tworzenia projektu programu

3.1. Przesłanki opracowania programu

3.2. Przebieg prac nad projektem

3.3. Definicje głównych pojęć używanych w opisie programu

3.4. Uzasadnienie dla podjęcia działań pilotażowych

4. Program Pilotażowy (WWKSC)

4.1. Czas trwania pilotażu programu

4.2. Adresaci wczesnej wielospecjalistycznej pomocy (WWKSC)

4.2.1. Dzieci

4.2.2. Rodzice

4.3. Cel programu pilotażowego

4.3.1. Cele szczegółowe wobec beneficjentów programu

4.4. Zadania

4.4.1.Podstawowe zadania

4.4.2. Inne ważne zadania

4.4.3. Modelowy ciąg działań

4.5. Miejsce realizacji świadczeń

4.6. Przewidywane efekty pilotażu

5. Koordynacja programu pilotażowego

5.1. Skład i zadania Zespołu ds. Kwalifikacji, Koordynacji i Monitorowania Programu

5.2. Finansowanie zadań Zespołu

5.3. System kwalifikacji placówek

5.4. Warunki uzyskania kwalifikacji do programu

6. Finansowanie

6.1. Opis kalkulacji kosztów oraz postulowanych świadczeń

6.2. Kalkulacja szczegółowa

6.3. Standardy świadczeń realizowanych w ramach bonów

6.4. Lokalizacja środków finansowych

7. Harmonogram działań

Wykaz załączników

całość:

http://www.menis.gov.pl/ksztspec/programy/pomoc_dziecku.php

Marek Pleśniar08-01-2005 00:17:57   [#02]
o!
gera08-01-2005 16:06:56   [#03]

No, no ...... jaskółeczka.

"Termin dziecko niepełnosprawne oznacza dziecko, u którego lekarz stwierdził nieprawidłowy rozwój, wady wrodzone lub inne upośledzenia, posiadające orzeczenie w rozumieniu przepisów ustawy o rehabilitacji lub/i orzeczenie poradni psychologiczno-pedagogicznej." - nadal nieprecyzyjny.

Karolina08-01-2005 16:10:36   [#04]
Gera - dobra uwaga, okazuje się wracając do tematu kto to jest uczeń niepełnosprawny, że "lub/i"
gera08-01-2005 16:31:54   [#05]

Przeczytałam całość, może niezbyt dokładnie, bo długie... Myślę sobie, że ... o to chodzi - im wcześniej tym lepiej.

Ciągle dobijałam się o spójność działań medycznych-psychologiczno-opiekuńczo-edukacyjnych.

Mogę tylko dodać -Mam nadzieję, że to się rozwinie.

agabu10-01-2005 11:38:21   [#06]

O, jejku!

Nareszcie! Ja też, Karolino, mam nadzieję, że wreszcie coś sie zacznie dziać :-))))))))))))))

Gera! Dziecko niepełnosprawne - to jest precyzyjne. Aktualne przepisy mówią, że "dziecko niepełnosprawne" (takie z orzeczeniem o niepełnosprawności,u którego lekarz stwierdził nieprawidłowy rozwój, wady wrodzone lub inne upośledzenia) może uczęszczać do każdego typu szkoły. Problem jest inny - czy w tej szkole zostanie uznane za UCZNIA niepełnosprawnego?

Otóż w świetle obowiązujących przepisów - NIE!!!!!!!!!!!!!!

Bo, żeby zostało uznane za ucznia niepełnosprawnego musi mieć dodatkowo(!) orzeczenie z PPP o potrzebie kształcenia specjalnego.

Czyli PPP orzeka czy dane dziecko niepełnosprawne jest uczniem niepełnosprawnym.

Często bywa, że dziecko niepełnosprawne jest uczniem zdrowym, bo:

1) rodzice nie wystąpili z wnioskiem do PPP o stosowne orzeczenie

2) PPP uznało, że mimo niepełnosprawności "medycznej" uczeń nie ma specjalnych potrzeb edukacyjnych ( pisałam juz o tym wielokrotnie - dla Pani z Menis uczeń (cytuję):" np. bez nogi nie ma specjalnych potrzeb. Rodzice muszą mu po prostu załatwić dobrą protezę". Pozostawiam rzecz bez komentarza, jak również i inny przypadek, gdy PPP uznało, że dziecko niedowidzace nie otrzyma orzeczenia, bo jak powiedziano matce "chodzi do małej klasy i Pani (nauczycielka) sobie poradzi bez orzeczenia".

Pozdrawiam

agabu10-01-2005 11:47:15   [#07]

Karolino!

Przeczytam wszystko jeszcze raz dokładnie, ale teraz mam ochotę zgłosić szkołę do programu pilotażowego. Dzięki za informację.
Marek Pleśniar10-01-2005 12:03:25   [#08]
co Wy na to - byśmy informacyjnie i uświadamiająco choć wspierali projekt?
agabu10-01-2005 12:48:57   [#09]

Tak!

:-)))))))))))))))))))))
Karolina10-01-2005 14:05:27   [#10]

Jestem jak najbardziej za... kiedyś opisywałam jak wg mnie powinno wyglądać idealne wspieranie od najmłodszych lat - chętnie popracuje w tym temacie nadal.

Żałuję - strasznie, że nie mam placówki z którą mogłabym wejśc w taki program.... wszystkie te moje myśli, doświadczenia są nadal w sferze marzeń.... :-( choć moją jaskólka jest to, że pojawił się teren - pusty narazie, na ktory w przyszłości taki ośrodek ma stanąć.

Póki co zgłaszam się do pracy tu. ;-)

agabu10-01-2005 14:18:56   [#11]

Na razie zamilknę

na krótko - bieżące wariatkowo, ale wesołe, bo mam nowy sprzęt i instalację. Jestem z wami!

Marku, może by to na konferencję?

gera10-01-2005 16:33:53   [#12]

agabu

Tak jest, wszystko jasne (to tylko skrót myślowy)

Jestem zainteresowana wspieraniem projektu. Poinformuję o nim nasze przedszkole integracyjne i OP.

Niech się dzieje.

Marek Pleśniar10-01-2005 18:45:05   [#13]

na konferencję? nooo...

:-)

yhm

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]