Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Czy dyrektor musi realizować godz. dydaktyczne? |
Marianna1 | 07-01-2005 17:02:01 [#01] |
---|
Czy dyrektor MUSI mieć godziny dydaktyczne? Czy OP może zadecydować, że dyrektor jest bezterminowo z tego (wg mnie obowiązku) zwolniony? Szkoła mała, nie ma zastępcy. Co wtedy z nadzorem?
Co w sytuacji, gdy konkurs na dyrektora wygra osoba, dla której nie ma i raczej nie będzie żadnych godzin, albo będą, ale niezgodne z kwalifikacjami?Czy dyrektor może te godziny realizować w szkole, w której pracował przed konkursem?
Bardzo proszę, napiszcie co o tym sądzicie. Pozdrawiam gorąco.
|
Gminne Przedszkole | 07-01-2005 17:25:45 [#02] |
---|
dyrektor zastępstwa U nas organ prowadzący zadecydował,żeby zostawić wszystkim nauczycielom "gołe etaty" i w tym przypadku, żeby starczyło dla wszystkich mi-dyrektorowi zostawił 2 godziny dydaktyczne. Są jednak u nas szkoły gdzie dyrektorzy realizują 12 dydaktycznych i jeszcze mają nadgodziny(po7) Nie wiem jak to robią. |
Ank | 07-01-2005 17:43:15 [#03] |
---|
Ja też nie wiem jak to robić - mam 12 godzin i już mi się nadzór pedagogiczny pomieszał z haccapem a papiery produkuję w domu wieczorami. W zeszłym roku OP ulitował się i dał zniżkę do 6 godzin ale zaczęły się oszczędności i wróciło do starego. rozmawiałam z wójtem ale oczywiście kasa się liczy:-)) |
zgredek | 07-01-2005 17:47:04 [#04] |
---|
wszystko w gestii OP: KN
art. 42
6. Dyrektorowi i wicedyrektorowi szkoły oraz nauczycielowi pełniącemu inne stanowisko kierownicze w szkole obniża się tygodniowy obowiązkowy wymiar godzin zajęć określonych w ust. 3 w zależności od wielkości i typu szkoły oraz warunków pracy lub zwalnia się ich od obowiązku realizacji tych zajęć. Dotyczy to również nauczyciela, który obowiązki kierownicze pełni w zastępstwie nauczyciela, któremu powierzono stanowisko kierownicze.
7. Organ prowadzący szkołę lub placówkę po uzyskaniu opinii organu sprawującego nadzór pedagogiczny określa:
2) zasady udzielania i rozmiar zniżek, o których mowa w ust. 6, oraz przyznaje zwolnienia od obowiązku realizacji zajęć, o których mowa w ust. 3; |
beera | 07-01-2005 21:18:51 [#05] |
---|
Marianno :-) odpowiedziałam Ci przed chwilą na eduseeku, a Ty już tu :-) Nadzór prowadzony jest w takiej sytuacji zupełnie normalnie- sytuacja jest inna, gdy dyrektorem jest pracownik niepedagogiczny- wówczas musi mieć zastepce pedagoga. Tu- w opisanym przez Ciebie przypadku nie ma żadnego problemu. Dyrektor nie może realizowac swoich godzin dydatycznych w innej szkole- chyba, że jest to szkoła filialna | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|