Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Średnia ocen z religii |
Atra | 05-01-2005 15:56:27 [#01] |
---|
Bardzo proszę o podanie podstawy prawnej mówiącej, że ocena z religii nie wlicza się do średniej. |
bomis | 05-01-2005 16:01:32 [#02] |
---|
nie jest to przedmiot obowiązkowy, |
janzg | 05-01-2005 17:12:45 [#03] |
---|
atra ppp podaje się wówczas, gdy się wlicza a nie wtedy gdy się nie wlicza bo inaczej zapytałbym o ppp np. takiego czynu: dlaczego nie wolno wyskakiwać przez okno? |
zgredek | 05-01-2005 17:18:18 [#04] |
---|
;-) dlatego też nikt nikomu nie zabrania wliczania oceny z religii do średniej ocen (tak jak i wyskakiwania przez okno);-) |
aga2307 | 05-01-2005 21:10:14 [#06] |
---|
U nas wliczamy bo RP podjeła taką uchwałę żeby dzieciaki religię traktowały poważnie. |
RomanG | 05-01-2005 21:16:09 [#07] |
---|
U nas wliczamy 
|
AnJa | 05-01-2005 21:32:38 [#08] |
---|
Do sredniej dla celów świadectwa z paskiem to zdaje sie nie mozna (bo nieobowiązkowa) - choć przy poprzedniokadencyjnosejmowej obsadzie MENiS a przy tych samych przepisach nie tylko mozna, ale trzeba było.
A jak nie do paska, to po kiego czorta Wam te średnie? |
Rycho | 05-01-2005 21:55:11 [#09] |
---|
AnJa
to dokładnie wyjaśnił. Ja tylko podeprę paragrafami ;-) ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 14 kwietnia 1992 r. w sprawie warunków i sposobu organizowania nauki religii w publicznych przedszkolach i szkołach
§ 9.2. Ocena z religii (etyki) nie ma wpływu na promowanie ucznia do następnej klasy.
Rozp. o ocenianiu
§ 18.3. Począwszy od klasy IV szkoły podstawowej, uczeń, który w wyniku klasyfikacji rocznej uzyskał z obowiązkowych zajęć edukacyjnych średnią ocen co najmniej 4,75 oraz co najmniej bardzo dobrą ocenę zachowania, otrzymuje promocję do klasy programowo wyższej z wyróżnieniem |
Chowański Krzysztof | 05-01-2005 21:58:21 [#10] |
---|
Dlaczego nieobowiązkowa. Gdy uczeń nie ma religii to winien mieć etykę. |
Chowański Krzysztof | 05-01-2005 22:03:20 [#11] |
---|
Zgredku wyskakiwać przez okno nie mozna ponieważ: § 13. 1 pkt5) rozp. MENiS w spr. war. oceniania - dbałość o bezpieczeństwo i zdrowie własne oraz innych osób; Wyskakując przez okno uczeń może spaść na innych ludzi i stanowi wówczas zagrozenie dla ich zdrowia lub zycia. |
Rycho | 05-01-2005 22:04:51 [#12] |
---|
Krzysiu,
poczytaj sobie § 3 o organizowaniu nauki religii w szkole. :-)
etyka też jest na życzenie rodziców :-)
jęśli rodzić sobie nie życzy religii ani etyki należy się uczniem tylko zaopiekować. :-) |
Jola | 06-01-2005 07:16:59 [#13] |
---|
U nas nauczyciele religii nie stawiają jedynek. Nie wiem, może z poniższych względów: „...przepisy mówią, że ocena z religii nie ma wpływu na promocję. Co zatem z uczniami, którzy pomimo wysiłku katechety dostali oceny niedostateczne na koniec roku i jednocześnie nie zdali ze stopniem pozytywnym egzaminu poprawkowego? Czy mają chodzić na przyszły rok ze swoją klasą? Wtedy jednak stawianie oceny niedostatecznej mija się z celem. Czy może ma uczęszczać na zajęcia z rokiem niżej? Ale jak to ma się do zapisu o niewpływaniu na kwestię promocji. Sprawa nie jest właściwie rozwiązana. Nie załatwia tego sformułowanie "nie wpływa na promocję", bo życie niesie ze sobą konkretne pytania. Do dziś nie wiadomo, co zrobić z takimi uczniami, choćby była to na razie sytuacja hipotetyczna. Jednak każdą ewentualność trzeba brać pod uwagę. Dla wielu katechetów właśnie ta niewiadoma jest powodem wstrzymywania się przed wystawieniem oceny niedostatecznej na koniec roku szkolnego.”
Skoro więc nauczyciele religii nie korzystają z pełnej skali ocen, obowiązującej na pozostałych przedmiotach, to myślę, że trudno tę ocenę wliczać do średniej. http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=6594&st=9 http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=7464&st=0 |
nn | 06-01-2005 09:07:11 [#14] |
---|
a u nas...
Witam. a u nas skala ocen z religii sięga od 1 do 7. I wówczas gdy dziecku nie wychodzi średnia pożądana (np przez rodziców lub ucznia) to otrzymuje tą najwyższą ocenę, czyli 7. I wszyscy sa zadowoleni. Jeśli będzie trzeba, to dla dobra sprawy taki uczeń może uzyskać nawet 8. I będzie pięknie. A co !!! Pozdrawiam. Roman |
janzg | 06-01-2005 09:30:51 [#15] |
---|
faktycznie kultowo :)))) namieszało się strasznie dla mnie i myślę, że podobnie zgredkowi :) chodziło o to, że jeśli, to komuś do czegoś potrzebne, to niech sobie wlicza do średniej ocen - patrz post 1 - co chce i ile chce np. jeszcze cenę rynkową żyta i liczbę skoków przez okno ----------- czymś zupełnie innym jest średnia ocen na świedectwie końcoworocznym uprawniająca do otrzymania np. świadectwa z wyróżnieniem uprawniającego chociażby do otrzymania określonej liczby punktów podczas rekrutacji. i w takim razie trzeba 
takiego działania Kultowo ten temat tu na FORUM przerabiany był wielokrotnie i wg. mojego stanu wiedzy oraz dodatkowych wyjaśnien z MENiSa ppp brak Jeżeli coś się zmieniło a ja przeoczyłem, to chętnie wyprowadzę się z błędu i w takim razie WPROST ................................. a nie kolejne wywody w stylu - przepraszam - że osioł to koń -----------------------
|
aga2307 |
05.01.2005 21:10 [#06] |
|
|
U nas wliczamy bo RP podjeła taką uchwałę żeby dzieciaki religię traktowały poważnie. i takie działanie będąc dyrektorem uznałbym za niezgodne z prawem czego konsekwencją byłoby wstrzymanie wykonania uchwały z cd. określonym art 41 ust 3 ustawy oświatowej | |
beera | 06-01-2005 09:55:15 [#16] |
---|
janie ale sam sobie zaprzeczyłeś! rada ma prawo podjąc uchwałę o wliczaniu religii do średniej- choćby wówczas gdy wewnętrznie konstruują wymagania do spełnienia warunkow dla otrzymania nagrody wewnętrznej- szkolnej! Nie ma prawa ustalić, ze ta ocena wlicza się do średniej, za którą otrzymuje się świadectwo z wyróżnieniem, bo byłaby wówczas niezgodna z prawem wyższego rzędu! |
janzg | 06-01-2005 10:08:21 [#17] |
---|
no nie :) w pierwszej części zgadzam się z tym, bo jeśli komuś to - dodam wewnętrznie do jakichś tam celów - potrzebne niech sobie wlicza do średniej wszystko co uważa za stosowne ------------------------ nie zgadzam się natomiast z argumentem: U nas wliczamy bo RP podjeła taką uchwałę żeby dzieciaki religię traktowały poważnie. |
beera | 06-01-2005 10:44:25 [#18] |
---|
;-)) Myslisz, ze Uchwała brzmi : " podejmujemy decyzję o wliczaniu religii do średniej w celu poprawienia autorytetu nauczyciela"
:-)))) to wtedy OK to znaczy- nie ok;-) |
Marek Pleśniar | 06-01-2005 10:57:35 [#19] |
---|
przykład idzie z góry;-) MENIS też pisał o zwiększeniu autorytetu kuratora w drodze rozporządzenia;-) |
zgredek | 06-01-2005 11:08:30 [#20] |
---|
ale, ale, nic mi się nie pomieszało;-)
czy atra pytała o średnią do świadectwa z wyróżnieniem?
a jeśli jej ta średnia jest do czego innego potrzebna - to niech liczy, żadna ppp tego nie zabrania ani nie nakazuje;-)
----------------------
mało, że temat kultowy, to jeszcze ciągle wzbudzajacy ogromne emocje;-) |
Jola | 06-01-2005 15:30:21 [#21] |
---|
A może komuś te wywody pomogą ;-) http://www.vulcan.pl/forum/zpo/thread.php?t=2783 [#09] http://www.odn.pila.pl/opracowanianauczycieli/gimnazja/jankowska/jankowska.htm ŚREDNIA OCEN
– Dyrektor Departamentu Kształcenia i Wychowania MEN zgodnie z pismem DKW – 4036-17/2000/GP z dnia 20 czerwca 2000r. informuje: „Nie ma obowiązującej regulacji prawnej dotyczącej powyższej kwestii. W świetle rozporządzenia MEN z dnia 24 stycznia 2000r. w sprawie zasad wydawania oraz wzorów świadectw, dyplomów państwowych i innych druków szkolnych,... (Dz.U. nr 6 poz.73) do obliczania średniej ocen, będącej podstawą przyznawania świadectwa z wyróżnieniem, należy brać pod uwagę tylko obowiązkowe zajęcia edukacyjne” W myśl rozporządzenia MEN z dnia 14 kwietnia 1992r. w sprawie warunków i sposobu organizowania nauki religii w szkołach publicznych (Dz.U. nr 36, poz. 155 z późniejszymi zmianami, przedmioty takie jak religia i etyka – nie są przedmiotami obowiązkowymi dla ucznia w szkole. Jednak tenże sam Departament Kształcenia i Wychowania wyraża stanowisko, że wliczanie oceny z religii może być rozstrzygnięte przez samą szkołę, w ramach przyjętego przez nią wewnątrzszkolnego systemu oceniania, który ma obejmować także przedmioty, o których mowa wyżej lecz musi być to zapisane w statucie szkoły. Do chwili obecnej w szkołach utrwaliła się praktyka, że z ocena religii nie jest liczona do średniej ocen, co nie spełnia ani funkcji motywacyjnej, ani wychowawczej. W związku z tym podważa się stanowisko programu wychowawczego, w którym bardzo akcentuje się kształtowanie postaw młodego człowieka – jego uczciwość, rzetelność, sumienność, pilność i prawdę. Na katechezie te postawy są kształtowane, ale zaraz potem niweczone. Bo jeśli uczeń wkłada wielki wysiłek w rzetelną naukę, pracę, uczy się mówienia prawdy i czynienia dobra, to chce ją później zastosować w życiu oraz oczekuje nagrody, niekoniecznie materialnej. (...) ... uczciwie pracujący uczeń, powinien być z tego wysiłku rozliczony - powinien mieć wliczone do średniej ocen wszystkie przedmioty." |
RomanG | 06-01-2005 16:07:50 [#22] |
---|
Jola! Zaczynasz mnie przekonywać... :-) |
janzg | 06-01-2005 17:56:05 [#23] |
---|
trochę one "nieświeże" a te wywody mają pomóc w czym? |
Marek Pleśniar | 06-01-2005 18:36:19 [#24] |
---|
szczególnie mnie zachwyca "ocena religii" ;-) |
Jola | 06-01-2005 18:47:21 [#25] |
---|
Masz świeższe??
Każdy wyczyta co innego, ale myślę, że gdyby ktoś nosił się z zamiarem wniesienia poprawek do wso, to może coś go tu zainspiruje. |
RomanG | 06-01-2005 18:51:20 [#26] |
---|
Do religii to w ogóle jakieś na forum emocjonalne podejście :-) Jest to jest, trzeba zrobić tak, żeby to służyło wychowaniu, a nie przeszkadzało. (to taki komentarz do tego, co między wierszami) |
Jola | 06-01-2005 18:53:20 [#27] |
---|
Marek, masz na myśli literówki "... z ocena religii "? |
AnJa | 06-01-2005 19:05:12 [#28] |
---|
Nie mam do tematu religii jako przedmiotu emocjonalnego podejścia.
Do średniej ocen tez nie mam.
Minister Handke zainterpretował coby wliczać - wliczałem.
Zainterpretowała minister Łybacka coby nie wliczać - nie wliczam.
Osobiście uważam, że nie wliczać - ale moje zdanie absolutnie w tej kwestii nic dla mnie nie znaczy.
Liczenie średniej nijak mi sie z wychowaniem nie kojarzy, jesli juz to negtywnie bo paskudnego rodzaju utylitaryzmu uczy. |
janzg | 06-01-2005 19:16:33 [#29] |
---|
w marcu 2003 MENiS do wszystkich Kuratorów rozesłał pismo z dnia 26.02.2003r., o numerze DKOS-1/DB-5029a-8/03 w piśmie tym "jest uprzejme wyjaśnienie........... dlaczego się nie wlicza" ---------------- takie kserokopie u nas na naradzie organizowanej przez kuratorium otrzymali dyrektorzy szkół ---------------- ponieważ u mnie w różnych okresach z różnym natężeniem pojawia się co jakiś czas (np. zmiana księży katechetów) KULTOWY problem, więc posiadam dosyć porządny zbiór pism, listów i innej korespondencji np. z kurią, którą skrzętnie gromadzę. |
Jola | 06-01-2005 19:26:33 [#30] |
---|
No to nareszcie atra (a może i inni) się doczekała ;-)
AnJa, ja podobnie uważam, że nie wliczać - ale moje zdanie absolutnie w tej kwestii nic dla mnie nie znaczy :-)) |
Atra | 06-01-2005 22:23:06 [#31] |
---|
bardzo dziekuje za wypowiedzi, jak zawsze mozna na was liczyć. |
Marek Pleśniar | 06-01-2005 23:31:02 [#32] |
---|
Jolu, to literówka??? Myślałem że cytat z MENiSu. #29 :-)))))))))))))))))))))))))) |
aga2307 | 07-01-2005 00:07:50 [#33] |
---|
janzg Czy mógłbys przytoczyć tekst tego pisma. Do nas nie przysłali. |
Jola | 07-01-2005 07:27:02 [#34] |
---|
Literówka w cytacie :-))), ale nie z MENiSu. |
Jola | 07-01-2005 07:30:12 [#35] |
---|
I jeszcze Nie wiem, czy problem kultowy, ale na pewno trudny. Wklejane przeze mnie wywody katechetów są, według mnie, (mimo wszystko) wołaniem o pomoc. Nie zastanawiałam się wcześniej nad tym, że taki tam galimatias. Pracujemy w tej samej szkole, uczymy te same dzieci ( a więc z tym programem wychowawczym jest coś na rzeczy), ale najchętniej odcinamy się od tych problemów.
I znów powołam się na Romana:-) Jest to jest (religia), trzeba zrobić tak, żeby to służyło wychowaniu, a nie przeszkadzało. |
Władysław Ścianek | 07-01-2005 09:06:25 [#36] |
---|
Zewnętrzne, czyli ogólnokrajowe dokumenty prawne, dotyczące tematu są tylko te, które przywołaliście, szczególnie Rycho w poście #09. Natomiast przytoczona przez Jolę w poście #21 wypowiedź pracownika MENiS odsyła do stanowionego prawa wewnątrzszkolnego i tu jest miejsce na rozstrzygnięcie problemu / o czym wielu forumowiczów pisze /. Jednak należy zachować jedną zasadę: nie można naruszyć prawa wyższego rzędu / treści rozporządzeń /. A tam spotkamy progi i bariery. Stąd też ten temat wraca na forum, jak bumerang i przed końcem roku szkolnego znowu wróci. Serdecznie pozdrawiam ! |
Nionka | 07-01-2005 09:27:39 [#37] |
---|
janzg, czy możesz wkleić to pismo? dzięki! |
Nionka | 07-01-2005 09:41:23 [#38] |
---|
dwa pytanka Mam wątpliwości w dwóch kwestiach i bardzo proszę o pomoc: 1. Kobieta-pracownik wychowująca dziecko do lat 14 ma prawo do dwóch dni tzw. opieki, za które przysługuje wynagrodzenie - dotąd wszystko jest jasne, ale co z godzinami ponadwymiarowymi? Czy "odcinać" jak za zwolnienie lekarskie, czy nie? Dodam, że OP w regulaminie wynagradzania nauczycieli w ogóle nie uwzględnił takich sytuacji, że "opiekę" bierze też nauczyciel, który ma godziny ponadwymiarowe. 2. Nauczyciel przebywa na zwolnieniu lekarskim, ale w tym czasie robi zakupy w sklepach i uczestniczy w duzych imprezach rozrywkowych; od razu zastrzegam, że ja tego nie widziałam, ale widzieli z OP oraz rodzice (mała miejscowość, wszyscy się znają), którzy "uprzejmie", choć nieoficjalnie, mi o tym donieśli. Poradźcie, jak się zachować w tej sytuacji, czy w ogóle mogę coś zrobić? Czy pracodawca (dyrektor) ma prawo kontrolować zwolnienia lekarskie i jakoś nadzorować prawidłowość ich wykorzystania? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. |
Nionka | 07-01-2005 09:44:36 [#39] |
---|
Pomyliłam wątki. Przepraszam! |
janzg | 07-01-2005 10:24:34 [#40] |
---|
nie mam pod ręką skanera a ponadto parę razy moje próby wklejenia obrazka nie powiodły się, więc swoją ułomnością jestem zniechęcony - ale - pismo te podpisane jest przez Panią Annę Zawiszę, więc proponuję sięgnąć do źródła: Departament Kształcenia Ogólnego, Specjalnego i Profilaktyki Społecznej
p.o. Dyrektora Anna ZAWISZA tel.: 628-81-36, 628-91-28 |
ANDRZEJ | 07-01-2005 18:36:18 [#41] |
---|
U nas jeden z ksiezy przyniósł interpretacje ze strony Menisowej otrzymaną w kurii lub na jakiejś naradzie: http://www.men.waw.pl/menis_pl/pytania/pyt_15.php PYTANIA I ODPOWIEDZI Jak są respektowane wartości chrześcijańskie w polskim systemie oświatowym? Respektowanie w polskim systemie oświatowym wartości chrześcijańskich ma swoje uzasadnienie w prawie państwowym. Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej w preambule mówi o uniwersalnych wartościach i wdzięczności przodkom m. in. za "kulturę zakorzenioną w chrześcijańskim dziedzictwie Narodu". Również preambuła Ustawy o systemie oświaty mówi o tym, że nauczanie i wychowanie ma respektować chrześcijański system wartości - za podstawę przyjmując uniwersalne zasady etyki. ( ....... ) Rozporządzenie ministra w sprawie warunków i sposobu organizowania nauki religii w publicznych przedszkolach i szkołach (...) z 14 kwietnia 1992 r. wymaga tylko składania oświadczenia w sprawie uczestnictwa w nauce religii określonego wyznania organizowanej w warunkach systemu oświaty. Praktyka wymagania oświadczeń o nieuczestniczeniu nie wynika z przepisów oświatowych. Przypadki, odbiegające od ustaleń Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu, należy zgłaszać właściwemu kuratorowi oświaty, który powinien je rozpatrzyć w trybie nadzoru pedagogicznego. Religia nie jest przedmiotem nieobowiązkowym. Z chwilą dokonania wyboru, staje się on obowiązkowy dla ucznia z konsekwencjami wynikającymi z przepisów o ocenianiu, klasyfikowaniu i promowaniu uczniów na podstawie odnośnych zapisów w dokumentacji szkolnej. Zatem nauczyciel religii jest zobowiązany prowadzić taką dokumentację w dzienniku szkolnym. U nas obecnie religię traktujemy jako przedmiot nadobowiazkowy i nie wliczamy oceny do żadnej średniej..... | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|