Forum OSKKO - wątek

TEMAT: nie chcę zapłacić VAT, ale...
strony: [ 1 ]
Gaba04-01-2005 11:55:02   [#01]

przygotowuje kupno lap topa na raty... frima chce mi dowalic VAT 22%, jaki dokument dostarczyc, by mi tego VATu takiego nie wlepiali, lap top ma być pod rzutnik multimedialny w pracowni polonistycznej i... i inne takie optiva.

Co robicie w takich razach, bo firma żąda az papiera ministerialnego... juz to widzę, jak dostaję...

Elusia04-01-2005 12:02:02   [#02]
chyba zgłupiała. Z op, żeś placówka oświatowa. Tak prznajmniej było w zeszłym roku.
krystyna04-01-2005 12:07:41   [#03]

Ja w ub. roku dawałam w sklepie takie pismo - ale trzeba zmienić (chyba) podstawę prawną):

Zgodnie z Ustawą z dnia 8 stycznia 1993r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz.U. Nr 11, poz.50 z 1993 r. z późniejszymi zmianami) oraz Rozporządzeniem Ministra Finansów z dnia 24 grudnia 2003r. (Dz.U. Nr 224, poz.2229 z 2003r.) prosimy o zwolnienie od podatku od towarów i usług niżej wymienionego sprzętu komputerowego, którego użytkowanie będzie związane z realizowaną przez nas działalnością edukacyjną.

ZAMÓWIENIE

1. Nazwa i adres nabywającego: ..................

2. NIP: ........................

1. Nazwa i ilość towarów: .............................................

...........................................

Podpis i pieczęć zamawiającego

Potwierdzenie właściwego organu

Potwierdzamy, że sprzęt komputerowy wymieniony w zamówieniu jest związany z realizowaną przez nabywcę działalnością dydaktyczną lub edukacyjną.

................................................

Podpis i pieczęć potwierdzającego

Spayk04-01-2005 12:09:10   [#04]

Zmień firmę.

Nam się udało kupić komputer(bez monitora)+projektor (jako zestaw) bez VAT. To co by poszło na VAT od projektora wystarczyło na kolejny komputer.

Gaba04-01-2005 12:09:19   [#05]
aaaa, widzie1 Was zapytac... wy wszytsko wiecie... dobra!
Gabrysia04-01-2005 13:32:05   [#06]
Słońce, ja włąsnie kupiłam i laptopa i komputery.. Zgodnie z ustawą niestety przenośne komputery nie są zwolnione..:)  laptopy podlegają podatkowi vat 22 %.  Resztę kupiłam bez vatu zresztą zgodnie z procedurą jak powyżej z 0% stawką.  Przepraszam za tę wiadomość:) Musisz zapłącić:) Całuje
emeryt04-01-2005 13:44:01   [#07]

wystarczy...

na fakturze zamiast laptop żeby wpisali zestaw komputerowy - to się da z firmą załatwić.
agabu04-01-2005 14:34:05   [#08]

A u mnie

skarbówka uznała, że laptop to jest jednostka centralna i monitor, a to zgodnie z zapisem jest zwolnione z VAT-u

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]