Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Chory przewodniczący Rady Pedagogicznej |
joszka | 05-01-2005 08:46:37 [#01] |
---|
To się zdarza - a jak w takim wypadku z prowadzeniem posiedzeń RP i podejmowaniem uchwał?Czy może macie stosowny zapis do umieszczenia w Regulaminie RP? A może jst to gdzieś w przepisach oświatowych a ja to przeoczyłem. Pozdrawiam wszystkich noworocznie - Joszka |
Basik | 05-01-2005 09:20:28 [#02] |
---|
Mam stosowny zapis w regulaminie rady, że posiedzenie może prowadzić inna osoba wyznaczona przez przewodniczacego rady. Akurat wróciłam z dwumiesięcznego zwolnienia lekarskiegi i ten zapis pozwolił był mi bardzo na rękę. |
JarTul | 05-01-2005 10:21:44 [#03] |
---|
USO wskazuje jasno: art. 40 ust. 4 Przewodniczącym rady pedagogicznej jest dyrektor szkoły lub placówki. ... i nie widać tutaj możliwości delegowania tych uprawnień. Chyba, że weźmie sie pod uwagę: arty. 39 ust. 7. W przypadku nieobecności dyrektora szkoły lub placówki zastępuje go wicedyrektor, a w szkołach i placówkach, w których nie utworzono stanowiska wicedyrektora - inny nauczyciel tej szkoły lub placówki, wyznaczony przez organ prowadzący. Ale czy można go zastosować do art. 40 ust. 4? - Mam wątpliwości. |
joszka | 05-01-2005 10:35:48 [#04] |
---|
#2 Czy wymieniasz sytuacje,dla których następuje delegowanie uprawnień? |
Rycho | 05-01-2005 11:12:24 [#05] |
---|
przewodniczącym rady pedagogicznej jest z mocy prawa dyrektor szkoły.
I zgadzam sie tu z JarTul-em, ze nie ma możliwości prawnej by delegować tego uprawnienia na kogoś innego.
Wicedyrektor szkoły przejmuje uprawnienia dyrektora (czyli pełni jego obowiązki) dopiero wtedy, gdy nieobecność dyrektora przekroczy 33 dni. Tu proszę nie mylić zwykłego zastępowania nieobecnego dyrektora z prawem do podejmowania dyrektorskich decyzji.
Natomiast czym innym jest przewodniczenie radzie podagogicznej, a czym innym prowadzenie zebrania rady pedagogicznej. Przecież niektóre zebrania rady muszą odyć się w ustawowych terminach. I co jeśli akurat wtedy dyrektor się rozchoruje? Zebranie ma sie nie odbyć bo nie ma przewodniczącego?
W naszym regulaminie RP mamy taki zapis:
W przypadku nieobecności dyrektora szkoły zebrania rady pedagogicznej prowadzi jego zastępca. Natomiast w przypadku równoczesnej nieobecności dyrektora i jego zastępcy zebrania prowadzi przewodniczący zespołu wychowawców, a realizacja uchwał rady pedagogicznej zostaje wstrzymana do czasu ustania nieobecności dyrektora.
Ja mam takie zdanie na ten temat.
Może Antoni Jeżowski coś tu więcej by wyjaśnił.
Antoni, możesz? bo rzeczywiście to ciekawe jest... :-) |
Marek Pleśniar | 05-01-2005 11:19:57 [#06] |
---|
w UOSO stoi o tym (o wicedyrektorze). To chyba wystarczy? Pod nieobecność dyrektora zastępuje go wicedyrektor. To nie to samo co przejęcie obowiązków - tylko zastępstwo. Natomiast to o przewodniczącym zespołu to nie wiem? Nie jest to ryzykowne Rychu? |
Elusia | 05-01-2005 11:26:39 [#07] |
---|
a jak nie ma wicedyrektora? |
Rycho | 05-01-2005 12:00:31 [#09] |
---|
klasyfikacyjnej w czerwcu też? |
justyn | 05-01-2005 12:17:08 [#10] |
---|
Jeśli ktoś kogoś zastępuje to mam wrażenie, że z pełnym spektrum odpowidzialności, a nie tylko trochę. |
Marek Pleśniar | 05-01-2005 12:18:15 [#11] |
---|
a jak można z niepełnym??? Albo się prowadzi radę albo nie:-) |
justyn | 05-01-2005 12:26:37 [#12] |
---|
Jak się prowadzi, to się odpowiada za to co się robi. Więc w czym problem? |
Elusia | 05-01-2005 15:23:58 [#13] |
---|
no to macie mnie:-))) Chyba bym nie zdała do gimnazjum, bo czytanie ze zrozumeniem mi szwankuje ;-))) |
Antoni Jeżowski | 05-01-2005 21:40:52 [#14] |
---|
jestem! Rycho, nie odpowiem Ci teraz, gdyż nie mam pewności. Czytałem onegdaj, orzeczenie któregoś wojewody, że nie ma podstaw prawnych do upoważnienia wicedyrektora do prowadzenia posiadzeń rady, gdyż przewodniczącym jest dyrektor i kwita. Ale było to przed wprowadzeniem do art. 39 ustępu 7 (cytowanego wyżej). Mysiałbym odszukać owo orzeczenie, a czasu ku temu teraz nie staje... :)))) Osobiście stoję na stanowisku, że takie upoważnienie jest możliwe, choćby przez analogię do sesji rady gminy, którą w całości lub w części prowadzi wiceprzewodniczący i podpisuje podjęte w czasie tego prowadzenia uchwały. Z drugiej strony wątpliwości mogą płynąć z faktu, że wicek popisze uchwałę, której wykonanie powierza się zawsze dyrektorowi szkoły (nawet, jeśli chory). W jst jest wyraźny rozdział organu stanowiącego od wykonawczego... Ale temat kupuję, bo warto go spenetrować. Dzięki! |
Akuch | 05-01-2005 21:46:29 [#15] |
---|
No to jest dylemat. Dotąd na to nie wpadłam. U mnie czasem prowadzi wicedyr., a kiedy była chora i mnie też nie było to powierzałam zarządzeniem. To dobrze, czy źle. |
krystyna | 05-01-2005 23:25:27 [#16] |
---|
a kto ma w takim razie prowadzić zebranie RP, podczas którego opiniuje się np. wniosek do burmistrza o nagrodę dla dyrektora ??? sam sobie ma prowadzić i może jeszcze się pod tą opinią, jako przewodniczący, podpisać ??? przecież wtedy najczęściej opuszcza salę, a zebranie prowadzi zastępca... a jak może być inaczej ??? |
zgredek | 05-01-2005 23:27:38 [#17] |
---|
podpisuje, że zgodnie z prawem się wszystko odbyło |
zgredek | 05-01-2005 23:28:48 [#18] |
---|
czyli wychodzić nie powinien, a jak wyszedł to źle zrobił, bo mu się chyba słabo nie zrobiło na przykład |
krystyna | 05-01-2005 23:29:41 [#19] |
---|
a jeżeli była to specjalne rada, na której go w ogóle nie było i całą prowadził wice, bo była poświęcona tylko tej sprawie ??? |
Gaba | 06-01-2005 04:29:49 [#20] |
---|
Antoś, nasłuchał nam sie złotopustego Zycha - pierwszych ust III Rzeczpospolitej... hihihi. Tak to czasem bywa, że człowiek coś palnie, a nie zamirzał. Fajnie takim zychom, pozychaja sobie i tez jest fajnie. |
Antoni Jeżowski | 06-01-2005 13:23:14 [#21] |
---|
Wiesz co, gaba, jak Cię lubię tak Cię często nie rozumiem... teraz też... innych słucham dla siebie, a opinie wyrażam na ogół we własnym imieniu i pod własnym nazwiskiem... :) Ad meritum: dyrektor jest członkiem rady ped. (organ stanowiący) i jej przewodniczącym, ale jest też jednoosobowym organem wykonawczym w szkole. Z tego wynika kilka konsekwencji:
- aby nie uczestniczyć w pracach rady muszą być usprawiedliwione powody - dlatego w takich (#16) obradach rady powinien uczestniczyć choć może (ale po co?) nie brać udziału w głosowaniu;
- do posiedzenia winien się przygotować, np. przyjść z pisemnym projektem "opinii" dla przykładu o treści: "rp pozytywnie/negatywnie opiniuje wniosek wójta o powierzenie M.A. stanowiska dyrektora szkoły na lata 2005-2011" i po dyskusji i po głosowaniu skreśla niepotrzebny wyraz;
- podpisuje opinię (uchwałę) jeśli tak stanowi regulamin pracy rp.
Natomiast, jak w #14, nadal mam generalne wątpliwości prawno-ustrojowe: jeśli dyrektor przewodniczy rp i w treści uchwały jest zapis, że "wykonanie uchwały powierza się dyr. szkoły" to mogę to przełknąć, bo ze wsparciem organu stanowiącego coś będzie realizował. Choć jest to zaprzeczeniem konstytucyjnej zasady rozdziału władzy stanowiącej od wykonawczej. Jednocześnie dyrektor ma uprawnienia władcze wobec rp, choćby poprzez możliwość zawieszenia wykonania uchwały rp... Można sobie wyobrazić konsekwencje konfliktujące lub wręcz groteskowe wynikające z prowadzenia obrad rp przez zastępcę: w sytuacji, gdy z mocy ustawy zastępca (lub wyznaczona przez wójta osoba!!!!!) zastępuje nieobecnego dyra, to wystarczy, że w takim dniu zwoła obrady tylko 1/2 członków rady i podejmie uchwały sprzeczne z polityką dyrektora - czym to grozi dla szkoły wiemy, ale nie chcę się nad tym teraz rozwodzić. Tak czy owak, jako rzekłem, tematowi trza się dokładniej przyjrzeć. |
joszka | 06-01-2005 16:04:43 [#22] |
---|
No to jeszcze pójdę dalej.... trzech wicedyrektorów -równych sobie rangą o zakresach obowiązków dokładnie rozdzielonych,nie ma w statucie ani zadnym dokumencie zwrotu "pierwszy wicedyrektor"-co wtedy? Czy :zaklejona koperta z napisem -Otworzyć pod nieobecność "starego"?,losowanie? ... PS a może wskażą ....ZZ |
Marek Pleśniar | 06-01-2005 18:43:38 [#24] |
---|
no własnie chciałem to samo zasugerować;-) Bo chyba by się dały namówić;-) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|