Forum OSKKO - wątek

TEMAT: rozkład zajęć a wymogi bhp
strony: [ 1 ]
Konto zapomniane05-01-2005 17:45:23   [#01]

Tygodniowy rozkład zajęć uwzględnia wymogi higieny pracy umysłowej uczniów i nauczycieli - tak brzmi wskaźnik KO, rozporządzenie MEN w sprawie bhp w szkołach mówi: § 4. Jeżeli specyfika programu nauczania nie sprzeciwia się temu, w planie zajęć dydaktyczno-wychowawczych uwzględnia się:

1)  potrzebę równomiernego obciążenia zajęciami w poszczególnych dniach tygodnia;

2)  potrzebę różnicowania zajęć w każdym dniu;

3)  zasadę niełączenia w kilkugodzinne bloki zajęć z tego samego przedmiotu.

Sanepid dokonuje oceny planu zajęć pod kątem dostosowania go do uczniów, odnosząc się do standardów typu: lekcje nie mogą rozpoczynać się i kończyć językiem obcym i przedmiotami ścisłymi, itp. Czy ktoś zna, ma te standardy, byłbym wdzięczny. Podobnie dostosowanie planu do nauczycieli, jakie wymogi muszą być spełnione. Być może nie doczytałem, ale rozporządzenie cytowane wyżej mówi niewiele, a kontrolujący wypisują co rusz jakieś standardy, w efekcie, co było poprawne w roku ubiegłym, obecnie jest złe. A teraz jeszcze ten wskaźnik KO. Proszę o radę.

zgredek05-01-2005 17:49:12   [#02]

poczytaj tu:

http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=7124&st=2

ale to są widzimisie sanepidu
Konto zapomniane05-01-2005 18:04:54   [#03]

dzięki

Dziękuję, czytałem, nie chciałem zbytnio pyszczyć, bo bardziej byłem przekonany o własnej niewiedzy niż o fakcie, że wskaźnik KO tak ładnie jest sprecyzowany, a brak czytelnych i jednoznacznych standardów. To tak trochę jakby policjant w zależności od własnego widzimisie ustalał każdego dnia na tym samym odcinku drogi szybkość , powyżej której karałby mandatem.
Dżoana05-01-2005 19:51:42   [#04]

U nas

wszystkie lekcje zaczynają się od językó i na nich się kończą! Podobno inaczej się nie da.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]