Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Konkurs:)
strony: [ 1 ]
kasiek05-01-2005 19:18:53   [#01]
"Szkoła bez korepetycji"

Informacja dla szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych, uczestników konkursu

Przypomina się, że szkoły, które zgłosiły swój udział w Ogólnopolskim Konkursie "Szkoła bez korepetycji" ogłoszonym przez Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu na przełomie 2003 i 2004 r., winny przesłać na adres Kuratorium , szkolny program obejmujący m.in.:

- zdiagnozowanie skali problemu oraz przyczyn występowania korepetycji w środowisku szkolnym,
- zdiagnozowanie grup uczniów wymagających wsparcia i pomocy (uczniów zdolnych i z trudnościami w nauce),
- zorganizowanie, odpowiednio do potrzeb systemowych rozwiązań w zakresie wsparcia i pomocy ww. uczniom, uwzględniających np. indywidualny program nauki, indywidualny tok nauki, zajęcia rozwijające zainteresowania uczniów, zajęcia: dydaktyczno-wyrównawcze, korekcyjno - kompensacyjne, logopedyczne i inne,
- zorganizowanie, stosownie do potrzeb, form doskonalenia nauczycieli oraz zajęć psychoedukacyjnych dla rodziców w zakresie ww. problematyki,
- dokonanie ewaluacji.

Pytanie poza konkursem: kto sfinansuje kolejne  zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze, kólka zainteresowań itd? Może w ramach naszych 40 godzin tygodniowo?
Dżoana05-01-2005 19:45:23   [#02]

Ależ oczywiście!

Wszyscy pztrzą jakby tu nauczycielem zaorać.
gera05-01-2005 21:08:28   [#03]

kasiek

Dzięki za przypomnienie. Jakoś zapomniało mi się, że też musimy to zrobić.

Marek R05-01-2005 22:00:52   [#04]

To jeden z najbardziej beznadziejnych programów wymyslonych przez MENiS.

-uczymy w 35-osobowych klasach

-ilość godzina nauczania obcięta (nie dotyczy religii, ale to nie problem, bo sporo lekcji tego przedmiotu i tak się nie odbywa:))

-zajęć pozalekcyjnych nie ma

-cykl nauczania w LO skrócony do 2,5 roku (to tutaj ma miejsce główny etap przygotowań do matury, będącej jednocześnie egzaminem wstępnym na uczelnie)

I tak możnaby jeszcze wymieniać. I tu jakiś urzędnik protestuje, że zdolny, ambitny uczeń idzie się dokształcać, bo szkoła mu tego nie zapewnia. To jest chore!

A przy okazji... jestem przekonany, że niejeden urzędnik MENiS, mający zdolne dziecko, posłał je do prywatnej szkoły a nie do publicznej. A jeżeli już do publicznej, to na pewno wysyła je na dodatkowe lekcje. Hipokryzja, nic więcej.

AnJa05-01-2005 22:08:16   [#05]
A udział był obowiązkowy?

Bo ja sie np. nie zgłosiłem.

I teraz to nie wiem: bo niegdyś do TPPR też się nie zapisywałem - a należałem.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]