Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
tematy z j. polskiego na maturę ustną 2006 |
Mariola | 03-01-2005 16:14:04 [#01] |
---|
Wiadomo, że już teraz nauczyciele j. polskiego muszą opracowywać tematy na mature ustną z j. polskiego na rok 2006. Czy są jakieś procedury lub formularze - dotyczące powoływania nauczycieli opracowujących te tematy? Czy powołuje się ich tylko ustnie?
Za wszelkie przemyślenia, opracowania lub pomysły w tym temacie bedę wdzięczna :-) |
Majka | 03-01-2005 16:36:13 [#02] |
---|
U nas wygląda to tak: "Majka, pamiętasz o tematach na ustną?" - rzecze dyrektor :)
No to zbieram zespół i rozdzielam, ile która ma ułozyć i z jakiego działu :) Przypominamy uczniom o tematach autorskich (maja prawo do własnych propozycji). Potem wklepuję całość w rubryczki z OKE i oddajemy szefowi :) |
Jacek W | 03-01-2005 17:00:58 [#03] |
---|
Mariola, powierzenie powinno być dokonane na piśmie, teraz minął kolejny termin - na sesję wiosenną 2005/06 (na zimową upłynął 31 sierpnia). Pismo kieruję do przewodniczącego Komisji Przedmiotów Humanistycznych. Wzór, jeśli chcesz, mogę podesłać na priv. Jacek W. |
Mariola | 03-01-2005 17:02:26 [#04] |
---|
jasne, że chcę bedę wdzięczna :-) |
fredi | 03-01-2005 18:05:50 [#05] |
---|
teraz minął kolejny termin kiedy ? |
Zola | 03-01-2005 19:52:34 [#06] |
---|
ja napisałam zarządzenie o powołąniu zespołu do tworzenia pytań, podałam nazwiska, podałąm terminy i zadania tego zespołu, a od nauczycieli zebrałąm podpisy, zę wiedzą |
fredi | 03-01-2005 19:58:52 [#07] |
---|
a może sprtzedaj to pismo |
Zola | 03-01-2005 20:11:44 [#08] |
---|
fredi nie sprzedam, i nie dlatego że świnka jestem, siadły mi dwa kompy, domowy trup nawet się uruchomić nie chce, a szkolny wymieniłąm na nowy i podczas ferii znajomy przerzucił ze starego na nowy wszystkie moje piśmidłą i okazauje się że nie przeszło nic z najnowszych pism, jak oporządzę się z próbną maturą to podłączę się pod starego szkolnego kompa i wyszukam wszystko, bo to co mi wcięło to cała kopalnia wiedzy i bez tego zarżnę się w robocie buuuuuuuuuuuu |
Zola | 03-01-2005 20:15:46 [#10] |
---|
niestety buuuuuuuuu, siedzę teraz na laptopie, a na dłuższą metę wolę pisać na zwykłej klawiaturze, laptop mam od niedawna i nie zdążyłąm przerzucić potrzebnych rzeczy i stąd moja rozpacz a i fredi nie bedę tego przepisywać, może za parę dni jednak przerzucę to co mi ukradło |
Jacek W | 03-01-2005 20:19:27 [#11] |
---|
fredi, z zadań PSZE dotyczących nauczycieli (wg procedur): 2. Powierza na piśmie wyznaczonym nauczycielom języka polskiego, języka mniejszości narodowej i języka grupy etnicznej opracowanie listy tematów do części ustnej egzaminu maturalnego najpóźniej do: a) końca grudnia roku poprzedzającego rok szkolny, w którym odbywa się egzamin w sesji wiosennej (lista ma być ukończona do 10 kwietnia roku szkolnego poprzedzającego rok szkolny, w którym odbywa się egzamin w sesji wiosennej), b) końca sierpnia roku poprzedzającego rok szkolny, w którym odbywa się egzamin w sesji zimowej (lista ma być ukończona do 10 grudnia roku szkolnego poprzedzającego rok szkolny, w którym odbywa się egzamin w sesji zimowej). |
fredi | 03-01-2005 20:23:31 [#12] |
---|
ale w rozporządzeniu terminu końca grudnia nie ma |
Jacek W | 03-01-2005 20:34:06 [#13] |
---|
Ale w procedurach jest :) |
fredi | 03-01-2005 20:35:18 [#14] |
---|
tak, tylko w ten sposób to robi się piramida która nie ma konca |
fredi | 03-01-2005 20:35:39 [#15] |
---|
dzieki za pomoc |
AnJa | 03-01-2005 21:38:56 [#16] |
---|
U mnie przychodzi polonista i pyta; Pamiętasz, że juz niedługo OKE zapyta cię, czy masz te tematy na ustną z polskiego?
Ja: Nie, ale dajcie na dyskietce.
........
Nie można tak? |
JarTul | 03-01-2005 22:02:11 [#17] |
---|
AnJa Z procedur: "Powierza na piśmie wyznaczonym nauczycielom...".
Jak znam życie "oświatowe", to którego dnia ktoś kontrolujący realizację zadań nałożonych na PSZE będzie chciał obejrzeć pisma i ... :-(((
A jak jeszcze podważą prawomocność list tematów... :-))) |
JarTul | 03-01-2005 22:12:24 [#18] |
---|
Zatem może coś takiego... za podpowiedzią Zoli ZARZĄDZENIE z 30 grudnia 2004 r. Przewodniczącego Szkolnego Zespołu Egzaminacyjnego Liceum Ogólnokształcącego w ... Na podstawie §61 ust. 1 pkt 3 rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 7 września 2004 r. w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych (Dz. U. Nr 199, poz. 2046): §1 Powołuję zespół składający się z niżej wymienionych nauczycieli języka polskiego: 1. mgr xxx 2. mgr yyy 3. mgr zzz Funkcję przewodniczącego zespołu powierzam mgr yyy. §2 1. Zadaniem zespołu jest opracowanie list tematów do części ustnej egzaminu maturalnego z języka polskiego w sesji wiosennej roku szkolnego 2005/2006 dla: - Liceum Ogólnokształcącego - Liceum Ogólnokształcącego dla Dorosłych. 2. Do części ustnej egzaminu maturalnego z języka polskiego zespół przygotuje w danej szkole jedną listę tematów. Lista tematów może uwzględniać tematy zaproponowane przez uczniów. §3 1. Zobowiązuję zespół do przedstawienia w formie pisemnej przygotowanych list do 31 marca 2005 r. 2. Jeżeli dyrektor okręgowej komisji egzaminacyjnej zwróci się o przedstawienie przygotowanych list tematów i zgłosi do nich zastrzeżenia w terminie 10 tygodni od dnia ich złożenia, zobowiązuję zespół do przedstawienia w ciągu czterech dni od dnia otrzymania zaleceń, poprawionych list tematów. §4 Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podpisania. _____________________ podpis i pieczątka PSZE Czytelne podpisy osób, które zapoznały się z Zarządzeniem PSZE z 30 grudnia 2004 r.
- mgr xxx ___________________
- mgr yyy ___________________
- mgr zzz ___________________
|
AnJa | 03-01-2005 22:16:35 [#19] |
---|
Co wieczór se Konstytucję RP do poduchy poczytuję - i obświećcie mnie - w rozdziałe "Żródła prawa" jest procedura wymieniona, czy nie?
Bo mam tekst małymi literami i mogło umknąć.
Tu już chyba za bluźniercę zostanę poczytany, ale ja nawet Dyrektora CKE ( o p.o. Dyrektora nie wspominając) w organach Państwa nie dostrzegłem. |
Zola | 03-01-2005 22:27:54 [#20] |
---|
o to to mam cóś w tym stylu |
JarTul | 03-01-2005 22:30:41 [#21] |
---|
Procedury rzecz święta... :-))) ... i ważniejsze od każdego prawa stanowionego... bo to prawo naturalne. :-)))
A dyrektor CKE... ten to dopiero może. :-))) Ogłasza harmonogram matur (w ostatniej chwili zgodnie przepisami prawa stanowionego), a już 5 dniach (a nie 7!!!) go skorygował. I cisza. Bo w świecie matur prawo naturalne stanowi dyrektor CKE... :-)))
A jakbyśmy sobie tak terminy np. klasyfikacji "skorygowali" lub poinformowania kogoś o czymś, to oceny zostałyby wystawione z naruszeniem prawa i "trza" wszcząć postępowania, powołać komisje...
A tu skorygowano... i cisza. :-))) |
AnJa | 03-01-2005 23:00:03 [#23] |
---|
Powrót do przyszłości IV. Prawo naturalne od stanowionego ważniejsze?
A, to przepraszam, nie wiedziałem.
Cholera, trzeba gdzieś znikać - bo Rewolucja niedługo. Francuska. |
Mariola | 04-01-2005 10:12:06 [#24] |
---|
dziękuję wszystkim za odzew :-) |
Zola | 04-01-2005 20:15:59 [#25] |
---|
ja nie w sprawie języka polskiego ale też matura, jaki jest jedynie słuszny sposób kodowania prac uczniowskich, zamalowujemy całą kratkę, stawiamy krzyżyk czy jak w totku grubszą kreskę ?, mówił ktoś coś na ten temat na spotkaniach z OKE a jak się ktoś pomyli to co ? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|