Forum OSKKO - wątek

TEMAT: matury -ratunku
strony: [ 1 ]
Joanna07-01-2005 15:46:40   [#01]
Za chwilę organ zatwierdzi regulaminy(...) i będzie po sprawie. Jak ich przekonać, że konieczne jest uwzględnienie kasy na matury? Znam nieszczęsny list pana MENIS-a i wszystkie chyba wątki tutaj na forum. Nie mam już pomysłu na argumenty, a tu szykują niezłą bombę! Moze macie coś?
janzg07-01-2005 15:50:50   [#02]
na głupotę nie ma lekarstwa ;(
janzg07-01-2005 16:06:54   [#03]
regulamin wynagradzania musi być uzgodniony z ZZ przez OP, pogonić ZZ do roboty
Majka07-01-2005 18:48:29   [#04]
7 stycznia 2005
Matura: Ostatnie poprawki

Problemy z organizacją nowej matury to temat dzisiejszego spotkania dyrektorów mazowieckich szkół z premierem i ministrem edukacji w warszawskim Liceum im. Żmichowskiej. Dyrektorzy szkół skarżą się m.in. na to, że trudno będzie zorganizować nową maturę tak, aby lekcje w młodszych klasach mogły odbywać się normalnie.

- W tym roku, po raz pierwszy nieodwołalnie uczniowie przystąpią do nowej matury. Sam jestem przedmiotem tego eksperymentu, bo moja córka zdaje - powiedział premier Marek Belka. Dodał, że teraz jest czas na ostatnie przedmaturalne poprawki. (PAP)

Ciekawe, co z tego wyniknie ;)
Majka07-01-2005 19:27:33   [#05]

ciąg dalszy:

daniem dyrektorów szkół, największe niedociągnięcia dotyczą samej organizacji egzaminów. "Jeśli posadzę w komisji dwóch polonistów, a trzeciego wyślę do innej szkoły, by tam zasiadł w komisji prowadzącej egzaminy ustne, to kto przez dwa tygodnie poprowadzi lekcje z młodszymi klasami?" - zastanawiała się dyrektorka liceum im. Stefana Batorego, Małgorzata Zielicz.

"Podobna sytuacja jest z nauczycielami języków" - podkreślił dyrektor LXVII LO Krzysztof Mirowski. Według niego, większość uczniów zdecydowała się na zdawanie języka angielskiego, więc będzie bardzo trudno tak zorganizować dla nich egzaminy ustne, by nie zaburzyć planu lekcji w młodszych klasach.

Większość uczestniczących w spotkaniu dyrektorów szkół postulowała, by międzynarodowe certyfikaty językowe zwalniały z egzaminu maturalnego z języka obcego - podobnie jak to było do tej pory.

"To wykluczone. Jeśli matura ma być egzaminem jednolitym, wszyscy muszą zdawać ją na takich samych zasadach" - podkreślił minister edukacji i dodał, że w tej chwili trwają prace nad uznaniem polskiego egzaminu maturalnego z języków obcych przez kraje UE.

Dyrektorzy szkół obawiali się także, że nauczyciele nie będą w stanie fizycznie sprostać wysiłkowi zwiazanemu z nową maturą.

"W swojej szkole mają lekcje z młodszymi klasami, są odpowiedzialni za przeprowadzenie egzaminu ustnego, a do tego będą zatrudnieni w komisjach egzaminacyjnych jako zewnętrzni egzaminatorzy. Ile godzin na dobę może pracować nauczyciel?" - pytała dyrektor liceum im. Cervantesa, Joanna Malawska.

"Prace w komisjach egzaminacyjnych nie zakłócą pracy szkół, ponieważ nauczyciele-egzaminatorzy (za dodatkowym wynagrodzeniem - PAP) będą sprawdzali prace maturalne podczas weekendów, a na ich sprawdzanie przewidziano tyle czasu, by mogli to robić bez pośpiechu" - zapewniła Anna Frenkiel z Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Warszawie

Dodała, że z organizacją nowej matury wcale nie wiążą się trudności większe niż z egzaminem prowadzonym na starych zasadach.

"Do tej pory szkoła musiała nie tylko przeprowadzić, ale i sprawdzić prace pisemne z dwóch przedmiotów. Teraz prace sprawdzają egzaminatorzy zewnętrzni. Jeśli zaś chodzi o egzaminy ustne, to zamiast dotychczasowych trzech będą teraz tylko dwa" - wyjaśniła dodając, że organizowanie zastępstw podczas matur zawsze było konieczne
org07-01-2005 19:27:42   [#06]
Pewnie młoda Belkówna zda.
Majka08-01-2005 01:06:46   [#07]
OKE Gdańsk nie lubi dziennikarzy? :))

" 1.  Dyrektorzy szkół, które przystąpiły do próbnego egzaminu maturalnego, są proszeni o nieudostępnianie przedstawicielom prasy zestawów egzaminacyjnych. Wszyscy zainteresowani otrzymają materiały egzaminacyjne bezpośrednio od dyrektora OKE."
Joanna09-01-2005 13:04:47   [#08]

Chyba mam dosyć!

Jak tak dalej pójdzie to okaże się, że "wygryzę" z roboty którąś z moich pań sprzątających - zawsze to dokładnie wiadomo jaki się ma przydział do sprzątnięcia i żaden minister, dyrektor CKE(OKE), kurator czy starosta nie poradzą na dość dowolną interpretacją prawa!
Gaba09-01-2005 13:59:04   [#09]

org, nie chcę być złośliwa - ale kiedy się ma nazwisko Belka, to forma panieńska jest Belczanka, a żony Belczyna. Fajnie, nie?

Ta złośliwość jest pod adresem szefostwa tego kraju, a tak się odegrałam teraz za te wszystkie fanaberie i inne cudactwa, gdzie doprowadzeni do rozpaczy dyrektorzy i nauczyciele pragną zostać swoimi sprzątaczkami.

janzg09-01-2005 14:41:03   [#10]

Majko

czy o tych wszystkich problemach Pan Minister (również Pani Radziwiłł, która w ministeestwie ma wpisane w zakresie swoich "właściwości" egzaminowanie) nie wie??

czy tylko ONI udają?

-----------------------

ja twierdzę, że wiedzą, tylko teraz sonduje "wytrzymałość" nauczycieli (szczególnie języków) dyrektorów i szkół

oczywiście całe odium związane z niedomaganiami organizacji i przeprowadzenia matur będzie potem na kogo zwalić

Majka09-01-2005 17:52:55   [#11]
Niestety, masz rację.
Słuzy temu stara metoda odwracania uwagi od problemu. Zawsze można potem powiedzieć dziennikarzom, że szkoły boją się matury zewnętrznej i stąd to wszystko ;)

((Tak jak na wątku o pismie OSKKo-"chodzi o rankingi" ;))
org09-01-2005 19:54:12   [#12]

dlaczego GABO?

Dlaczego Gabo chcesz odegrać się na mnie? Nie jestem wszak reprezentantem szefostwa tego kraju. Przynajmniej narazie. Doprowadzeni do rozpaczy nauczyciele i dyrektorzy winni zmiemić zawód lub pójść na urlop dla pratowania zdrowia. W obecnej sytuacji trzba mieć żelazne zdrowie fizyczne i psychiczne. Olbo oni albo my.
AnJa09-01-2005 20:31:52   [#13]
Org:-)

gaba się nie odgrywa. Doła pewnie znowu kolejnego, tym razem stołówkowego, ma - i mysli, że tak odrażająco córkę Premiera  nazywając odreaguje:-)
zgredek09-01-2005 20:35:53   [#14]
:-)
Marek Pleśniar09-01-2005 20:39:41   [#15]

a że się skupiło na Tobie

każdy chłop przyzwyczajonym powinien byc;-)

AnJa09-01-2005 20:43:02   [#16]

o, przyzwyczajony właśnie:-)

w śćiególności do obrywania od gaby:-)

co niektóre baby zreszta tez:-)
........
gaba:-) ja tylko tak, imperatyw jakiś:-)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]