Forum OSKKO - wątek
|
Nionka | 07-01-2005 09:43:24 [#01] |
---|
Mam wątpliwości w dwóch kwestiach i bardzo proszę o pomoc: 1. Kobieta-pracownik wychowująca dziecko do lat 14 ma prawo do dwóch dni tzw. opieki, za które przysługuje wynagrodzenie - dotąd wszystko jest jasne, ale co z godzinami ponadwymiarowymi? Czy "odcinać" jak za zwolnienie lekarskie, czy nie? Dodam, że OP w regulaminie wynagradzania nauczycieli w ogóle nie uwzględnił takich sytuacji, że "opiekę" bierze też nauczyciel, który ma godziny ponadwymiarowe. 2. Nauczyciel przebywa na zwolnieniu lekarskim, ale w tym czasie robi zakupy w sklepach i uczestniczy w duzych imprezach rozrywkowych; od razu zastrzegam, że ja tego nie widziałam, ale widzieli z OP oraz rodzice (mała miejscowość, wszyscy się znają), którzy "uprzejmie", choć nieoficjalnie, mi o tym donieśli. Poradźcie, jak się zachować w tej sytuacji, czy w ogóle mogę coś zrobić? Czy pracodawca (dyrektor) ma prawo kontrolować zwolnienia lekarskie i jakoś nadzorować prawidłowość ich wykorzystania? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. |
Władysław Ścianek | 07-01-2005 10:26:07 [#02] |
---|
Uważam, że OP mógł się odnieść w regulaminie wynagradzania do tego typu "klinicznych przypadków", co rozwiałoby wątpliwości Twoje i innych dyrektorów. Wyjaśnienia musimy szukać w interpretacji treści kodeksu pracy. Otóż: 1. kobieta korzystająca z dwóch dni opieki nad zdrowym dzieckiem otrzymuje wynagrodzenie pomniejszone o godziny ponadwymiarowe / tak, jak przy zwolnieniu lekarskim /. 2. nauczyciel przebywający na zwolnieniu lekarskim musi dostosować się do wskazań zapisanych, bądź podkreślonych przez lekarza, np. "musi leżeć". Gdy takich określeń nie odnotowano na druku L4, to pracodawca może tylko pozazdrościć nauczycielowi udziału w imprezach rozrywkowych. A tak na marginesie..... impreza, to katalizator przywracający zdrowie. Pozdrawiam !!! |
bogna | 07-01-2005 10:43:22 [#03] |
---|
Władysławie na jakiej podstawie opierasz swoje wyjaśnienie odnośnie punktu1? |
Władysław Ścianek | 07-01-2005 11:00:31 [#04] |
---|
Czytałem kiedyś interpretację w "Gazecie Prawnej". Gdy odszukam w moich zbiorach, to na pewno podam źródło. Serdecznie pozdrawiam !!! |
Kajka | 07-01-2005 17:31:34 [#05] |
---|
Zgadzam się z Władysławem, na zwolnieniu jest kratka do zaznaczenia czy pacjent "musi leżeć", czy też "może chodzić". A co jeśli nauczyciel ma głęboka depresje, na nią dostał zwolnienie lekarskie, impreza kulturalna (lub mniej kulturalna) to bardzo dobre lekarstwo na tego typu schorzenia ;))) |
Janusz z W | 08-01-2005 15:52:08 [#06] |
---|
ZUS i takie tam... Od kontroli prawidłowości wykorzystania zwolnień lekarskich jest ZUS. Pracodawca może zwrócić się z tym do ZUSu. A co do opieki nad dzieckiem zdrowym to pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia. W związku z tym również do wynagrodzenia za nadgodziny ujęte w arkuszu. Organ nie ma prawa tego regulować (czytaj: zmieniać). |
Gaba | 08-01-2005 16:33:03 [#07] |
---|
ja się dwukrotnie zwracałam o kontrolę zusowską L$ - piszesz pismo i prosisz i zbadanie prawidłowości jego wystawienia. O donosach nie pisz. Hmmm! U mnie za każdym razem ZUS udowodnił lekarzowi i "pacjentowi" przekręt i nakazał powrót do pracy i skrócenie okresu L4 i oddanie pieniędzy. Jeden - to miał zwolnienie od ortopedy na kręgosłup - ale wykonywał przysiady i takie tam u lekarza przed komisją..., pana w pracy nie było prawie 5 miesięcy, w tym czasie naprawiał i remontował domy, i takie tam. Szkoła nie miała konserwatora, a tablice przybite na gwoździu do ściany spadały nam na nogi. |
GrażynaR | 08-01-2005 16:34:28 [#08] |
---|
do pkt.1
A może średnia urlopowa ? |
koperek | 08-01-2005 19:29:39 [#09] |
---|
dwa pytania do pkt.1 za dni opieki nad dzieckiem powinna mieć liczoną średnią dnia tak jak za święta. Wg nowych przepisów nawet te dni będą odjęte od trzynastki. |
Nionka | 10-01-2005 11:04:42 [#10] |
---|
1. Dzięki za wszystkie odpowiedzi, ale nadal nie wiem, bo jedni piszą, że jak za L-4, czyli bez nadgodzin, inni - że z nadgodzinami. Więc jak to jest? Jak wy płacicie? OP tego nie uregulował, niestety, podobnie jak wielu innych rzeczy, ale to już zupełnie inny temat. 2. Tak myślałam, że sama nic nie mogę. Do Gaby: czy w tym piśmie do ZUS-u podawałaś, dlaczego chcesz prosisz o kontrolę prawidłowości zwolnienia? Pewnie, że w tym konkretnym przypadku nie bedę pisać, że "ktoś - kogoś - gdzieś", ale czy powinnam podać jakies uzasadnienie? |
Nela 1 | 11-01-2005 13:07:38 [#11] |
---|
Według jakich przepisów opieka nad dzieckiem będzie odejmowana od trzynastki . Podajcie podstawę prawną.... | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|