Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
rozporządzenie dotyczące SIO |
violka | 03-01-2005 16:22:55 [#01] |
---|
jest już w D.U. nr 277 poz. 2746 z dnia 29 grudnia 2004 r. rzoporządzenie MENiS z dnia 16 grudnia 2004 r. w sprzwie szczegółowego zakresu danych w bazach danych oświatowych, zakresu danych identyfikujących podmioty prowadzące bazy danych oswiatowych, terminów przekazywania danych między bazami danych oswiatowych oraz wzorów wydruków zestawień zbiorczych coś ze 16 stron - wiek i płeć jest, szukam czy wagę też trzeba będzie podawać -stan przed czy po świętach ;-)) |
JarTul | 03-01-2005 16:55:48 [#02] |
---|
Tekst rozporządzenia jest już w zbiorze serwisu prawo.vulcan.pl |
violka | 03-01-2005 17:30:29 [#03] |
---|
dzięki nie lubię tych papierzastych ;-)) |
fredi | 03-01-2005 18:01:02 [#04] |
---|
w środęw Lublinie spotkanie dyrektorów w sprawie SIO |
Magosia | 03-01-2005 19:46:27 [#05] |
---|
To się może spotkamy też jadę. Pozdrawiam :-) |
maeljas | 03-01-2005 19:57:38 [#06] |
---|
magosiu, fredi gdzie i o której godzinie ? |
gera | 03-01-2005 20:11:08 [#07] |
---|
JarTul Znalazłam tam tylko treść ustawy. Nie widzę rozporządzenia. Podpowiedz. Pozdrawiam |
Ank | 03-01-2005 21:19:44 [#08] |
---|
Jest rozporządzenie przed chwilą je ściągnęłam. Wpisz w szukaja rocznik 2004 i numer dziennika 277 |
Magosia | 03-01-2005 22:00:44 [#09] |
---|
Do maelias WODN godz. 10-14.30, dostałam dziś zaproszenie. |
Krzysztof gim | 03-01-2005 22:13:13 [#10] |
---|
Informacja oświatowa Co robicie z ustawą o systemie informacji oświatowej i rozporządzeniem z 16 grudnia o szczegółowym zakresie danych .... . Podobno obowiązują od 1.01.2005. Interesuje mnie czy jest już darmowe oprogramowanie zgodnie z zapisem uchwały Art. 5. 1. Bazy danych oświatowych są prowadzone w formie elektronicznej. 2. Podmioty prowadzące bazy danych oświatowych są obowiązane do korzystania z oprogramowania udostępnionego nieodpłatnie lub zaakceptowanego przez ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania. Czy musimy coś już robić? /dotyczy w/w prawa/ Krzysztofgim |
JarTul | 03-01-2005 22:14:19 [#11] |
---|
Gera... Wejdź w dział Rozporządzenia i uważnie przejrzyj spis. |
Krzysztof gim | 04-01-2005 10:18:57 [#12] |
---|
Informacja oświatowa Co masz na myśli pisząc o Rozporządzeniach. Rozporządzenie na stronie Men , w informacji prawnej Vulcana czy w innym miejscu.? Treść rozporządzenia czytałem ale tam jest duzo rzeczy do zrobienia i wiele niejasności , chociażby wspomniane bezpłatne oprogramowanie które wiele by rozwiązało. Proszę o informację praktyków jak to zrobić aby się nie naronić Krzysztof |
emeryt | 04-01-2005 10:26:33 [#13] |
---|
nie spieszta się tak.... Program ma być dostępny nieodpłatnie na stronach MENiS. Przecież firmy informatyczne muszą mieć czas na wykonanie programu zgodnie z warunkami określonymi w rozporządzeniu. A to jest jeszcze ciepłe. Pierwszy termin wprowadzenia danych jest na koniec marca. Możecie przygotowywać dane (szczególnie te, które wymagają pomiarów pomieszczeń, boisk itp) wyszczególnione w rozporządzeniu. W finale i tak będzie kaszana. Weźcie jedno pod uwagę: Jak coś może pójść źle - to pójdzie. |
OlaM | 04-01-2005 10:39:11 [#14] |
---|
rozporządzenie jest w Vulcanie. Podaję dostęp:
www.prawo.vulcan.pl
Następnie logujemy sie wpisując: użytkownik - po, hasło - po. Po zalogowaniu w kalendarzu m-c grudzień klikamy na datę 16 i mamy rozporządzenie.
Pozdrawiam. |
maeljas | 04-01-2005 16:26:40 [#16] |
---|
magosiu dzięki :-))) |
DYREK | 04-01-2005 18:33:15 [#17] |
---|
System Informacji Oświatowej ( 04/01/2005 ) Rzecznik praw obywatelskich chce, aby minister edukacji narodowej i sportu ustosunkował się do celowości zbierania poszczególnych informacji wskazanych w ustawie o systemie informacji oświatowej.
Ustawa, która wchodzi w życie 1 stycznia 2005 r., nakłada na szkoły i placówki oświatowe oraz jednostki samorządu terytorialnego obowiązek prowadzenia baz danych oświatowych. Bardzo szczegółowo też określa, jakie informacje mają zawierać poszczególne zbiory. W zbiorze danych o szkole lub placówce oświatowej mają się np. znaleźć informacje o liczbie, rodzaju i powierzchni pomieszczeń, wyposażeniu oraz kosztach prowadzenia szkoły z wyszczególnieniem kategorii wydatków. W zbiorze danych o uczniach, słuchaczach, wychowankach oraz absolwentach - informacje o liczbie uczniów, którzy korzystają z różnych form pomocy materialnej i psychologiczno-pedagogicznej, z wypoczynku letniego i zimowego, nie są obywatelami polskimi, są dziećmi repatriantów, uzyskali kartę rowerową lub motorowerową. Zbiór danych o nauczycielach, wychowawcach i innych pracownikach ma zawierać PESEL, formy i wymiar zatrudnienia, funkcje i stanowiska, wysokość wynagrodzenia z wyszczególnieniem jego składników, stopnie awansu zawodowego, wykształcenie, formy kształcenia. Rzecznik wątpi, czy rzeczywiście organy administracji publicznej potrzebują tych wszystkich danych (chociażby o liczbie uczniów mających kartę rowerową czy motorowerową, czy szczegółowych danych o nauczycielach). Zwraca uwagę, że niektóre informacje są ściśle powiązane ze sferą życia rodzinnego i prywatnego. A ponieważ ustawa zobowiązuje podmioty prowadzące szkoły i inne placówki oświatowe do prowadzenia baz danych oświatowych w formie elektronicznej, pyta ministra, czy na realizację tych nowych zadań zostały przewidziane specjalne środki finansowe. Rzeczpospolita z 4.01.2005 |
janzg | 05-01-2005 16:58:40 [#19] |
---|
list jest z 5 grudnia a ukazał się 5 stycznia ten "kawałek jest dobry", przy założeniu, że ustawa weszła w życie 1 stycznia Kluczową sprawą dla budowy systemu są programy do gromadzenia i scalania danych. Prace nad programami trwają w Ministerstwie. W styczniu 2005 roku zamierzamy przeprowadzić pilotaż. W końcu lutego 2005 r. planujemy rozesłać, za pośrednictwem kuratoriów oświaty, dyski CD z całym oprzyrządowaniem niezbędnym do prowadzenia bazy danych oświatowych do wszystkich jednostek samorządu terytorialnego. Zwracamy się do Państwa z prośbą o przekazanie programów do szkół i placówek oświatowych, które Państwo prowadzicie, rejestrujecie (szkoły i placówki niepubliczne) lub którym wydajecie zezwolenie na działalność (szkoły i placówki publiczne prowadzone przez osoby prawne i fizyczne). Programy powinny trafić także do prowadzonych przez daną JST publicznych placówek systemu pomocy społecznej zatrudniających nauczycieli oraz do ZEAS-ów. Dystrybucja oprogramowania może być jednocześnie dobrą okazją do zweryfikowania wykazów działających na terenie danej jst podmiotów zobowiązanych do prowadzenia baz danych oświatowych, co ułatwi potem sprawdzenie kompletności przekazanych baz danych oświatowych (art. 7 ust. 2 ustawy). Pierwsze zbieranie danych będzie miało miejsce w kwietniu 2005 r. z danymi według stanu w dniu 31 marca 2005 r. czyli "śpieszmy się powoli" Jak znam dotychczasową praktykę, dyrektorzy szkół otrzymają polecenie wdrożenia systemu "na wczoraj" . |
zgredek | 05-01-2005 17:11:19 [#20] |
---|
a nawet: W grudniu na witrynie internetowej MENiS utworzona została strona poświęcona systemowi informacji oświatowej.
to tylko dyrektorzy szkół jeszcze nic w tym kierunku nie robią:-( |
violka | 05-01-2005 17:21:14 [#21] |
---|
janzg ustawa i roporządzenie weszły 1 stycznia 2005 |
janzg | 05-01-2005 17:23:46 [#22] |
---|
to w takim razie w MENiSie o tym nie wiedzą? cytowane fragmenty pochodzą ze źródła wskazanego przez zgredka ;) |
zgredek | 05-01-2005 17:26:46 [#23] |
---|
czyli z witryny internetowej MENiS;-) - ze strony poświęconej SIO;-)
i pismo na pewno ukazało się dzisiaj, bo z uporem maniaka wchodzę na "stronę w budowie" juz od dawna;-) |
violka | 05-01-2005 17:30:39 [#24] |
---|
zgredek jak to dyrektorzy nic nie robią? patrzą w tym kierunku - tzn. MENiS i czekają na konkrety a teraz linijki w rękę i mierzyć boisko - pogoda wiosenna - przyjemnie, a i dla zdrowia korzystnie ;-))) |
zgredek | 05-01-2005 17:34:50 [#25] |
---|
no, ale głupio napisałam
już mierzę:-) |
violka | 05-01-2005 17:47:51 [#26] |
---|
a ja zacznę od czegoś łatwiejszego policzę kamery, odtwarzacze DVD i TV o przekątnej conajmniej 28", wymiar czasu lekarza szkolnego z zerami nie ma wiele roboty ;-) |
jureczek | 06-01-2005 14:04:38 [#27] |
---|
sio menis Pismo o którym mowa wyżej jest pod adresem http://sio.menis.gov.pl/sio/sio.php . Nie chcę się rozpisywać, ale mam bardzo mieszane uczucia co do kształtu i kuluarów tworzenia "obudowy" sio. Jestem w temacie od dawna, tu zaś chcę tylko stwierdzić, że przyjęta strategia wdrożenia rozciągnie "znacznie" sprawę w czasie. Nasuwa mi się więc życzliwe stwierdzenie: tylko spokój może nas uratować. PS. Ponieważ webmasterzy strasznie mieszają pliki i ich nazwy na stronie sio menisu (adres, który podałem w [#15] jeszcze rano był aktualny, a teraz plik wywalono) polecam najbezpieczniejszy linku do tematu na stronie MENISu taki: http://sio.menis.gov.pl/ | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|