Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Półroczna ocena opisowa w klasie I
strony: [ 1 ]
Vincia04-01-2005 22:47:09   [#01]
Jak wygląda u Was półroczna ocena opisowa w klasie I? Czy oceniając opanowanie umiejętności stosujecie jakąś skalę? Chętnie wymienię się wzorcami.
rzewa04-01-2005 23:16:40   [#02]

jak jest jakakolwiek skala

to już nie może być mowy o ocenie opisowej

Ocena opisowa nie ma skali z samej swojej natury - jest ciągła. I w rzeczywistosci b. trudno osiągalna, bo chcąc nie chcąc jakiejś tam skali używamy, choć często nie przyznajemy się do tego sami przed sobą.

Najbardziej zbliżona do oceny opisowej jest proponowana przez S. Wlazłę ocena wg szczegółowych wymagań przedstawiona w książce "Jakościowy rozwój szkoły"

Vincia05-01-2005 23:01:18   [#03]

Nie myślę o skali cyfrowej.

Do tej pory mieliśmy listę umiejętności i nauczyciel na półrocze podkreślał te, które uczeń opanował. Było to patrzenie zero-jedynkowe. Teraz robimy tabelkę i np.przy umiejętności "dodaje w zakresie 10", "zgodnie bawi się w grupie"itd. mamy do wyboru "zawsze, przeważnie", "czasami", "rzadko, nigdy". Wizualnie jest to czytelniejsze (też dla rodzica).

Wydaje mi się, że sam opis jest mało motywujący.

A jak jest u Was ?

Klemens Stróżyński06-01-2005 11:09:22   [#04]

Mogę Ci wyslać książkę

Małgosiu, jeżeli chcesz - to przyślij mi swój adres pocztowy (książka, której jestem redaktorem "Jak oceniać w kształceniu zintegrowanym", tam są potrzebne informacje).
Barbara Goraj06-01-2005 12:59:54   [#05]

a propo książki

to czy można ją gdzieś kupić, bo ja też bym chciała. A może ktoś ma opracowany wzór sprawozdania wychowawcy klas I -III za I semestr
beera06-01-2005 13:07:36   [#06]

przyznam się

że i ja bym ją chętnie kupiła- dla moich belfrów

mają wszystkie wydruki z pracowni oceniania, ale to tez bym chciala

Klemens Stróżyński06-01-2005 15:12:59   [#07]

przez Internet

asiu, możesz kupić przez Internet ze strony www.wszpwn.com.pl, rachunek na szkołę dostaniesz. To tylko 15 zł +przesyłka. Małgosi właśnie wysyłam, ale redakcyjne mi się kończą. Pozdrawiam.
Vincia06-01-2005 16:21:14   [#08]
Dzięki. Widać, że warto się odezwać.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]